Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bol.com koopt fietskoeriersdienst om sneller te verduurzamen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bol.com koopt fietskoeriersdienst om sneller te verduurzamen
Webwinkel bol.com wordt meerderheidsaandeelhouder en daarmee feitelijk eigenaar van Cycloon, een bedrijf met honderden fietskoeriers in dienst. Het internetbedrijf, dat in 2025 klimaatneutraal pakketten wil bezorgen, hoopt door de overname sneller te verduurzamen. Cycloon zal onder zijn nieuwe eigenaar sneller kunnen groeien, zo verwachten beide bedrijven.

Onlinewinkelen groeit razendsnel, waarbij de lockdowns tijdens de pandemie voor een extra snelle verschuiving naar de webshop hebben gezorgd. Dat levert ook problemen op. Zo moet de bezorgcapaciteit meegroeien, wordt het drukker op de weg en stoten nog veel bestelbusjes broeikasgassen uit. Bol.com wil na de overname van Cycloon meer pakketten per fiets bezorgen om die problemen het hoofd te bieden.

Op grotere schaal werken

Cycloon werkt met zo'n achthonderd fietskoeriers die verspreid over Nederland pakketten bezorgen. Ook werken bij het twintig jaar geleden opgerichte bedrijf zeshonderd postbezorgers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook na de overname door bol.com wil Cycloon zich blijven inzetten voor de "sociale cultuur" bij het bedrijf. Marieke Snoek, algemeen directeur van Cycloon, denkt dankzij het webwinkelbedrijf vooral op grotere schaal te kunnen werken.

Het is niet direct bekend hoeveel bol.com heeft geïnvesteerd in Cycloon. Na de overname blijven bestaande aandeelhouders betrokken bij het bedrijf. De deal, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders, is naar verwachting in de eerste helft van 2022 rond.

PostNL en DHL

Bol.com is lang niet het eerste bedrijf in de e-commercesector dat met fietskoeriers werkt. Concurrent Coolblue heeft al veel personeel op eigen bakfietsen rondrijden. Ook pakketbezorgers PostNL en DHL rijden soms op bakfietsen.

Bol.com is een dochteronderneming van supermarktconcern Ahold Delhaize, dat ook Albert Heijn bezit. Onlangs maakte het bedrijf bekend de webwinkel naar de beurs te brengen.

Door: ANP

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

19 juli '24 ( 8:00)

Forse toename gestolen vrachtwagens eerste helft 2024

De afgelopen zes maanden zijn opvallend meer zware bedrijfsvoertuigen gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal diefstallen nam met 44 procent toe, meldt de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

18 juli '24 (14:45)

Advies: maak tram, bus en metro volgend jaar 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een bericht hierover van NU.nl.

18 juli '24 (10:45)

Heinenoordtunnel vanaf 26 juli twee weken dicht vanwege renovatie

De Heinenoordtunnel op de snelweg A29 tussen Rotterdam en Bergen op Zoom is van vrijdag 26 juli tot en met vrijdag 9 augustus in beide richtingen dicht omdat de tunnel gerenoveerd wordt. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de richting van de Hoeksche Waard gebruik te maken van de omleidingen via de A16 en de N217. Verkeer met bestemming Zierikzee en Bergen op Zoom moet gebruikmaken van de omleiding via de A16, A17 en A59.

18 juli '24 ( 9:00)

Forse toename autoverkoop Volvo

Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

18 juli '24 ( 6:15)

Verkoop van volledig elektrische auto's in EU nauwelijks toegenomen

De verkoop van volledig elektrische auto's in Europa is in de eerste helft van dit jaar amper gegroeid. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA verloren stekkerwagens daarmee terrein aan hybride modellen, waarvan er bijna een vijfde meer op kenteken zijn gezet.

17 juli '24 (21:15)

Autoconcern Stellantis gaat zich meer richten op hybride voertuigen

Stellantis, het autoconcern achter merken als Fiat, Peugeot en Opel, is van plan de productie van transmissiesystemen voor hybride voertuigen op te voeren. Daarmee schaaft het bedrijf verder aan zijn strategische koers, nu de vraag naar volledig elektrische auto's de laatste tijd is verzwakt.