Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een fietsverzekering afsluiten? 3 tips

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Fietsverzekering afsluiten
Wanneer je gewend bent om op een stadsfiets van a naar b te rijden sta je er misschien niet vaak bij stil, maar een fiets kan wel degelijk een waardevol bezit zijn. Ook jouw stadsfiets is ongetwijfeld wel eens gestolen; balen, uiteraard, maar de volgende dag had je vaak al een tweedehandsje op de kop getikt waarop je je ritten kon vervolgen. Heb je een elektrische fiets of een niet-elektrisch model waar toch een behoorlijk prijskaartje aan hangt? Dan is het meer dan balen wanneer deze gestolen wordt of beschadigd raakt. Voor deze fietsen is een fietsverzekering dan ook zeker het overwegen waard. Maar waar let je op bij het afsluiten van een dergelijke verzekering? Onthoud deze 3 tips. 

1. Bepaal waar je de fiets voor wil verzekeren 

Bij de meeste fietsverzekeringen heb je de keuze uit twee opties: je enkel verzekeren voor diefstal of zowel voor diefstal als voor schade. Bovendien bieden enkele fietsverzekeringen je ook de mogelijkheid om te kiezen voor doorlopende pechhulp. Zeker wanneer je veel onderweg bent op je elektrische fiets of zelfs op fietsvakantie gaat, is dit een prettige zekerheid om op terug te vallen.  
Onthoud dat de dekkingsgraad invloed heeft op de hoogte van je premie, en weeg voor jezelf af of de kosten van je premie opwegen tegen de eventuele reparatiekosten van de schade die je zonder fietsverzekering zou moeten betalen.
 
2. Vergelijk verschillende premies
Veel verzekeraars bieden soortgelijke fietsverzekeringen waarbij specifieke zaken de totale hoogte van de premie bepalen. Kies echter niet direct voor de voordeligste optie. Soms is de goedkoopste variant inderdaad de beste keuze voor jou, maar het kan gebeuren dat de voorwaarden toch minder voordelig zijn dan je in eerste instantie hoopte.
 
Kijk bijvoorbeeld goed naar het termijn waarbinnen een verzekeraar de aanschafwaarde van je elektrische fiets vergoedt bij diefstal. Bij de één is dit 5 jaar en bij de ander wordt er na 1 jaar al afgeschreven.   
 
3. Bekijk de polisvoorwaarden
Je elektrische fiets verzekeren heeft natuurlijk alleen nut wanneer je je ook daadwerkelijk aan de polisvoorwaarden houdt. Doe je dit niet, en je fiets wordt gestolen dan heb je waarschijnlijk geen recht op vergoeding. Zo kun je in de polisvoorwaarden terugvinden dat je elektrische fiets ook binnen op slot moet staan, wanneer je de fiets bijvoorbeeld in de schuur stalt. Zorg er dus altijd voor dat je de polisvoorwaarden goed doorleest en hiernaar handelt.  
 
De juiste verzekeraar voor jou 
Wil je jouw elektrische fiets verzekeren? Kies dan voor een verzekeraar die het beste aansluit op jouw wensen. Zorg dat je niet alleen voor een bepaalde verzekering kiest omdat deze toevallig het voordeligst is, maar verdiep je even in de voorwaarden. Op die manier kom je niet bedrogen uit en weet je precies waar je op kunt rekenen bij schade aan of diefstal van je elektrische fiets. 
01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

01 juli '25 (11:09)

Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

01 juli '25 (11:09)

ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

01 juli '25 (11:09)

GVB blijft vervoerder in Amsterdam en breidt dienstregeling uit

GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.

01 juli '25 ( 9:57)

Ernstig ongeluk op A9: man en vrouw komen om het leven

Gisteravond zijn twee mensen in een personenauto overleden na een dodelijk ongeval op de A9 bij Badhoevedorp. Een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een 70-jarige man uit de gemeente Bronckhorst overleefden het ongeluk tussen een vrachtwagen en twee auto’s niet. Dit meldt RTL.

01 juli '25 ( 8:33)

Zwaar ongeval met vrachtwagen op A58 bij Goes

Maandag 30 juni 2025 was er op de A58 bij Goes een ernstig ongeluk met een vrachtwagen. Diverse hulpdiensten waren daarna ter plekke. De weg richting Vlissingen is enige tijd afgesloten geweest, mede vanwege diesel op de weg. Dat meldt HVZeeland.nl.

30 juni '25 (13:12)

Drukke dag voor Wegenwacht door oververhitte auto's

De Wegenwacht heeft het maandag extra druk door pechgevallen die te maken hebben met de warmte. "Auto's houden niet van extremen", zegt een woordvoerder. De pechdienst van de ANWB houdt er rekening mee dat 4400 gestrande automobilisten maandag hulp nodig hebben. Dat zijn er op een normale dag zo'n 3800.