Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prinses Margriettunnel mogelijk niet in 2024 hersteld

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Prinses Margriettunnel mogelijk niet in 2024 hersteld
Het herstel van de Prinses Margriettunnel, een aquaduct in de snelweg A7 tussen Sneek en Joure in Friesland, is mogelijk niet zoals gepland in 2024 klaar. De herstelmethode die Rijkswaterstaat zich had voorgenomen moest aangepast worden, omdat er te veel waterdruk op een deel van de tunnel kwam te staan. Er is nu voor een andere werkwijze gekozen, maar de vraag is of het nog lukt om de tunnel eind 2024 weer in zijn geheel te openen, aldus de wegbeheerder. Het hele karwei kost tientallen miljoenen euro's.

Het wegdek in een gedeelte van de tunnel kwam in december 2022 ineens omhoog. Rijkswaterstaat moest tientallen grote zakken met zand als ballast op het wegdek plaatsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ontwerp van de tunnel uit de jaren zeventig van de vorige eeuw niet deugde. De trekpalen, die de fundering van de tunnel vormen, waren te licht en niet van goede kwaliteit. Er zijn er te weinig geplaatst en die zijn ook niet goed aangebracht.

Nieuwe trekpalen

Rijkswaterstaat is daarom begonnen met het plaatsen van ongeveer 1450 nieuwe trekpalen tussen de oude palen. Daarvoor wordt een methode gebruikt waarbij het niet nodig leek om op grote schaal grondwater weg te pompen. Maar in augustus bleek dat de waterspanning en de opwaartse druk onder de tunnelvloer toch te groot werden, waardoor opnieuw een tunnelmoot omhoog kwam. Op dat deel is meteen nieuwe ballast aangebracht. Volgens de wegbeheerder is de methode wel in orde, maar nog nooit op zo'n grote schaal toegepast. Het nieuwe probleem kon niet worden voorzien, aldus Rijkswaterstaat.

Grondwaterstand

De dienst gaat nu toch de grondwaterstand onder de tunnel tijdelijk verlagen op plekken waar wordt gewerkt. Holle ruimtes onder de grond worden opgevuld met een klei-cementmengsel. Daarvoor zijn pompen, aggregaten en filters geplaatst bij de A7. In en bij de tunnel is maar één rijstrook in beide richtingen open, waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden. Bij Joure en Sneek zijn omleidingsroutes aangegeven. De verkeersmaatregelen blijven gelden zolang het werk duurt.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.