Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tempo aanpak leerlingenvervoer ook volgens onderwijsminister te langzaam

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Tempo aanpak leerlingenvervoer ook volgens onderwijsminister te langzaam
Het verbeteren van het vervoer voor leerlingen in het speciaal onderwijs gaat te langzaam. Dat beaamde demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul tijdens het wekelijkse vragenuur. Wel benadrukte zij dat gemeenten, met ondersteuning van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), verantwoordelijk zijn voor het leerlingenvervoer. De Tweede Kamer is ongeduldig en verlangt meer actie van de bewindsvrouw. Het gaat nu al te vaak en te lang mis, vinden onder andere GroenLinks, D66, BBB, VVD, ChristenUnie en SP.

Leerlingen moeten bijvoorbeeld lang wachten op vervoer, waardoor ze soms lesuren missen en vaak uitgeput thuiskomen. Ook worden leerlingen op verkeerde adressen afgezet. Het probleem komt onder meer door een gebrek aan chauffeurs.

Geen vertrouwen

Vorige week werd bekend dat de belangenvereniging Leerling Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) en de organisatie Ouders & Onderwijs geen vertrouwen meer hebben in de gesprekken met VNG over het tijdig oplossen van de problemen in het leerlingenvervoer. "Ik deel die zorgen", aldus Paul. "Ik vind zelf dus ook dat het tempo te langzaam is."

Blik chauffeurs

Vragensteller Lisa Westerveld (GroenLinks) snapt dat de minister niet zomaar "een blik chauffeurs kan opentrekken", maar gaf aan wel heel regelmatige updates te willen krijgen over de schrijnende situatie. Paul zei dit toe. Zij opperde ook om "te kiezen in de schaarste" van het speciale vervoer. Zo zijn er ouderen die vervoer nodig hebben om te winkelen, en is er "wellicht een mogelijkheid om te kijken naar hoe je daarmee zou kunnen schuiven", aldus de bewindsvrouw. Verder gaat de minister op korte termijn in gesprek met de VNG.

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.