Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Damrakdebuut Spaanse fabrikant van elektrische auto's

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Damrakdebuut Spaanse fabrikant van elektrische auto's
De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

QEV maakt elektrische voertuigen voor bedrijfswagenparken en het openbaar vervoer. Het bedrijf is tien jaar geleden opgericht door topman Joan Orús en richt zich op bestelbusmodellen die het proces van de laatste kilometers van pakketbezorging kunnen verduurzamen. Ook maakt het bedrijf elektrische stadsbussen. QEV maakt eigen stekkerauto's, maar gaat ook produceren in opdracht van andere merken.

Maximaal 180.000 voertuigen

De elektrische voertuigenproducent start naar verwachting begin 2024 met de productie in het industriële gebied Zona Franca in Barcelona. De fabriek heeft een maximale jaarcapaciteit van 180.000 voertuigen. "Over drie jaar willen we 16.000 elektrische voertuigen per jaar verkopen", licht de topman toe. Vanuit een samenwerkingsverband gaan ook andere autobedrijven aan de slag in de 'Decarbonization Hub'. QEV telt nu zo'n honderd medewerkers, dat moet volgend jaar uitgebreid worden naar zeshonderd, vertelt Orús.

Perfect moment

Volgens Orús is nu het perfecte moment om naar de beurs te gaan. "We komen vanuit de ontwikkeling van elektrische racevoertuigen. Die kennis over elektrische mobiliteit is heel nuttig voor de stap die we een aantal jaar geleden hebben gezet naar elektrische voertuigen en daarom is dit het moment om aan de markt te laten zien dat we een betrouwbaar bedrijf zijn." Dit jaar verwacht QEV minstens 40 miljoen euro om te zetten, een viervoudiging ten opzichte van vorig jaar, maar mikt op maximaal 55 miljoen euro aan opbrengsten.

Zuid-Amerika en Azië

Het bedrijf heeft geen plannen om elders in Europa fabrieken te openen. Vanuit de 'D-Hub' kan de Europese markt bediend worden, is het idee. Wel zijn er plannen voor fabrieken in Zuid-Amerika en Azië. "We hebben de producten en de klanten. We zijn er klaar voor", zegt Orús.

QEV is gefuseerd met SPEAR Investments. Die lege beurshuls, opgericht door AZ Capital en STJ Advisors, is een zogeheten spac (special purpose acquisition company). Een spac gebruikt een beursnotering om kapitaal op te halen waarmee later een overname of fusie gefinancierd kan worden.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.

04 december '23 (15:45)

Volgens bezorgers zijn alle cadeautjes op tijd binnen voor pakjesavond

Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

04 december '23 (15:15)

140 Italiaanse elektrische bussen door Qbuzz besteld voor regio Leiden

Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

04 december '23 ( 6:00)

Minder grote omzetstijging auto- en motorbranche

In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.