Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BOVAG: Verkoop nieuwe motorfietsen naar hoogste niveau sinds 2008

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
BOVAG: Verkoop nieuwe motorfietsen naar hoogste niveau sinds 2008
De verkoop van nieuwe motorfietsen is toegenomen tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis in 2008, ondanks de coronalockdowns. Volgens brancheorganisatie BOVAG komt dat onder meer doordat de vraag naar individueel vervoer tijdens de pandemie is toegenomen. Ook speelt waarschijnlijk mee dat mensen meer spaargeld over hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet op vakantie zijn geweest.

Tot en met november werden er in Nederland 14.948 nieuwe motorfietsen verkocht. Daarmee reden er 6,8 procent meer van deze tweewielers de showrooms uit dan in de eerste elf maanden van vorig jaar. De vraag naar motoren blijft sinds de uitbraak van de coronapandemie toenemen.

Hobby weer oppakken

Een woordvoerder van BOVAG legt uit dat er verschillende redenen zijn te noemen voor deze verkoopspurt. "Motorrijden is ook een hobby. Veel mensen hebben de crisis aangegrepen om hun hobby weer op te pakken", zegt hij. Er zijn in Nederland al langer veel mensen die wel een motorrijbewijs hebben, maar geen motor. Een deel van hen besloot afgelopen jaar waarschijnlijk om alsnog een motor aan te schaffen.

Dat Nederland nu weer in een nieuwe lockdown zit, maakt voor de motorverkoop voor dit jaar volgens de zegsman niet veel meer uit. December is doorgaans een rustige maand voor motordealers. Wel is het nu lastiger om je als consument te oriënteren op het kopen van een motor, want je kan niet zomaar even een showroom binnen stappen. De werkplaatsen, waar motorfietsen worden gerepareerd, zijn nog wel open. Ook moet het ook nog steeds mogelijk zijn om bijvoorbeeld een proefritje te maken.

Recordniveau

De verkoop van tweedehands motoren bij de vakhandel kwam tot en met november uit op een recordniveau van 49.642 stuks. Dat is 0,4 procent meer dan een jaar terug. De handel in occasions tussen particulieren onderling daalde wel met ruim 9 procent, tot 79.454 transacties. Begin deze maand telde Nederland in totaal bijna 775.000 motorfietsen. Dat waren ruim 15.000 meer dan begin dit jaar en het hoogste aantal ooit. Dik 1100 van de motoren zijn volgens BOVAG elektrisch aangedreven.

Door: ANP

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.