Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV: H&M moet logistiek dienstverlener aanspreken op veiligheidscheck in pauze

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vakbond FNV vindt dat kledingketen H&M een leverancier, logistiek dienstverlener GXO, moet aanspreken op de manier waarop die werknemers een veiligheidscheck afneemt. Dat gebeurt volgens de bond in de Tilburgse vestiging van GXO, een distributiecentrum, namelijk in de tijd van de werknemer.

De check vindt daar plaats als werknemers pauze gaan nemen maar nadat ze zijn uitgeklokt, stelt de bond. "Medewerkers staan soms wel zeven minuten in de rij te wachten", aldus Jerry Clements, projectleider bij FNV. "Tijd die van hun eigen pauze van een kwartier af gaat." Volgens FNV doet GXO de veiligheidscheck om te controleren of werknemers zich niet iets uit het magazijn hebben toegeëigend.

Volgens FNV ondertekenden eerder al zevenhonderd medewerkers van GXO een petitie hierover, gericht aan de directie van het bedrijf. Die zou geweigerd hebben deze in ontvangst te nemen. Bij het bedrijf werken volgens FNV veel arbeidsmigranten en de werkdruk zou er hoog zijn.

Opmerkelijk

Na de weigering nam FNV contact op met H&M, maar het bedrijf heeft de bond laten weten zich niet te willen mengen in de kwestie. "Dat is zeer opmerkelijk voor een bedrijf dat specifiek beleid heeft over de inzet van arbeidsmigranten en vakbondsrechten", aldus Clements. "Ze hebben zichzelf eraan gecommitteerd, dus moeten ze GXO aanspreken."

GXO was niet bereikbaar voor commentaar. H&M laat in een reactie weten begrepen te hebben dat GXO over de problematiek in gesprek gaat met de ondernemingsraad en met enkele medewerkers die de petitie hebben ondertekend. Volgens het kledingbedrijf voldoet GXO daarmee aan de duurzaamheidsstandaard en daarom neemt H&M een "neutrale positie" aan in het conflict. "We zijn ervan overtuigd dat alle direct betrokken partijen hun best doen om eerlijk, respectvol en constructief te zijn in hun dialoog."

Geen vertrouwen

In een reactie zegt FNV geen vertrouwen te hebben in de toezeggingen van GXO, omdat eerder ook niets gedaan is met klachten. Clements noemt het "vreemd" dat H&M geen positie inneemt. "Meer dingen zijn slecht geregeld binnen GXO. Bij een jaarlijks bezoek dat H&M aflegt bij GXO om te praten met medewerkers, worden arbeidsmigranten afgeschermd. Leidinggevenden zeggen dan tegen hen: 'zeg maar dat je geen Engels kan en ga door met je werk"' aldus Clements.

FNV wil maandag H&M de petitie aanbieden.

Door: ANP

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.

10 april '24 (11:30)

Vergunning noordelijk busbedrijf na ruim 50 overtredingen tijdelijk geschorst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een busbedrijf in het noorden van het land tijdelijk geschorst. Daardoor mag de onderneming, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, de komende zes maanden geen personen vervoeren. De ILT kwam tot het besluit na onderzoek, dat volgde op het constateren van ruim vijftig overtredingen door het bedrijf in één dag tijd.