Movares gaat 3D-scans maken van Zuid-Hollandse tunnels

Rijkwaterstaat heeft aan ingenieursbureau Movares de opdracht gegund voor het maken van 3D-scans en 3D-modellen voor 5 tunnels in Zuid-Holland. Een 3D-model is een eerste aanzet om te komen tot een zogeheten digitale tweeling. Hiermee kunnen medewerkers van Rijswaterstaat en de aannemer virtueel in een tunnel om alle details te bekijken, zonder dat zij er daadwerkelijk in moeten en de tunnel moet worden afgesloten voor verkeer. Dit meldt Rijkswaterstaat.

De opdracht voor het maken van een 3D-model komt na goede ervaringen hiermee bij de renovatie van de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De vijf tunnels waarvoor nu een model wordt gemaakt zijn de Drechttunnel, de Noordtunnel, de 1e en 2e Beneluxtunnel, de Sijtwendetunnel en de Tweede Heinenoordtunnel. Deze tunnels worden vanaf 2025 gerenoveerd

Handmatig scannen

De tunnelbuizen en alle dienstgebouwen worden handmatig door Movares gescand, zodat ook het tunneldak en de kleinste details van het object worden meegenomen. De situatie buiten de tunnel, de dienstwegen, op- en afritten en terreinen, worden vastgelegd met een vliegtuig, voorzien van LIDAR-technologie (LIDAR is een combinatie van de woorden LIght en RaDAR). Deze apparatuur kan ook door bomen en struiken heen scannen.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat - 
 Paul van Baardwijk - Studio Retouched