Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een fietsverzekering afsluiten? 3 tips

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Fietsverzekering afsluiten
Wanneer je gewend bent om op een stadsfiets van a naar b te rijden sta je er misschien niet vaak bij stil, maar een fiets kan wel degelijk een waardevol bezit zijn. Ook jouw stadsfiets is ongetwijfeld wel eens gestolen; balen, uiteraard, maar de volgende dag had je vaak al een tweedehandsje op de kop getikt waarop je je ritten kon vervolgen. Heb je een elektrische fiets of een niet-elektrisch model waar toch een behoorlijk prijskaartje aan hangt? Dan is het meer dan balen wanneer deze gestolen wordt of beschadigd raakt. Voor deze fietsen is een fietsverzekering dan ook zeker het overwegen waard. Maar waar let je op bij het afsluiten van een dergelijke verzekering? Onthoud deze 3 tips. 

1. Bepaal waar je de fiets voor wil verzekeren 

Bij de meeste fietsverzekeringen heb je de keuze uit twee opties: je enkel verzekeren voor diefstal of zowel voor diefstal als voor schade. Bovendien bieden enkele fietsverzekeringen je ook de mogelijkheid om te kiezen voor doorlopende pechhulp. Zeker wanneer je veel onderweg bent op je elektrische fiets of zelfs op fietsvakantie gaat, is dit een prettige zekerheid om op terug te vallen.  
Onthoud dat de dekkingsgraad invloed heeft op de hoogte van je premie, en weeg voor jezelf af of de kosten van je premie opwegen tegen de eventuele reparatiekosten van de schade die je zonder fietsverzekering zou moeten betalen.
 
2. Vergelijk verschillende premies
Veel verzekeraars bieden soortgelijke fietsverzekeringen waarbij specifieke zaken de totale hoogte van de premie bepalen. Kies echter niet direct voor de voordeligste optie. Soms is de goedkoopste variant inderdaad de beste keuze voor jou, maar het kan gebeuren dat de voorwaarden toch minder voordelig zijn dan je in eerste instantie hoopte.
 
Kijk bijvoorbeeld goed naar het termijn waarbinnen een verzekeraar de aanschafwaarde van je elektrische fiets vergoedt bij diefstal. Bij de één is dit 5 jaar en bij de ander wordt er na 1 jaar al afgeschreven.   
 
3. Bekijk de polisvoorwaarden
Je elektrische fiets verzekeren heeft natuurlijk alleen nut wanneer je je ook daadwerkelijk aan de polisvoorwaarden houdt. Doe je dit niet, en je fiets wordt gestolen dan heb je waarschijnlijk geen recht op vergoeding. Zo kun je in de polisvoorwaarden terugvinden dat je elektrische fiets ook binnen op slot moet staan, wanneer je de fiets bijvoorbeeld in de schuur stalt. Zorg er dus altijd voor dat je de polisvoorwaarden goed doorleest en hiernaar handelt.  
 
De juiste verzekeraar voor jou 
Wil je jouw elektrische fiets verzekeren? Kies dan voor een verzekeraar die het beste aansluit op jouw wensen. Zorg dat je niet alleen voor een bepaalde verzekering kiest omdat deze toevallig het voordeligst is, maar verdiep je even in de voorwaarden. Op die manier kom je niet bedrogen uit en weet je precies waar je op kunt rekenen bij schade aan of diefstal van je elektrische fiets. 
16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.