Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op initiatief van Nederland: meer schone vrachtwagens, klimaattop is akkoord

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Op initiatief van Nederland: meer schone vrachtwagens, klimaattop is akkoord
Vijftien landen en tal van bedrijven in de transportsector verspreid over de wereld stappen over op schoon zwaar wegvervoer. Op initiatief van Nederland zetten zij vandaag op de klimaattop in Glasgow hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Omdat vrachtwagens gemiddeld zo’n tien jaar rondrijden, is de overeenkomst een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050. Dit meldt de Rijksoverheid.

Nederland is echt een transportland. Dat zorgt voor banen en brengt geld in het laatje. En steeds vaker groen: Nederlandse bedrijven zijn goed in de bouw van uitstootvrije bussen en vrachtwagens.
Het zwaar vervoer blijft echter ook een belangrijke bron van luchtvervuiling. De uitstoot van de transportsector wereldwijd is niet in lijn met de Parijsdoelen. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en zo’n 70 procent van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd, en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen.

Schone vrachtwagens

Met de vrachtwagen en bus die rijdt op een batterij of waterstof is daar een oplossing voor. Ze zijn stil en rijden zonder uitlaatgassen. Maar ze zijn nog wel duur. Veel transportondernemers hikken tegen de prijs aan, en veel producenten aarzelen nog om massaal schone vrachtwagens te gaan maken.

Internationale samenwerking

Nederland wil tempo maken. Ondernemers kunnen in ons land met subsidie een uitstootvrije bestelbus kopen, en ook voor vrachtwagens is zo’n regeling aanstaande. Maar die vrachtauto’s moeten er dan wel in ruime keuze zijn. Bouwers van bussen en vrachtwagens zijn wereldwijd verspreid. Internationale samenwerking is daarom van belang.

Staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): “Deze overeenkomst is een mooi begin. Nederland is ambitieus. Wij hebben in het klimaatakkoord al afgesproken al het wegverkeer in 2050 schoon te willen hebben. Het is belangrijk om daar samen met andere landen voor te gaan, zodat de markt zich sneller gaat ontwikkelen. Ik roep andere landen dan ook op zich aan te sluiten.”

Naast Nederland doen Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Turkije, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, Wales en Zwitserland mee.

Ambities

De vijftien landen gaan beleid maken om de afgesproken doelstellingen te halen. Zij gaan intensief samenwerken en kennis uitwisselen om de ambities waar te maken. Jaarlijks rapporteren ze over de voortgang. Naast landen doen ook tal van staten, bedrijven die transporteren en vrachtwagenbouwers mee, zoals California, DHL, Heineken, Scania en BYD.

De logica achter de afgesproken ambitie is eenvoudig. Als je in 2050 helemaal schoon wil zijn, moeten alle nieuwe vrachtwagens en bussen in 2040 schoon zijn. Die hebben immers een levensduur van ongeveer tien jaar. En om aan te sluiten bij de logische momenten van vervanging voor ondernemers, is het doel in 2030 30 procent van de nieuwe zware voortuigen uitstootvrij te hebben.

Efficiënt opladen

Machiel van der Kuijl van ondernemersvereniging evofenedex: “Het is goed dat Nederland hierin het voortouw neemt. Als landen om ons heen ook mee gaan doen, komt er meer keuze en worden de prijzen lager. Dat is belangrijk voor onze ondernemers. Wel moet er zowel in Nederland als in de rest van de wereld nog veel gebeuren zodat de elektrische vrachtauto’s efficiënt opgeladen kunnen worden en de logistieke planning niet in de knel komt.

Laadpalen

Om het belang van goede laadpalen te onderstrepen organiseert Nederland samen met Californië vandaag op de klimaattop ook een aparte sessie over laadpalen. Zonder goede laadinfrastructuur kunnen schone auto’s, bussen en vrachtwagens immers niet rijden.

Door: Nationale Transportgids

09 mei '25 ( 8:57)

Verkeershinder door onderhoud aan bruggen en sluis Kanaal Almelo-De Haandrik

Vanwege groot onderhoud aan de bruggen en de sluis in Kanaal Almelo-De Haandrik moet verkeer vanaf begin oktober rekening houden met verkeershinder. Daarover bericht de provincie Overijssel.

09 mei '25 ( 8:30)

Amsterdam 750 jaar: deel ringweg in juni weekend dicht

Amsterdam viert zaterdag 21 juni 2025 zijn 750ste verjaardag met een feestelijke dag vol muziek, sport, theater en dans. Daardoor is een deel van de ringweg het hele weekend afgesloten. Dat meldt de ANWB.

09 mei '25 ( 5:36)

Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

08 mei '25 ( 8:41)

Nachtelijke wegwerkzaamheden bij Egmond aan den Hoef

In de nacht van 8 op 9 mei 2025 voert de provincie Noord-Holland reparaties aan het asfalt uit op de kruising van de Herenweg (N512) en de Heilooër Zeeweg in Egmond aan den Hoef. Vanwege de werkzaamheden is de N512 tussen de kruising en Egmond Binnen afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt met bebording omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

07 mei '25 (15:18)

Snelwegrace veroorzaakte mogelijk crash met zes gewonden

Is het ongeluk op de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel veroorzaakt door een race? Dat gaat de politie nu onderzoeken. Dinsdagavond 6 mei werden drie 18-jarige mannen aangehouden omdat ze waarschijnlijk met een te hoge snelheid over de snelweg gingen. Dat meldt Rijnmond.

07 mei '25 (12:19)

Amsterdam wacht extreme verkeersdrukte: groot onderhoud legt wegen plat

Vanaf vrijdag 9 mei 2025 start een megaklus aan de infrastructuur rond Amsterdam. Tot en met oktober 2025 voeren Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam grootschalige werkzaamheden uit. Asfalt, tunnels, bruggen en viaducten krijgen broodnodig onderhoud. Vooral de A1, A4 en de ring A10 staan centraal. Ook aan het spoor en in de stad zelf vinden renovaties plaats. Dit melden Rijkswaterstaat en NOS.

07 mei '25 (12:02)

A28 naar Amersfoort dicht bij Hoevelaken na ongeluk met vrachtwagen

De snelweg A28 richting Amersfoort is dicht ter hoogte van het knooppunt Hoevelaken. Daar is een vrachtwagen gekanteld, meldt de ANWB. Het bergingswerk duurt nog de hele ochtend. Rijkswaterstaat Verkeersinformatie adviseert de reis richting Utrecht uit te stellen.

07 mei '25 (12:02)

A12 bij Prins Clausplein weer open voor verkeer

Het verkeer kan weer rijden over de A12 op het Prins Clausplein bij Den Haag. Eerder woensdagochtend ging de snelweg daar in beide richtingen dicht nadat iemand onwel was geworden. Er moest een traumahelikopter landen.

06 mei '25 (11:29)

Nederlanders vliegen én rijden 100 miljard kilometer per jaar

Nederlanders vliegen in een jaar tijd opgeteld ongeveer net zoveel kilometers als ze met de auto rijden. In 2024 ging het in totaal om circa 100 miljard kilometer, becijferde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat is 2,5 miljoen keer de wereld rond. De helft van alle gevlogen kilometers werd door 9 procent van de bevolking afgelegd.

06 mei '25 ( 8:52)

PostNL ziet meer economische onzekerheid door heffingen Trump

PostNL ziet meer macro-economische onzekerheid en onrust door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar volgens de pakket- en postbezorger is het nu nog te vroeg voor een duidelijk beeld over de mogelijke gevolgen van het handelsbeleid van Trump voor de e-commercemarkt, zoals andere routes van Aziatische volumes of afzwakkende economische groei.