Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tientallen boeren met trekkers bieden Schiphol 'koopcontract' aan

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Tientallen boeren met trekkers bieden Schiphol 'koopcontract' aan
Tientallen boeren hebben zich maandagochtend met trekkers verzameld bij Schiphol om de luchthaven een zogenoemd 'koopcontract' aan te bieden. Met de actie wilden de boeren de rollen omdraaien, door het stikstofprobleem op te lossen door niet boeren, maar de luchthaven uit te kopen. Rond 12.00 uur was de actie afgelopen en vertrokken de boeren weer naar huis.

"Schiphol draaide mede door corona een half miljard verlies, de veehouderij heeft 10 miljard winst gemaakt. Dan is het handiger dat wij Schiphol opkopen, wel met een knipoog natuurlijk", vertelt boer Floor de Jong, die om 04.00 vertrok vanuit de Krimpenerwaard om bij de actie aanwezig te zijn. "We zitten samen met Schiphol natuurlijk in hetzelfde schuitje. Maar men moet niet zo makkelijk denken dat met het opkopen van boeren het probleem is opgelost."

Op de Kruisweg in Rozenburg, een dorp dat aan Schiphol ligt, hadden volgens de organisatie ongeveer 130 boeren vanuit het hele land met honderd trekkers zich verzameld. Rond 10.00 uur werd het koopcontract overhandigd aan financieel topman van Schiphol Robert Carsouw. Hij vertelde de aanwezige boeren dat Schiphol niet van plan is om rechten van agrariërs op te kopen en denkt ook niet dat de nodig is.

'Samen optrekken'

De sfeer was "gemoedelijk", laat een woordvoerder van de luchthaven weten, die er ook bij was. "Heb niet de indruk dat de boeren tegen Schiphol zijn. De stikstofproblematiek waar de boeren tegenaan lopen, lopen wij als luchtvaartsector natuurlijk ook tegenaan. Wellicht is het zelfs iets waar we samen in kunnen optrekken."

Actiegroep Farmers Defence Force was ook op de hoogte van de actie en "draagt deze een warm hart toe", aldus voorzitter Mark van den Oever. De boeren met hun trekkers hebben maandagochtend niet voor problemen gezorgd op de weg, laat de ANWB weten.

Door: ANP

27 februari '24 (13:09)

FNV stelt ultimatum: een week om busstakingen te voorkomen

Streekvervoerder Arriva krijgt een week de tijd om aan de eisen van de chauffeurs in de regio Twente te voldoen, anders volgen stakingen. Vakbond FNV heeft Arriva een ultimatum gesteld, tot dinsdag 5 maart om 17.00 uur. De chauffeurs willen onder meer een aaneengesloten pauze van 30 minuten kunnen opnemen en tijdens hun dienst meer tijd om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

27 februari '24 ( 7:15)

Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug vanwege veiligheid

Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

26 februari '24 (14:12)

Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

26 februari '24 (13:00)

Defensievrachtwagen met militaire uitrusting vorige week deels leeggeroofd

Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

26 februari '24 (11:30)

Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

26 februari '24 ( 9:30)

Parkeergarages van ING geblokkeerd door klimaatactivisten

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

26 februari '24 ( 9:00)

Consumentenbond: reisaanbiedingen kloppen vaak niet

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

26 februari '24 ( 7:45)

Markt blijft moeilijk voor post- en pakketbezorger PostNL

Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

24 februari '24 ( 6:00)

Brennerautobahn na sneeuwval weer open

Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

24 februari '24 ( 6:00)

Klimaatactivisten van XR willen vandaag opnieuw A10 blokkeren

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.