Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Op initiatief van Nederland: meer schone vrachtwagens, klimaattop is akkoord

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Op initiatief van Nederland: meer schone vrachtwagens, klimaattop is akkoord
Vijftien landen en tal van bedrijven in de transportsector verspreid over de wereld stappen over op schoon zwaar wegvervoer. Op initiatief van Nederland zetten zij vandaag op de klimaattop in Glasgow hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Omdat vrachtwagens gemiddeld zo’n tien jaar rondrijden, is de overeenkomst een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050. Dit meldt de Rijksoverheid.

Nederland is echt een transportland. Dat zorgt voor banen en brengt geld in het laatje. En steeds vaker groen: Nederlandse bedrijven zijn goed in de bouw van uitstootvrije bussen en vrachtwagens.
Het zwaar vervoer blijft echter ook een belangrijke bron van luchtvervuiling. De uitstoot van de transportsector wereldwijd is niet in lijn met de Parijsdoelen. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en zo’n 70 procent van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd, en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen.

Schone vrachtwagens

Met de vrachtwagen en bus die rijdt op een batterij of waterstof is daar een oplossing voor. Ze zijn stil en rijden zonder uitlaatgassen. Maar ze zijn nog wel duur. Veel transportondernemers hikken tegen de prijs aan, en veel producenten aarzelen nog om massaal schone vrachtwagens te gaan maken.

Internationale samenwerking

Nederland wil tempo maken. Ondernemers kunnen in ons land met subsidie een uitstootvrije bestelbus kopen, en ook voor vrachtwagens is zo’n regeling aanstaande. Maar die vrachtauto’s moeten er dan wel in ruime keuze zijn. Bouwers van bussen en vrachtwagens zijn wereldwijd verspreid. Internationale samenwerking is daarom van belang.

Staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): “Deze overeenkomst is een mooi begin. Nederland is ambitieus. Wij hebben in het klimaatakkoord al afgesproken al het wegverkeer in 2050 schoon te willen hebben. Het is belangrijk om daar samen met andere landen voor te gaan, zodat de markt zich sneller gaat ontwikkelen. Ik roep andere landen dan ook op zich aan te sluiten.”

Naast Nederland doen Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Turkije, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, Wales en Zwitserland mee.

Ambities

De vijftien landen gaan beleid maken om de afgesproken doelstellingen te halen. Zij gaan intensief samenwerken en kennis uitwisselen om de ambities waar te maken. Jaarlijks rapporteren ze over de voortgang. Naast landen doen ook tal van staten, bedrijven die transporteren en vrachtwagenbouwers mee, zoals California, DHL, Heineken, Scania en BYD.

De logica achter de afgesproken ambitie is eenvoudig. Als je in 2050 helemaal schoon wil zijn, moeten alle nieuwe vrachtwagens en bussen in 2040 schoon zijn. Die hebben immers een levensduur van ongeveer tien jaar. En om aan te sluiten bij de logische momenten van vervanging voor ondernemers, is het doel in 2030 30 procent van de nieuwe zware voortuigen uitstootvrij te hebben.

Efficiënt opladen

Machiel van der Kuijl van ondernemersvereniging evofenedex: “Het is goed dat Nederland hierin het voortouw neemt. Als landen om ons heen ook mee gaan doen, komt er meer keuze en worden de prijzen lager. Dat is belangrijk voor onze ondernemers. Wel moet er zowel in Nederland als in de rest van de wereld nog veel gebeuren zodat de elektrische vrachtauto’s efficiënt opgeladen kunnen worden en de logistieke planning niet in de knel komt.

Laadpalen

Om het belang van goede laadpalen te onderstrepen organiseert Nederland samen met Californië vandaag op de klimaattop ook een aparte sessie over laadpalen. Zonder goede laadinfrastructuur kunnen schone auto’s, bussen en vrachtwagens immers niet rijden.

Door: Nationale Transportgids

18 april '25 (12:18)

Oever van Valkenburgse Meer ingezakt door slappe zandlaag

Na ruim twee weken weet het Hoogheemraadschap van Rijnland waardoor een deel van de oever van het Valkenburgse Meer bij Leiden is ingezakt. Op 1 april verdween aan de zuidkant van het meer, over een lengte van ongeveer 200 meter, zo'n 20 meter van de oever in het water. Volgens onderzoeksinstituut Deltares zakte de kade in door zettingsvloeiing: een slappe zandlaag die als een soort drijfzand wegstroomt.

18 april '25 ( 7:51)

Dinsdag door tests verkeershinder bij Vlotbrug ’t Zand

Dinsdag 22 april 2025 voert de provincie Noord-Holland een softwareaanpassing door bij Vlotbrug ’t Zand. Die aanpassing moet zorgen voor minder storingen. Wegverkeer moet deze dag rekening houden met oponthoud bij de brug vanwege de tests. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

18 april '25 ( 6:41)

Grote brand in parkeergarage Haarlem

In het centrum van Haarlem heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een zeer grote brand gewoed in een parkeergarage. De veiligheidsregio meldde in eerste instantie dat er meerdere voertuigen vlam hadden gevat, maar tijdens het blussen bleek dat te gaan om slechts één auto.

17 april '25 (15:20)

Zeeweg: proef voor minder verkeer en minder veiligheid

Zomer 2026 verandert de inrichting van de Zeeweg tijdelijk. De provincie Noord-Holland test samen met gemeenten uit de regio hoe het verkeer op drukke dagen beter kan doorstromen. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

17 april '25 (13:38)

Buschauffeurs gezocht voor in het Rivierengebied en de Achterhoek

Meer bussen gaan er in 2026 rijden in het Rivierengebied en de Achterhoek. Arriva wil het openbaar vervoer uitbreiden en comfortabeler maken. Er is alleen een klein probleem, er zijn te weinig chauffeurs. Dat meldt Omroep Gelderland.

17 april '25 ( 9:13)

In 2024 675 verkeersdoden, meeste slachtoffers zaten op de fiets

Bij ongevallen in het verkeer zijn er in 2024 675 mensen omgekomen. Dat zijn negen mensen minder dan in 2023. Het verkeer is, als men het vergelijkt met een kwart eeuw geleden, wel veiliger geworden. Er waren namelijk 1166 doden in het verkeer in het jaar 2000. Dat meldt RTL Nieuws.

17 april '25 ( 9:11)

Fastned boekt recordomzet en ziet verkoopgroei elektrische auto's

Fastned, een uitbater van laadstations voor elektrische auto's, heeft in het eerste kwartaal een recordomzet geboekt. Het Nederlandse bedrijf meldt een "aanzienlijke" groei te zien van de verkochte energie en aantal laadsessies in januari, februari en maart. Er werden volgens Fastned daarnaast weer meer elektrische auto's verkocht in Europa, waar het bedrijf direct van profiteert.

17 april '25 ( 7:15)

Automobilist komt om bij ongeval op A12

Afgelopen nacht is op de A12 ter hoogte van Nieuwerbrug een personenauto op een vrachtauto gebotst. Daarbij is de 33-jarige automobilist uit Rotterdam overleden. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. Dat meldt 112HM.nl.

16 april '25 (12:43)

Man die auto in brand stak op de Dam in Amsterdam overleden

De 50-jarige man uit Noord-Holland die begin deze maand zijn auto in brand stak op de Dam in Amsterdam, is overleden. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door Hart van Nederland. De politie gaat uit van zelfdoding.

16 april '25 (11:51)

Verkeersbord 130 km/u bij Afsluitdijk door Greenpeace meegenomen

Het nieuwe verkeersbord aan de Afsluitdijk, waarop een snelheidslimiet van 130 kilometer per uur is aangegeven, is gestolen door Greenpeace. Het bord is door de milieuorganisatie verplaatst naar Drunen. Daar woedde afgelopen weekend nog een grote brand. Dat meldt NH Nieuws.