Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duitse export gedaald door toeleveringsproblemen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Duitse export gedaald door toeleveringsproblemen
De uitvoer van de grootste economie van de eurozone daalde in september voor de tweede maand op rij. De problemen in de toeleveringsketens en materiaaltekorten blijven de Duitse exporteurs onder druk zetten, komt naar voren uit de handelscijfers van het Duitse federale statistiekbureau. Economen van ING verwachten pas een herstel van de export in de loop van 2022.

Door problemen in de logistiek en tekorten aan grondstoffen in fabrieken daalde de Duitse export met 0,7 procent op maandbasis, na een daling met 1,2 procent in augustus. Die afname in augustus was de eerste sinds april 2020, toen de wereldeconomie vrijwel tot stilstand kwam vanwege de eerste golf van de coronapandemie. De import nam daarentegen in september toe met 0,1 procent op maandbasis.

De door de pandemie veroorzaakte problemen hebben geleid tot wereldwijde tekorten aan onderdelen, zoals halfgeleiders, hout en kunststoffen. De productie in belangrijke sectoren van de Duitse economie, zoals de auto-industrie, wordt daardoor beperkt.

Economische groei

Uit een enquête van het economische onderzoeksinstituut Ifo bleek eind oktober al dat Duitse exporteurs minder positief zijn geworden over de toekomst vanwege de wereldwijde leveringsproblemen en tekorten. De index die de verwachtingen van Duitse exporteurs meet, zakte in oktober naar het laagste niveau sinds februari. Ook heeft de Duitse regering de prognose voor de economische groei dit jaar verlaagd van 3,5 procent naar 2,6 procent.

Volgens economen van ING vormt de aanhoudende daling van de export een verder bewijs dat de groei van de Duitse economie vooral wordt aangejaagd door de consumentenuitgaven en de overheidsbestedingen. "Fricties in de toeleveringsketen hebben de Duitse export ingehaald deze zomer. De export, die nog steeds een belangrijke groeimotor was in het tweede kwartaal, lijkt in het derde kwartaal een rem op de groei te zetten."

Industriële productie

De economen stellen dat de industriële productie in Duitsland eerst weer moet aantrekken voordat ook de export weer kan stijgen. Een eerste herstel van de industriële productie verwachten ze in het vierde kwartaal, maar voor een echt herstel van de productie en de export moeten eerst de problemen in de toeleveringsketen worden opgelost. En dat zal volgens hen pas in de loop van 2022 gebeuren.

Door: ANP

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.