Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Varkens werden in 2020 het meest met dierentransport het land uitgevoerd

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Varkens werden in 2020 het meest met dierentransport het land uitgevoerd
In 2020 werd voor 1,8 miljard euro aan levende dieren ons land uitgevoerd. Duitsland en België zijn de grootste afnemers. De invoerwaarde van levende dieren bedroeg 1,1 miljard euro. Het dierentransport vindt met name over de weg plaats door (vracht)auto’s, gezamenlijk over 42 miljoen kilometer. Het CBS meldt voor het eerst cijfers over het transport van levende dieren, gecombineerd met de in- en uitvoerwaarde.

Varkens hadden met 795 miljoen euro de hoogste uitvoerwaarde, gevolgd door pluimvee met 310 miljoen euro. De uitvoer van levende dieren vindt voor het grootste deel plaats naar andere Europese landen. Met bijna 742 miljoen euro is de uitvoerwaarde voor Duitsland het hoogste. De export van varkens vormt met ruim 70 procent het overgrote deel hiervan. De uitvoerwaarde naar België (276 miljoen euro) bestaat voor bijna de helft uit de export van runderen.

Verenigde Staten

Buiten Europa is de uitvoerwaarde van levende dieren naar de Verenigde Staten het hoogst. Dit land staat op de derde plaats van de ranglijst van belangrijkste uitvoerlanden. Dit komt met name door de hoge uitvoerwaarde van paarden, ezels, muildieren en muilezels (142 miljoen euro). Spanje en Italië maken de top vijf van bestemmingslanden van levende dieren compleet.

Duitsland en België 

Buurlanden Duitsland en België zijn ook bij de invoer van levende dieren onze belangrijkste handelspartners. In de top tien van landen met de hoogste invoerwaarde staan alleen maar Europese landen. In 2020 was de invoerwaarde van levende dieren 1,1 miljard euro, voor het grootste deel pluimvee (601 miljoen euro). Van de invoer kwam voor 574 miljoen euro (51 procent) uit Duitsland en voor 332 miljoen euro (29 procent) uit België. Bij de invoer vanuit Duitsland komt 71 procent van de waarde voor rekening van pluimvee.

In waarde uitgedrukt worden varkens aanzienlijk minder ingevoerd dan uitgevoerd. De varkens komen met name uit België (invoerwaarde 50 miljoen euro), Denemarken (33 miljoen euro) en Duitsland (23 miljoen euro).

Wegvervoer 

Levende dieren worden vooral over de weg vervoerd. In 2020 reden Nederlandse voertuigen 41,9 miljoen kilometer met levende dieren, waarvan 64 procent binnen Nederland. Naast het wegvervoer werd een klein deel van de levende dieren met het vliegtuig of per zeeschip vervoerd. Het ging in 2020 om ruim 16 duizend vliegbewegingen. Met betrekking tot de zeevaart zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal scheepvaartbewegingen met levende dieren. Met het vliegtuig worden onder meer paarden, pluimvee alsmede huisdieren, zoals honden of katten, vervoerd. In de luchtvaart wordt, in tegenstelling tot het wegvervoer of de zeevaart, ook het vervoer van huisdieren in het vrachtruim door particulieren meegeteld.

In 2020 maakten Nederlandse auto’s ruim 376 duizend ritten met levende dieren over Nederlandse (301 duizend) en internationale wegen (75 duizend). Een rit met levende dieren over de weg was gemiddeld 111 kilometer. De ritten binnen Nederland waren gemiddeld 76 kilometer, de deels of geheel internationale ritten waren gemiddeld 254 kilometer.

In 2020 had 0,7 procent van alle ritten met goederen over de weg – door Nederlandse voertuigen – levende dieren als lading. De meeste van die ritten (82 procent) vonden plaats over een afstand tussen 10 en 200 kilometer.

Door: Nationale Transportgids

03 mei '24 (12:30)

Meeste vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

03 mei '24 (12:00)

Hermes zet studenten in als buschauffeur

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

03 mei '24 ( 7:44)

Deel N468 paar dagen gedeeltelijk afgesloten

Provincie Zuid-Holland gaat het asfalt op de N468 vervangen. Vanwege de werkzaamheden is deze weg van woensdag 8 mei tot en met zaterdag 11 mei 2024 gedeeltelijk afgesloten. Daarover bericht Provincie Zuid-Holland.

03 mei '24 ( 6:00)

Rover niet blij met komende staking bij Arriva in Twente

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

02 mei '24 (13:45)

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

02 mei '24 ( 8:45)

Volgens onderzoek opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (21:45)

Verkeersapp Flitsmeister gaat geld vragen voor tot dusver gratis functies

Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

01 mei '24 (18:30)

Fietser overleden na aanrijding door auto bij Finkum

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

01 mei '24 (14:45)

Vanavond code geel in Limburg vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

01 mei '24 (11:30)

Premies autoverzekeringen dit jaar flink gestegen

De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.