Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder transport van bloemen en planten van Israël naar Nederland

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Minder transport van bloemen en planten van Israël naar Nederland
Vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas komen er minder bloemen en planten naar Nederland toe. Ook gaan producten van Nederlandse bodem veel minder richting het land in het Midden-Oosten, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). "Al blijft het voorop staan dat het eigenlijk totaal niet relevant is om het in zulke tijden over bloemen en planten te hebben", zegt directeur Matthijs Mesken.

Per jaar exporteren tweehonderd Israëlische kwekers voor in totaal 15 miljoen euro aan bloemen en planten naar Nederland. Voor een vergelijkbaar bedrag gaan er producten de andere kant op. Mesken: "dat betekent dat het geen heel belangrijk handelsland is voor ons, als je het afzet tegen de 1,3 miljard voor Duitsland. Maar het raakt onze kleine sector wel."

Verrassingsaanval

Het vervoer is lastiger geworden en ook zijn mensen in Israël sinds de verrassingsaanval van Hamas ruim een week geleden "met iets anders bezig dan bloemen en planten verkopen". "Het is heel lastig om op dit moment in te schatten wanneer dit probleem gaat eindigen", zegt Mesken.

Hogere prijzen

De totale Nederlandse bloemen- en plantenexport is gekrompen in de eerste drie kwartalen van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zegt de VGB. De uitvoer van bloemen bedroeg 3,2 miljard euro, een krimp van 5 procent. Planten lieten met 2,1 miljard euro een krimp zien van 3 procent.

Sierteeltproductie

Bloemen- en plantenkwekers in Nederland hebben het moeilijk vanwege onder meer de gestegen prijzen voor energie, personeel en transport. Tegelijk blijft de vraag naar hun producten achter. Tijdens de coronapandemie ging het juist heel goed met de sierteeltsector, mede doordat mensen vaker thuis waren en het daar gezellig wilden maken met bloemen en planten.

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.