Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Een fietsverzekering afsluiten? 3 tips

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Fietsverzekering afsluiten
Wanneer je gewend bent om op een stadsfiets van a naar b te rijden sta je er misschien niet vaak bij stil, maar een fiets kan wel degelijk een waardevol bezit zijn. Ook jouw stadsfiets is ongetwijfeld wel eens gestolen; balen, uiteraard, maar de volgende dag had je vaak al een tweedehandsje op de kop getikt waarop je je ritten kon vervolgen. Heb je een elektrische fiets of een niet-elektrisch model waar toch een behoorlijk prijskaartje aan hangt? Dan is het meer dan balen wanneer deze gestolen wordt of beschadigd raakt. Voor deze fietsen is een fietsverzekering dan ook zeker het overwegen waard. Maar waar let je op bij het afsluiten van een dergelijke verzekering? Onthoud deze 3 tips. 

1. Bepaal waar je de fiets voor wil verzekeren 

Bij de meeste fietsverzekeringen heb je de keuze uit twee opties: je enkel verzekeren voor diefstal of zowel voor diefstal als voor schade. Bovendien bieden enkele fietsverzekeringen je ook de mogelijkheid om te kiezen voor doorlopende pechhulp. Zeker wanneer je veel onderweg bent op je elektrische fiets of zelfs op fietsvakantie gaat, is dit een prettige zekerheid om op terug te vallen.  
Onthoud dat de dekkingsgraad invloed heeft op de hoogte van je premie, en weeg voor jezelf af of de kosten van je premie opwegen tegen de eventuele reparatiekosten van de schade die je zonder fietsverzekering zou moeten betalen.
 
2. Vergelijk verschillende premies
Veel verzekeraars bieden soortgelijke fietsverzekeringen waarbij specifieke zaken de totale hoogte van de premie bepalen. Kies echter niet direct voor de voordeligste optie. Soms is de goedkoopste variant inderdaad de beste keuze voor jou, maar het kan gebeuren dat de voorwaarden toch minder voordelig zijn dan je in eerste instantie hoopte.
 
Kijk bijvoorbeeld goed naar het termijn waarbinnen een verzekeraar de aanschafwaarde van je elektrische fiets vergoedt bij diefstal. Bij de één is dit 5 jaar en bij de ander wordt er na 1 jaar al afgeschreven.   
 
3. Bekijk de polisvoorwaarden
Je elektrische fiets verzekeren heeft natuurlijk alleen nut wanneer je je ook daadwerkelijk aan de polisvoorwaarden houdt. Doe je dit niet, en je fiets wordt gestolen dan heb je waarschijnlijk geen recht op vergoeding. Zo kun je in de polisvoorwaarden terugvinden dat je elektrische fiets ook binnen op slot moet staan, wanneer je de fiets bijvoorbeeld in de schuur stalt. Zorg er dus altijd voor dat je de polisvoorwaarden goed doorleest en hiernaar handelt.  
 
De juiste verzekeraar voor jou 
Wil je jouw elektrische fiets verzekeren? Kies dan voor een verzekeraar die het beste aansluit op jouw wensen. Zorg dat je niet alleen voor een bepaalde verzekering kiest omdat deze toevallig het voordeligst is, maar verdiep je even in de voorwaarden. Op die manier kom je niet bedrogen uit en weet je precies waar je op kunt rekenen bij schade aan of diefstal van je elektrische fiets. 
01 december '22 ( 9:20)

Nieuwe stap op weg naar nieuwe vervoerders voor Utrechts OV na 2025

De provincie Utrecht gaat op zoek naar twee nieuwe vervoerders die in de periode 2025 tot 2035 al het openbaar vervoer in de provincie gaan regelen. In het zogenoemde ‘ontwerpprogramma van eisen’ staat aan welke voorwaarden de nieuwe vervoerders moeten voldoen. Dan kun je denken aan kwalitatief goed OV dat zich snel kan aanpassen aan reizigersbehoeftes, meer bussen zonder schadelijke uitstoot en een betere toegankelijkheid voor minder valide reizigers. Dit meldt de provincie Utrecht.

30 november '22 (11:23)

Motief man die meer dan 250 auto- en scooterbanden lekprikte blijft onbekend

Voor het lekprikken van meer dan 250 auto- en scooterbanden in de regio Rotterdam moet een 34-jarige man nog minstens 14 dagen achter de tralies blijven. Hij zit al sinds vrijdag vast. Dit meldt de Telegraaf.

29 november '22 (12:58)

971 boetes voor afleiding in het verkeer tijdens extra controles

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom werd hier vorige week in Noord-Holland extra op gecontroleerd door Team Verkeer en verschillende basisteams. Hierbij werd ook twee dagen een touringcar ingezet. Dit meldt de politie.

29 november '22 ( 9:15)

De Binnenring in Amsterdam wordt een doorgaande fiets- en ov-straat

De Binnenring in Amsterdam is meer dan zeven kilometer lang. Deze loopt van de Czaar Peterstraat via de Sarphatistraat, Weteringschans en Marnixstraat tot het Haarlemmerplein. Op deze route komt meer ruimte voor fietsers, openbaar vervoer en groen. Het wordt een doorgaande fiets- en ov-straat. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

29 november '22 ( 9:11)

Binnenkort werkzaamheden aan de Polderdreef in Lelystad

Bij de Polderdreef in Lelystad is aannemer KWS Infra B.V. vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw fietspad. Ook wordt aan de dreef zelf gewerkt. De ‘echte’ werkzaamheden aan de Polderdreef starten in december. Dit meldt de gemeente Lelystad.

29 november '22 ( 8:38)

Ruim 20 procent meer omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. Het personeelstekort was aan het begin van het vierde kwartaal lager dan een kwartaal eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen. Dit meldt het CBS.

22 november '22 (14:22)

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit. Dit meldt Rijksoverheid.

22 november '22 (12:58)

Betere doorstroming Algeracorridor op komst

Groen licht voor een pakket maatregelen om de doorstroming van het verkeer op de drukke Algeracorridor langs de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard te verbeteren. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

22 november '22 ( 8:38)

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Het aantal e-bikes in Nederland neemt flink toe, blijkt uit een jaarlijkse publicatie van RAI Vereniging en BOVAG. Consumenten schaffen steeds vaker een fiets aan in het hogere prijssegment. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 tot 19 procent in 2021. Vanaf 2015 is het aantal e-bikes in Nederland verdrievoudigd tot 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het aantal bromfietsen nam vorig jaar toe met bijna 8 procent ten opzichte van 2020. De motor blijft populair en is steeds meer in trek bij jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Dit meldt BOVAG.

22 november '22 ( 8:32)

Twee doden door verkeersongeluk in Noord-Hollands dorp Oudesluis

Twee mensen zijn maandagmorgen overleden bij een verkeersongeluk in Oudesluis in Noord-Holland. Bij het ongeluk botsten twee auto’s op elkaar. Naast twee doden zijn er ook een licht- en zwaargewonde gevallen. Dit meldt NOS.