Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aboutaleb wacht rapport 'corona-camerawagens' in vertrouwen af

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet geen moeite de presentatie van een rapport over de inzet van camera-auto's in zijn stad tegen te houden. Met de wagens zijn in april en mei 2020 overtreders van de coronaregels opgespoord. Het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is door NRC al ingezien. Volgens de krant wil Aboutaleb publicatie tegenhouden.

De AP oordeelt volgens NRC dat de inzet van deze camera-auto's onrechtmatig was en dat de privacy van burgers is geschonden.

Rotterdam zette destijds twee camera-auto's in waarmee bij parken en op pleinen werd gecontroleerd of iedereen zich hield aan het verbod om met meer dan twee burgers tegelijk samen te komen. "Mensen zijn het misschien al vergeten, maar in die tijd, toen de coronapandemie net was uitgebroken, werd overal streng gecontroleerd op anderhalve meter afstand houden", zegt Aboutaleb tegen het ANP. "Nu wordt dus onderzocht of die inzet proportioneel was en binnen de wet valt. Als zich uitkristalliseert dat de wet is overtreden, is dat voor iedereen van belang om te weten."

360 graden-camera’s

Dat twee auto's waren voorzien van 360 graden-camera’s waarmee kentekenplaten en personen op beeld worden vastgelegd. Aboutaleb vergelijkt ze met scan-auto's waarmee de dienst parkeerbeheer controleert of voor een parkeerplek is betaald. "De wet- en regelgeving is toen aan de praktijk getoetst en aangepast." Dat zou volgens hem nu weer kunnen gebeuren.

"Dat wordt gesuggereerd dat ik publicatie van een rapport zou willen tegenhouden, maakt me wel boos. Waarom zou ik dat willen? We zijn er juist bij gebaat dat dit rapport openbaar wordt. Dan kan het debat in de openbaarheid worden gevoerd", aldus de burgemeester.

Corona-overtreders op beeld

In de twee maanden in 2020 zouden de camera-auto’s 75 keer groepen van drie of meer mensen in beeld hebben gebracht die zich niet hielden aan de toen geldende coronaregels. Aan de hand van de beelden kon de gemeente besluiten agenten of boa's naar de gefilmde plek te sturen. Zodra duidelijk werd dat de AP ging onderzoeken of dat is toegestaan, werden de wagens volgens Aboutaleb niet meer ingezet.

"De autoriteit verricht het onderzoek naar de inzet van de camera-auto's in het kader van de politiewet. Het is daarom aan de korpschef om te reageren op een, nog te publiceren, rapport", aldus Aboutaleb.

AP

De AP doet nooit uitspraken over lopend onderzoek. Aboutaleb zocht, naar eigen zeggen, nog wel contact met AP-voorzitter Aleid Wolfsen over de kwestie. "Hem is niks bekend over dat ik moeite zou doen om publicatie tegen te houden", aldus de burgemeester.

Een woordvoerder van de autoriteit licht toe: "Voor onze onderzoeken geldt strikte vertrouwelijkheid. Publicatie van een rapport is alleen mogelijk na het doorlopen van een zogenoemde openbaarmakingsprocedure." Het kan en mag volgens hem wel eerder, maar alleen als de onderzochte partij geen bezwaar heeft. "Als die ermee instemt, kan een onderzoek gepubliceerd worden, ook wanneer het vaststellen van een eventuele sanctie nog loopt."

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.