Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aboutaleb wacht rapport 'corona-camerawagens' in vertrouwen af

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet geen moeite de presentatie van een rapport over de inzet van camera-auto's in zijn stad tegen te houden. Met de wagens zijn in april en mei 2020 overtreders van de coronaregels opgespoord. Het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is door NRC al ingezien. Volgens de krant wil Aboutaleb publicatie tegenhouden.

De AP oordeelt volgens NRC dat de inzet van deze camera-auto's onrechtmatig was en dat de privacy van burgers is geschonden.

Rotterdam zette destijds twee camera-auto's in waarmee bij parken en op pleinen werd gecontroleerd of iedereen zich hield aan het verbod om met meer dan twee burgers tegelijk samen te komen. "Mensen zijn het misschien al vergeten, maar in die tijd, toen de coronapandemie net was uitgebroken, werd overal streng gecontroleerd op anderhalve meter afstand houden", zegt Aboutaleb tegen het ANP. "Nu wordt dus onderzocht of die inzet proportioneel was en binnen de wet valt. Als zich uitkristalliseert dat de wet is overtreden, is dat voor iedereen van belang om te weten."

360 graden-camera’s

Dat twee auto's waren voorzien van 360 graden-camera’s waarmee kentekenplaten en personen op beeld worden vastgelegd. Aboutaleb vergelijkt ze met scan-auto's waarmee de dienst parkeerbeheer controleert of voor een parkeerplek is betaald. "De wet- en regelgeving is toen aan de praktijk getoetst en aangepast." Dat zou volgens hem nu weer kunnen gebeuren.

"Dat wordt gesuggereerd dat ik publicatie van een rapport zou willen tegenhouden, maakt me wel boos. Waarom zou ik dat willen? We zijn er juist bij gebaat dat dit rapport openbaar wordt. Dan kan het debat in de openbaarheid worden gevoerd", aldus de burgemeester.

Corona-overtreders op beeld

In de twee maanden in 2020 zouden de camera-auto’s 75 keer groepen van drie of meer mensen in beeld hebben gebracht die zich niet hielden aan de toen geldende coronaregels. Aan de hand van de beelden kon de gemeente besluiten agenten of boa's naar de gefilmde plek te sturen. Zodra duidelijk werd dat de AP ging onderzoeken of dat is toegestaan, werden de wagens volgens Aboutaleb niet meer ingezet.

"De autoriteit verricht het onderzoek naar de inzet van de camera-auto's in het kader van de politiewet. Het is daarom aan de korpschef om te reageren op een, nog te publiceren, rapport", aldus Aboutaleb.

AP

De AP doet nooit uitspraken over lopend onderzoek. Aboutaleb zocht, naar eigen zeggen, nog wel contact met AP-voorzitter Aleid Wolfsen over de kwestie. "Hem is niks bekend over dat ik moeite zou doen om publicatie tegen te houden", aldus de burgemeester.

Een woordvoerder van de autoriteit licht toe: "Voor onze onderzoeken geldt strikte vertrouwelijkheid. Publicatie van een rapport is alleen mogelijk na het doorlopen van een zogenoemde openbaarmakingsprocedure." Het kan en mag volgens hem wel eerder, maar alleen als de onderzochte partij geen bezwaar heeft. "Als die ermee instemt, kan een onderzoek gepubliceerd worden, ook wanneer het vaststellen van een eventuele sanctie nog loopt."

Door: ANP

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.