Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie jaar cel voor roekeloze bestuurder (22) die dodelijk ongeval veroorzaakte

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een 22-jarige man uit Utrecht die vorig jaar december een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte op de A2 bij Nieuwegein, heeft zich volgens de rechtbank Midden-Nederland schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. De man reed met een gemiddelde snelheid van 200 tot 250 km/u en veroorzaakte zo een ongeluk waarbij een 20-jarige vrouw overleed. De rechtbank veroordeelt de Utrechter tot een gevangenisstraf van 3 jaar en legt hem een rijontzegging op van 10 jaar. Dit meldt de rechtbank Midden-Nederland.

De man reed op 23 december 2020 samen met drie anderen in een Audi op de A2. Het was donker en regenachtig. Naar eigen zeggen is hij daar ‘echt hard gaan rijden’. De snelheid liep op tot 312 km/u, waar 100 km/u is toegestaan. Getuigen verklaarden dat de auto met zeer hoge snelheid voorbij reed. Eén van hen had het over een ‘bloedgang’ van zo’n 250 tot 300 km/u.

Volgens de verdachte maakte hij een testrit om te kijken hoe hard de auto kon rijden. Bij Nieuwegein kreeg de auto een klapband, raakte hij de macht over het stuur kwijt en botste hij vervolgens tegen de auto van het 20-jarige slachtoffer. Zij overleed ter plekke aan haar verwondingen. In plaats van de hulpdiensten te waarschuwen, koos de man ervoor om te vluchten. Een paar uur later werd hij alsnog aangehouden.

Veroordeelde reed 256 km/u bij aanrijding

Volgens de man reed hij vlak voor het ongeluk 270 km/u en had hij nog wel wat afgeremd omdat het drukker werd op de weg. Hij geeft toe dat het kan kloppen dat zijn auto geregistreerd heeft dat hij op het moment van de aanrijding 256 km/u reed. Uit onderzoek blijkt dat de Audi over een afstand van 23 kilometer doorlopend met snelheden van boven de 200 km/u heeft gereden. Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich hiermee schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. Hij moet hebben geweten dat hij voor levensgevaarlijke situaties zorgde. Daarnaast heeft hij de verkeersregels in ernstige mate geschonden én verliet hij direct na de aanrijding de plaats van het ongeval zonder zich over het slachtoffer te bekommeren.

Gevangenisstraf door roekeloos gedrag

Volgens de rechtbank is in deze zaak alleen een gevangenisstraf passend. Er is sprake van roekeloosheid: de zwaarste gradatie van schuld. De man heeft zich buitengewoon onvoorzichtig gedragen en zorgde op die manier voor levensgevaar. Bij het opleggen van de straf is gekeken naar wat in soortgelijke zaken is opgelegd. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van drie jaar. Daarnaast is hij voor tien jaar zijn rijbewijs kwijt en mag hij in die periode dus geen enkel motorrijtuig besturen. De man had nog drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan voor een eerder gepleegd verkeersfeit. Die moet hij nu alsnog uitzitten. Ook moet hij de ouders van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 42.000 euro.

Door: Nationale Transportgids 

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.