Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Varkens werden in 2020 het meest met dierentransport het land uitgevoerd

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Varkens werden in 2020 het meest met dierentransport het land uitgevoerd
In 2020 werd voor 1,8 miljard euro aan levende dieren ons land uitgevoerd. Duitsland en België zijn de grootste afnemers. De invoerwaarde van levende dieren bedroeg 1,1 miljard euro. Het dierentransport vindt met name over de weg plaats door (vracht)auto’s, gezamenlijk over 42 miljoen kilometer. Het CBS meldt voor het eerst cijfers over het transport van levende dieren, gecombineerd met de in- en uitvoerwaarde.

Varkens hadden met 795 miljoen euro de hoogste uitvoerwaarde, gevolgd door pluimvee met 310 miljoen euro. De uitvoer van levende dieren vindt voor het grootste deel plaats naar andere Europese landen. Met bijna 742 miljoen euro is de uitvoerwaarde voor Duitsland het hoogste. De export van varkens vormt met ruim 70 procent het overgrote deel hiervan. De uitvoerwaarde naar België (276 miljoen euro) bestaat voor bijna de helft uit de export van runderen.

Verenigde Staten

Buiten Europa is de uitvoerwaarde van levende dieren naar de Verenigde Staten het hoogst. Dit land staat op de derde plaats van de ranglijst van belangrijkste uitvoerlanden. Dit komt met name door de hoge uitvoerwaarde van paarden, ezels, muildieren en muilezels (142 miljoen euro). Spanje en Italië maken de top vijf van bestemmingslanden van levende dieren compleet.

Duitsland en België 

Buurlanden Duitsland en België zijn ook bij de invoer van levende dieren onze belangrijkste handelspartners. In de top tien van landen met de hoogste invoerwaarde staan alleen maar Europese landen. In 2020 was de invoerwaarde van levende dieren 1,1 miljard euro, voor het grootste deel pluimvee (601 miljoen euro). Van de invoer kwam voor 574 miljoen euro (51 procent) uit Duitsland en voor 332 miljoen euro (29 procent) uit België. Bij de invoer vanuit Duitsland komt 71 procent van de waarde voor rekening van pluimvee.

In waarde uitgedrukt worden varkens aanzienlijk minder ingevoerd dan uitgevoerd. De varkens komen met name uit België (invoerwaarde 50 miljoen euro), Denemarken (33 miljoen euro) en Duitsland (23 miljoen euro).

Wegvervoer 

Levende dieren worden vooral over de weg vervoerd. In 2020 reden Nederlandse voertuigen 41,9 miljoen kilometer met levende dieren, waarvan 64 procent binnen Nederland. Naast het wegvervoer werd een klein deel van de levende dieren met het vliegtuig of per zeeschip vervoerd. Het ging in 2020 om ruim 16 duizend vliegbewegingen. Met betrekking tot de zeevaart zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal scheepvaartbewegingen met levende dieren. Met het vliegtuig worden onder meer paarden, pluimvee alsmede huisdieren, zoals honden of katten, vervoerd. In de luchtvaart wordt, in tegenstelling tot het wegvervoer of de zeevaart, ook het vervoer van huisdieren in het vrachtruim door particulieren meegeteld.

In 2020 maakten Nederlandse auto’s ruim 376 duizend ritten met levende dieren over Nederlandse (301 duizend) en internationale wegen (75 duizend). Een rit met levende dieren over de weg was gemiddeld 111 kilometer. De ritten binnen Nederland waren gemiddeld 76 kilometer, de deels of geheel internationale ritten waren gemiddeld 254 kilometer.

In 2020 had 0,7 procent van alle ritten met goederen over de weg – door Nederlandse voertuigen – levende dieren als lading. De meeste van die ritten (82 procent) vonden plaats over een afstand tussen 10 en 200 kilometer.

Door: Nationale Transportgids

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.