Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie jaar cel voor roekeloze bestuurder (22) die dodelijk ongeval veroorzaakte

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een 22-jarige man uit Utrecht die vorig jaar december een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakte op de A2 bij Nieuwegein, heeft zich volgens de rechtbank Midden-Nederland schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. De man reed met een gemiddelde snelheid van 200 tot 250 km/u en veroorzaakte zo een ongeluk waarbij een 20-jarige vrouw overleed. De rechtbank veroordeelt de Utrechter tot een gevangenisstraf van 3 jaar en legt hem een rijontzegging op van 10 jaar. Dit meldt de rechtbank Midden-Nederland.

De man reed op 23 december 2020 samen met drie anderen in een Audi op de A2. Het was donker en regenachtig. Naar eigen zeggen is hij daar ‘echt hard gaan rijden’. De snelheid liep op tot 312 km/u, waar 100 km/u is toegestaan. Getuigen verklaarden dat de auto met zeer hoge snelheid voorbij reed. Eén van hen had het over een ‘bloedgang’ van zo’n 250 tot 300 km/u.

Volgens de verdachte maakte hij een testrit om te kijken hoe hard de auto kon rijden. Bij Nieuwegein kreeg de auto een klapband, raakte hij de macht over het stuur kwijt en botste hij vervolgens tegen de auto van het 20-jarige slachtoffer. Zij overleed ter plekke aan haar verwondingen. In plaats van de hulpdiensten te waarschuwen, koos de man ervoor om te vluchten. Een paar uur later werd hij alsnog aangehouden.

Veroordeelde reed 256 km/u bij aanrijding

Volgens de man reed hij vlak voor het ongeluk 270 km/u en had hij nog wel wat afgeremd omdat het drukker werd op de weg. Hij geeft toe dat het kan kloppen dat zijn auto geregistreerd heeft dat hij op het moment van de aanrijding 256 km/u reed. Uit onderzoek blijkt dat de Audi over een afstand van 23 kilometer doorlopend met snelheden van boven de 200 km/u heeft gereden. Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich hiermee schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. Hij moet hebben geweten dat hij voor levensgevaarlijke situaties zorgde. Daarnaast heeft hij de verkeersregels in ernstige mate geschonden én verliet hij direct na de aanrijding de plaats van het ongeval zonder zich over het slachtoffer te bekommeren.

Gevangenisstraf door roekeloos gedrag

Volgens de rechtbank is in deze zaak alleen een gevangenisstraf passend. Er is sprake van roekeloosheid: de zwaarste gradatie van schuld. De man heeft zich buitengewoon onvoorzichtig gedragen en zorgde op die manier voor levensgevaar. Bij het opleggen van de straf is gekeken naar wat in soortgelijke zaken is opgelegd. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van drie jaar. Daarnaast is hij voor tien jaar zijn rijbewijs kwijt en mag hij in die periode dus geen enkel motorrijtuig besturen. De man had nog drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan voor een eerder gepleegd verkeersfeit. Die moet hij nu alsnog uitzitten. Ook moet hij de ouders van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 42.000 euro.

Door: Nationale Transportgids 

26 juli '24 ( 8:24)

29 augustus 2024: verkeers- en mobiliteitsbeurs voor 55-plussers in Naaldwijk

Donderdag 29 augustus 2024 (13.30-16.30 uur) organiseert de gemeente Westland samen met Koop & Co voor het eerst een grote verkeers- en mobiliteitsbeurs. Deze beurs in het World Horti Center in Naaldwijk is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Daarover bericht de gemeente Westland.

26 juli '24 ( 6:00)

Zuidelijke A4 en Heinenoordtunnel wekenlang dicht

De Heinenoordtunnel tussen Rotterdam en het zuidwesten van het land is de komende weken dicht. Ook de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina is ruim een week afgesloten. In de tunnel en op de weg vinden gelijktijdig werkzaamheden plaats.

25 juli '24 (17:30)

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein gehaald: meer dan verwacht

In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

25 juli '24 (13:45)

Olympische Spelen: busvervoerders voorbereid op files

Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

25 juli '24 (12:00)

Chauffeurs zomerpendelbussen gaan beter om met tachograaf

Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

25 juli '24 ( 8:45)

NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen

De NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen naar aanleiding van meldingen van consumenten over gebroken frames. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

25 juli '24 ( 7:15)

Olympische Spelen: meer vraag naar treinen en bussen naar Parijs

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:45)

A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

24 juli '24 ( 9:30)

Ongeval op afrit A59 bij Den Bosch: betrokkenen op de vlucht

Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

23 juli '24 (13:15)

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.