Normal_rss_entry-510347

Omroep Brabant haalt alle logo’s en stickers van de satelliet- en bedrijfswagens. De reden hiervoor is de aanhoudende stroom bedreigingen van medewerkers van de omroep. Hoofdredacteur Renzo Veenstra heeft maandag een bericht hierover van AD bevestigd.

De ingreep staat niet op zichzelf. Eerder besloot ook de NOS alle logo's en stickers om deze reden van hun wagens te halen. Veenstra stelt dat verslaggevers zich veilig moeten voelen in hun auto, zeker als situaties waar zij verslag van doen een bedreigend karakter krijgen. Zij voelen zich nu niet veilig. Veenstra stelt dat de auto's door de logo's "juist een soort schietschijf zijn geworden".

Alle stickers worden maandag verwijderd. Veenstra spreekt van "een triest dieptepunt". De dreigementen worden zowel op locatie geuit als per mail of aan de telefoon. Omroep Brabant gaf eerder in de media al aan dat er met regelmaat extra beveiliging moest worden geregeld bij het hoofdkantoor vanwege alle dreigementen.

Incidenten bij kerken

Het aantal incidenten tegen journalisten is tijdens de coronacrisis flink toegenomen. Met regelmaat worden journalisten belaagd, bespuugd of nageschreeuwd tijdens protesten tegen de coronamaatregelen of op plekken waar de maatregelen niet worden nageleefd. Zo vonden er concrete geweldsincident plaats tegen journalisten bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel.

Uit recente cijfers van de vakbond NVJ blijkt dat ruim acht op de tien journalisten (82 procent) het afgelopen jaar wel eens te maken hebben gehad met agressie of bedreiging. Dat is een toename van 20 procent vergeleken met 2017. Zo'n 29 procent zegt maandelijks of zelfs vaker slachtoffer te zijn van een dergelijk incidenten.

Door: ANP