Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duitse export gedaald door toeleveringsproblemen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Duitse export gedaald door toeleveringsproblemen
De uitvoer van de grootste economie van de eurozone daalde in september voor de tweede maand op rij. De problemen in de toeleveringsketens en materiaaltekorten blijven de Duitse exporteurs onder druk zetten, komt naar voren uit de handelscijfers van het Duitse federale statistiekbureau. Economen van ING verwachten pas een herstel van de export in de loop van 2022.

Door problemen in de logistiek en tekorten aan grondstoffen in fabrieken daalde de Duitse export met 0,7 procent op maandbasis, na een daling met 1,2 procent in augustus. Die afname in augustus was de eerste sinds april 2020, toen de wereldeconomie vrijwel tot stilstand kwam vanwege de eerste golf van de coronapandemie. De import nam daarentegen in september toe met 0,1 procent op maandbasis.

De door de pandemie veroorzaakte problemen hebben geleid tot wereldwijde tekorten aan onderdelen, zoals halfgeleiders, hout en kunststoffen. De productie in belangrijke sectoren van de Duitse economie, zoals de auto-industrie, wordt daardoor beperkt.

Economische groei

Uit een enquête van het economische onderzoeksinstituut Ifo bleek eind oktober al dat Duitse exporteurs minder positief zijn geworden over de toekomst vanwege de wereldwijde leveringsproblemen en tekorten. De index die de verwachtingen van Duitse exporteurs meet, zakte in oktober naar het laagste niveau sinds februari. Ook heeft de Duitse regering de prognose voor de economische groei dit jaar verlaagd van 3,5 procent naar 2,6 procent.

Volgens economen van ING vormt de aanhoudende daling van de export een verder bewijs dat de groei van de Duitse economie vooral wordt aangejaagd door de consumentenuitgaven en de overheidsbestedingen. "Fricties in de toeleveringsketen hebben de Duitse export ingehaald deze zomer. De export, die nog steeds een belangrijke groeimotor was in het tweede kwartaal, lijkt in het derde kwartaal een rem op de groei te zetten."

Industriële productie

De economen stellen dat de industriële productie in Duitsland eerst weer moet aantrekken voordat ook de export weer kan stijgen. Een eerste herstel van de industriële productie verwachten ze in het vierde kwartaal, maar voor een echt herstel van de productie en de export moeten eerst de problemen in de toeleveringsketen worden opgelost. En dat zal volgens hen pas in de loop van 2022 gebeuren.

Door: ANP

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.