Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Strooidiensten vrezen boetes door ontbreken registraties

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Strooidiensten vrezen boetes door ontbreken registraties
Veel strooi- en veegwagens mogen door een achterstand bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) vanaf 1 januari niet meer de weg op. Daarvoor waarschuwt de koepelorganisatie van gemeentelijke reinigingsdiensten NVRD. Volgens de koepel moet er een uitzondering worden gemaakt zodat "essentiële voertuigen zoals strooiwagens" alsnog zonder gevolgen kunnen uitrukken.

Vanaf 1 januari mogen landbouw- of bouwvoertuigen en dus ook strooiwagens niet langer zonder kenteken de weg op. Bij het RDW moeten de voertuigen geregistreerd worden. Alleen dit jaar kan dat nog zonder keuring. Volgens de NVRD hebben "tientallen leden" die begin december een aanvraag indienden echter te horen gekregen dat die door capaciteitsproblemen niet voor het nieuwe jaar behandeld kan worden.

"Het kan en mag toch niet de bedoeling zijn dat als gevolg van de beperkte capaciteit bij de RDW er zo meteen niet meer gestrooid kan worden", stelt NVRD-directeur Wendy de Wild. Volgens haar zullen alle wagens ook na 1 januari de weg op gaan als het glad dreigt te worden, met of zonder kentekenbewijs. "Onze leden vinden het heel belangrijk om dat werk te doen. Alleen lopen ze dan theoretisch het risico op een boete." Om hoeveel strooi- en veegwagens het precies gaat, is volgens de koepelorganisatie niet duidelijk.

Veel meer aanvragen

Volgens het RDW zijn er de laatste maanden veel meer aanvragen binnengekomen dan verwacht en kan de afhandeling daardoor langer duren. "Het aantal geschatte te registreren voertuigen was 550.000, inmiddels zitten we daar al ruim 100.000 boven", laat een woordvoerder weten, die ook benadrukt dat alle "goed ingevulde aanvragen" meestal binnen een dag zijn verwerkt.

Het RDW heeft Den Haag gevraagd naar een regeling te kijken voor de voertuigen waarvan de kentekenaanvraag vertraging oploopt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten de mogelijkheden voor een "coulanceperiode" te onderzoeken. Een woordvoerder stelt dat het ministerie de Tweede Kamer daar "op korte termijn" over zal informeren.

Door: ANP

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.