Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Raad van State oordeelt over schadevergoeding voor fabrikant stint

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Raad van State oordeelt over schadevergoeding voor fabrikant stint
De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, oordeelt woensdag of het kabinet een schadevergoeding moet betalen aan de fabrikant van de stint en aan kinderopvangcentra. Het kabinet besloot de elektrische bolderwagen van de weg te halen na het dodelijke ongeluk in 2018, waarbij vier kinderen omkwamen. Het model bleek problemen te hebben met de rem.

De rechter oordeelde in maart dit jaar dat de Staat direct een schadevergoeding had moeten aanbieden aan scholen, omdat zij door het besluit vervangend vervoer moesten aanschaffen. Ook vond de rechter dat het ministerie van Infrastructuur in 2011 steken had laten vallen tijdens de technische keuring van de stint.

In beroep

Het kabinet ging in beroep tegen de uitspraak. Toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vond dat de stint omwille de veiligheid direct van de weg gehaald moest worden. Daarom was er volgens haar geen tijd om de procedure voor schadevergoeding af te wachten.

Ook was ze het oneens met de rechter over een zwaardere versie van de stint. De rechtbank ziet de zwaardere en lichtere versie als hetzelfde voertuig. Maar Van Nieuwenhuizen beschouwde de zwaardere variant als een apart voertuig. Die had volgens haar nooit de weg op gemogen omdat deze niet is goedgekeurd door het ministerie. Als het ministerie ongelijk krijgt, komen instellingen die de zwaardere stint gebruiken mogelijk ook in aanmerking voor een schadevergoeding.

Inmiddels rijdt de opvolger van de stint weer op de openbare weg. Ook deze zogeheten BSO-bus wordt vooral gebruikt door de kinderopvangbranche.

Door: ANP

22 juli '24 (16:15)

Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

22 juli '24 (15:30)

ANWB: mijd Parijs de hele zomer met de auto

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

22 juli '24 (11:45)

Zwarte Cross heeft 22 trekkers paraat om auto's weg te slepen

Door de regenval zondag heeft de organisatie van festival Zwarte Cross maandag 22 trekkers paraat staan om auto's van festivalgangers weg te trekken. Volgens een woordvoerster verloopt dit tot nu toe "prima". Ze weet niet hoeveel voertuigen weggesleept moeten worden.

22 juli '24 (11:30)

ILT legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese makelij

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.

22 juli '24 (11:15)

Onderzoek Rijkswaterstaat naar onderlopen Twente snelwegen

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zondagavond zo veel water op de snelwegen A1 en A35 bij Hengelo en Enschede bleef staan. Volgens een woordvoerder was de situatie uitzonderlijk. "Er viel een bijzondere hoeveelheid neerslag, maar ik kan nog niets zeggen over de precieze oorzaak van de hoeveelheid water op de snelwegen."

22 juli '24 ( 6:45)

A1 en A35 in Twente weer open voor verkeer na wateroverlast

De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.