Milieuzones straks alleen nog toegankelijk met Euro 6 en elektrische truck

Dieselvrachtauto’s met emissieklasse 4 en 5 hebben vanaf 1 januari 2022 geen toegang meer tot de milieuzones in 14 Nederlandse steden. Ondernemers moeten vanaf deze datum beschikken over een elektrische vrachtwagen of een vrachtwagen met emissieklasse 6 (Euro 6) om de milieuzones nog in te mogen. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland.

Alle bedrijven die over vrachtwagens beschikken met een lagere emissieklasse dan Euro 6 hebben hierover recent een brief gekregen van de RDW. Op dit moment zijn verschillende categorieën voertuigen vrijgesteld van de eisen die gelden in milieuzones. Deze situatie blijft ongewijzigd van toepassing na 31 december 2021. 

Milieuzones

Een milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen van bepaalde emissieklassen niet mogen komen. Een gemeente kan een milieuzone instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Op dit moment hebben dertien Nederlandse gemeenten een milieuzone voor dieselvrachtauto’s. Dat zijn: Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. De gemeente Haarlem voert per 1 januari 2022 een milieuzone voor vrachtauto’s in.

Door: Nationale Transportgids