Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amersfoort geeft vier aanbieders van deelfietsen vergunning

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Amersfoorters en bezoekers kunnen vanaf deze week elektrische deelfietsen huren die verspreid door de stad staan. Vier aanbieders hebben een vergunning om de fietsen aan te bieden; TIER, Go Sharing, Bondi en Bird. De komende maanden worden deze fietsen geleidelijk in de stad geplaatst. De vergunning is op proef; de komende twee jaar zijn bedoeld om Amersfoorters en bezoekers het concept uit te laten proberen en te evalueren hoe het werkt.
TIER Mobility heeft op maandag 22 november de eerste elektrische deelfietsen geplaatst in Amersfoort. Uiteindelijk kunnen Amersfoorters gebruik maken van 150 fietsen van deze aanbieder. De elektrische fietsen van TIER zijn in grote delen van de stad te vinden, en vooral ook bij vervoersknooppunten en andere drukke gebieden. Ze kunnen op verschillende plekken worden geparkeerd. Mensen die van Amersfoort naar Utrecht willen fietsen kunnen gebruik maken van deze e-bikes, want in Utrecht mogen ook TIER e-bikes worden geparkeerd/uitgecheckt. Het werkt met een app.
 

Totaal aanbod deelvoertuigen aantrekkelijker

 
Wethouder Roald van der Linde (Mobiliteit): “Amersfoort gebruikt al deelauto’s, deelscooters en natuurlijk ook het klassieke openbaar vervoer, bus, taxi en trein. Daar komen nu fietsen bij in de mix. Dat maakt het totaalaanbod van deelvoertuigen steeds aantrekkelijker; je hoeft zelf niet alle soorten voertuigen te bezitten om op de beste manier op je bestemming te komen.”
 

Aanbieder is vereerd

 
Jesper Vis, algemeen directeur Benelux van TIER: “We zijn ontzettend blij en vereerd dat wij de eerste aanbieder zijn van gedeelde e-bikes in Amersfoort. We hopen dat we voor inwoners van Amersfoort een waardevolle mobiliteitstoevoeging zijn aan de stad. Een belangrijk aandachtspunt van TIER is dat de e-bikes netjes worden geparkeerd. Gebruikers krijgen in de app duidelijke instructies, en meerdere medewerkers van TIER staan klaar om e-bikes indien nodig te verplaatsen of te vervangen. Bij drukke plekken, zoals de stationsgebieden, kunnen de fietsen alleen in specifieke parkeerzones worden geplaatst.
 
Door: Nationale Transportgids
16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.