Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Strooidiensten vrezen boetes door ontbreken registraties

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Strooidiensten vrezen boetes door ontbreken registraties
Veel strooi- en veegwagens mogen door een achterstand bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vanaf 1 januari niet meer de weg op. Daarvoor waarschuwt de koepelorganisatie van gemeentelijke reinigingsdiensten NVRD. Volgens de koepel moet er een uitzondering worden gemaakt zodat "essentiële voertuigen zoals strooiwagens" alsnog zonder gevolgen kunnen uitrukken.

Vanaf 1 januari mogen landbouw- of bouwvoertuigen en dus ook strooiwagens niet langer zonder kenteken de weg op. Bij het RDW moeten de voertuigen geregistreerd worden. Alleen dit jaar kan dat nog zonder keuring. Volgens de NVRD hebben "tientallen leden" die begin december een aanvraag indienden echter te horen gekregen dat die door capaciteitsproblemen niet voor het nieuwe jaar behandeld kan worden.

"Het kan en mag toch niet de bedoeling zijn dat als gevolg van de beperkte capaciteit bij de RDW er zo meteen niet meer gestrooid kan worden", stelt NVRD-directeur Wendy de Wild. Volgens haar zullen alle wagens ook na 1 januari de weg op gaan als het glad dreigt te worden, met of zonder kentekenbewijs. "Onze leden vinden het heel belangrijk om dat werk te doen. Alleen lopen ze dan theoretisch het risico op een boete." Om hoeveel strooi- en veegwagens het precies gaat, is volgens de koepelorganisatie niet duidelijk.

Veel meer aanvragen

Volgens het RDW zijn er de laatste maanden veel meer aanvragen binnengekomen dan verwacht en kan de afhandeling daardoor langer duren. "Het aantal geschatte te registreren voertuigen was 550.000, inmiddels zitten we daar al ruim 100.000 boven", laat een woordvoerder weten, die ook benadrukt dat alle "goed ingevulde aanvragen" meestal binnen een dag zijn verwerkt.

Het RDW heeft Den Haag gevraagd naar een regeling te kijken voor de voertuigen waarvan de kentekenaanvraag vertraging oploopt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten de mogelijkheden voor een "coulanceperiode" te onderzoeken. Een woordvoerder stelt dat het ministerie de Tweede Kamer daar "op korte termijn" over zal informeren.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.