Gladheid in midden van het land, KNMI geeft code oranje af

Weerinstituut KNMI heeft donderdagochtend code oranje afgekondigd voor het noorden en midden van het land wegens gladheid op de weg. Dat kan veroorzaakt worden door ijzel of winterse neerslag.

Eerder gold code geel, maar dat is dus verhoogd naar oranje. Het KNMI spreekt van "gevaar voor gladheid" en "grote risico's voor weggebruikers".

Spekglad

De waarschuwing van het KNMI geldt voor alle provincies behalve Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en de Waddeneilanden. Volgens Weeronline valt er vanuit het westen op steeds meer plekken lichte regen "en die valt in eerst instantie op een bevroren ondergrond. Hierdoor ontstaat een ijslaagje op wegen, fietspaden en stoepen", aldus het weerbureau. Volgens Weeronline kan het op lokale wegen en in woonwijken, waar niet gestrooid wordt, spekglad worden. Rijkswaterstaat meldt dat in verband met de kans op gladheid extra is gestrooid.

In de meeste gebieden verdwijnt de mogelijke gladheid in de loop van de ochtend. In het noordoosten kan het tot in de middag glad zijn.

Rijgedrag aanpassen

Vanwege de waarschuwing adviseert het KNMI dat mensen hun rijgedrag aanpassen en weerberichten en waarschuwingen volgen.

Door: ANP