Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Klimaatclubs willen betere bescherming A12-blokkeerders

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Klimaatclubs willen betere bescherming A12-blokkeerders
Bijna vijftig organisaties willen dat de gemeente Den Haag en de politie meer doen om de demonstranten die de A12 dagelijks blokkeren te beschermen. "Het beschermen van vreedzame demonstraties is een grondwettelijke verplichting van iedere burgemeester", schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Die is ondertekend door onder meer Urgenda, Milieudefensie, Greenpeace, PAX en de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren.

Aanhangers van Extinction Rebellion blokkeren sinds begin september elke dag de A12. De eerste weken hield een grote politiemacht de demonstranten steeds tegen ter hoogte van het Malieveld. Van Zanen waarschuwde dat de massale inzet belastend is voor de agenten zelf, en voor de politie als geheel. Sinds vorige week zijn er nauwelijks meer agenten bij de blokkades. Sindsdien zijn er wat opstootjes met geblokkeerde automobilisten geweest, die soms de afzetting omzeilen en langs de activisten rijden. Afgelopen weekeinde probeerden tegenstanders van de blokkades de demonstranten te belagen.

Extreemrechts

In hun brief schrijven de organisaties: "De terugtrekkende houding van de overheid waardoor extreemrechts zijn gang zou kunnen gaan, baart ons zorgen. De politie en overheid hebben de plicht dit vreedzame protest te beschermen tegen (verkeers)onveilige situaties." Ze vragen Van Zanen om in te grijpen en de A12-blokkeerders te beschermen "voor er ongelukken gebeuren".

Blokkadeactie

In een antwoord laat Van Zanen weten dat het niet om een demonstratie gaat, maar om een "onrechtmatige blokkadeactie van een weg voor onbepaalde tijd". De Haagse autoriteiten doen volgens hem hun best om de blokkeerders te beschermen, "zelfs als die zich onverantwoordelijk en strafbaar gedragen", maar dat zij zelf ook de verantwoordelijkheid hebben om zich aan de wet te houden en de politie niet onnodig te belasten. Van Zanen zegt dat "de schaarse politiecapaciteit" nu moet worden ingezet om de blokkade te beëindigen en om "tegendemonstraties van de activisten op de weg te scheiden". Hij is ervan overtuigd "dat door adequaat optreden gevaarlijke situaties zijn voorkomen".

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.