Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Raad van State wil snel oordelen over kap Sterrebos naast autofabriek Nedcar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Raad van State houdt op 13 januari een zitting over de voorgenomen kap van het Sterrebos naast autofabriek Nedcar bij Born. VDL wil ruim 7 hectare daarvan kappen om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken, voor het geval zich een nieuwe klant aandient. Actiegroep de Groene Sporenwolf en een andere betrokkene had daartegen bezwaar gemaakt, en in een tussentijdse uitspraak heeft de afdeling bestuursrecht van de RvS de kap van het bos verboden totdat er een definitieve uitspraak komt.

De Raad wil zo snel mogelijk tot een uitspraak komen om helderheid en duidelijkheid te verschaffen aan de betrokken partijen, aldus een woordvoerster. Daarom zijn de betrokken partijen voor de zitting van 13 januari uitgenodigd. Ook weer zo snel mogelijk na deze zitting wil de Raad uitspraak doen.

Vleermuizen

Eigenlijk hadden VDL en de provincie Limburg al begin november met de kap van ruim 7 hectare bos willen beginnen, maar de Raad van State haalde daar in een spoeduitspraak een streep door. VDL moet de definitieve uitspraak afwachten voor er gekapt wordt. VDL heeft daar naar eigen zeggen haast mee, omdat slechts een beperkt deel van het jaar gekapt mag worden. Om te voorkomen dat overwinterende vleermuizen in holle bomen gaan nestelen, heeft het bedrijf zo'n 180 bomen in het bos ingepakt met folie.

De Groene Sporenwolf

Actiegroep De Groene Sporenwolf vindt dat het bos niet gekapt mag worden. Het bos is volgens de actiegroep ecologisch waardevol.

VDL Nedcar wil met de boskap het voor mogelijke nieuwe klanten in de toekomst aantrekkelijker maken om te investeren in de fabriek. In Born worden nu auto’s voor BMW gemaakt, maar het contract met de Beierse autogigant loopt in 2023 af. Nedcar is op zoek naar alternatieven, en wil een snelle uitbreiding mogelijk maken mocht dat nodig zijn. Daarvoor moet in de visie van VDL eerst een groot deel van het bos verdwijnen.

Door: ANP

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.