Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geplande verhoging brandstofaccijnzen van de baan

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Geplande verhoging brandstofaccijnzen van de baan
De geplande verhoging van de brandstofaccijnzen gaat niet door. Het kabinet zette vraagtekens bij het voorstel dat de VVD met steun van een Kamermeerderheid indiende, vooral vanwege de manier waarop de liberalen het plan willen bekostigen. Maar het kabinet heeft zich "tot moties te verhouden", zegt minister van Financiën Sigrid Kaag, mits ze uitvoerbaar zijn.

Het kabinet had de accijns tijdelijk verlaagd, om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten. Die verlaging zou per 1 januari worden teruggedraaid, en de brandstofprijzen zouden verder stijgen omdat de accijnzen meegroeien met de hoge prijzen. De Tweede Kamer wilde daar, op initiatief van de VVD, een stokje voor steken. Maar het tegenhouden van de voorgenomen verhoging kost zo'n 1,2 miljard euro. De VVD wil dit onder meer betalen door een greep uit het Nationaal Groeifonds. Dat gaat in tegen de begrotingsregels in, benadrukte het kabinet vrijdag in een brief waarin het zich uiterst kritisch uitte over veel van de plannen uit de Kamer.

Richtsnoer

De begrotingsregels zijn "geen wetten, maar wel een richtsnoer", zei Kaag in het debat over de begroting. Zij waarschuwde wel dat het begrotingstekort oploopt als het plan inderdaad betaald wordt uit het groeifonds, dat gevuld is met geleend geld.

Veel kritiek

Financieel woordvoerder Eelco Heinen van de VVD kreeg in dat debat eerder veel kritiek op het plan om een bedrag uit het groeifonds in te zetten om de kosten aan de pomp te dempen. Maar hij noemde het te rechtvaardigen "om een deeltje van het geld dat nu op de plank ligt en waar we niks mee doen, in te zetten om de middeninkomens weer van lucht te voorzien", en bleef bij het voornemen.

Op aandringen van onder meer SP'er Mahir Alkaya (ook de socialisten steunen het voorstel) gaf Kaag aan dat ze het plan zal uitvoeren. Mogelijk wordt ze daar overigens toe verplicht, als de VVD zelf met een aanpassingsvoorstel komt. Dan ligt het vast in de wet.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.