Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uber: gerechtshof doet uitspraak over of taxichauffeurs werknemers zijn

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Uber: gerechtshof doet uitspraak over of taxichauffeurs werknemers zijn
Uber hoort dinsdag of het taxichauffeurs mag blijven zien als zelfstandigen of moet behandelen als werknemers en ze ook volgens de cao moet betalen. Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in de zaak hierover tussen het taxi- en bezorgbedrijf en vakbond FNV.

Twee jaar geleden bepaalde de rechter dat Uber zijn chauffeurs in dienst moet nemen en dat ze vallen onder de cao Taxivervoer. FNV had de zaak aangespannen omdat de vakbond vindt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. De chauffeurs zijn volgens FNV in de praktijk werknemers van het bedrijf, maar krijgen niet dezelfde voordelen als werknemers zoals doorbetaling van loon bij ziekte.

Hoger beroep

Uber ziet chauffeurs echter als zelfstandigen en wil dat ze zelfstandig blijven. Het taxibedrijf is daarom in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Totdat de uitspraak in het hoger beroep is geweest hoeft Uber de cao echter nog niet na te leven, heeft het gerechtshof in Amsterdam eerder bepaald. Bij het bedrijf zijn maandelijks 4000 taxichauffeurs actief volgens Uber en dat zijn allemaal zelfstandigen.

Onderzoek

Ondanks dat de vorige uitspraak in het voordeel van FNV was, verwacht directeur van Uber in Noord-Europa Maurits Schönfeld een goede afloop. "Nu wordt meer tijd besteed aan de inhoudelijke behandeling van de zaak en is er een meer holistische benadering van zelfstandigheid. Zes chauffeurs voegen zich nu aan de zaak en daar voelen we ons gesterkt door." Daarbij verwijst hij naar een onderzoek van de Universiteit Maastricht, waaruit naar voren komt dat 94 procent van de chauffeurs zelfstandig wil blijven rijden.

FNV-bestuurder Amrit Sewgobind twijfelt echter over het onderzoek en denkt dat de meerderheid van de chauffeurs juist wel in dienst wil. "Leden zeggen allemaal dat ze niet worden behandeld als zelfstandigen. Het grootste deel zegt het zat te zijn en wil in dienst met cao-loon", zegt hij.

Hoge Raad

Sewgobind hoopt dat de uitspraak hetzelfde zal zijn als het eerdere oordeel. "Ik kan me bijna niet voorstellen dat we verliezen op inhoud."

Of Uber naar de Hoge Raad stapt als de uitspraak weer in het voordeel is van FNV, kan Schönfeld nog niet zeggen. "Dat is niet de eerste logische stap. Eerst kijken we naar het vonnis", laat hij weten.

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.