Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vraag naar vrachtwagenchauffeurs stijgt 'explosief', tekorten groeien

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vraag naar vrachtwagenchauffeurs stijgt 'explosief',  tekorten groeien
De vraag naar vrachtwagenchauffeurs is de afgelopen tijd "explosief gestegen". Momenteel zijn er volgens uitzendbureau Randstad 17.330 openstaande vacatures voor chauffeurs. De helft van de transportbedrijven kampt inmiddels met tekorten aan rijders.

Het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs is niet nieuw en geldt niet alleen voor Nederland. Vacaturesite Indeed wees er eerder al op dat het tekort mede veroorzaakt is door de aantrekkende economie. Daardoor wordt er meer geconsumeerd. Dat heeft direct impact op de vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Volgens Randstad zijn ook de toenemende vergrijzing en beperkte instroom door een negatief imago belangrijke oorzaken. De krapte is het grootst in Utrecht, West-Brabant en Oost-Brabant.

Om de problemen op te lossen is het volgens Randstad nodig dat er anders wordt opgeleid. Sinds 2014 is het aantal mensen dat een vrachtwagenrijbewijs haalde met een vijfde gedaald, aldus de uitzender. Daarbij speelt mee dat het CBR door de coronapandemie een tijdlang de deuren moest sluiten.

Meer rekening houden tussen werk en privé

Randstad merkt op dat er meer rekening moet worden gehouden met de balans tussen werk en privé in de sector. Dat sluit aan bij eerdere bevindingen van ABN AMRO. In een rapport over de sector stelde de bank dat met name jongeren het beroep niet aantrekkelijk vinden omdat er weinig rustplaatsen zijn, vaak te weinig tijd is om te slapen en er wordt geklaagd door veel chauffeurs over lange werkdagen.

De bank concludeerde dat met het oog op de vergrijzing en de verwachte groei in de markt de sector meer moeite zal moeten doen om jongeren en ook vrouwen aan te trekken. Jaarlijks zou het gaan om zeker 8000 chauffeurs die nodig zijn.

Door: ANP

Lees ook: 'Vrachtwagenchauffeurs verdienen de aandacht om in het zonnetje gezet te worden' 

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.