Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Premie autoverzekering jongeren stijgt 3 keer zo hard als die van ouderen

Door Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Premie autoverzekering jongeren stijgt 3 keer zo hard als die van ouderen
Jongeren tussen de 18 en 24 jaar worden van alle leeftijdsgroepen het hardst getroffen door de premieverhogingen van autoverzekeringen. Zeker in vergelijking met 65-plussers. Dat blijkt uit cijfers van vergelijker Independer. Zo was het prijsverschil tussen die twee leeftijdsgroepen voor een autoverzekering eerst nog 826 euro op jaarbasis, twee jaar later is dat verschil opgelopen tot 1.097 euro. Dit komt doordat de oudere ‘slechts’ 42 euro meer is gaan betalen voor zijn verzekering, terwijl de jongere een veel grotere stijging voor zijn kiezen kreeg, namelijk 313 euro. Hierdoor is de premiestijging voor jongeren ruim 3 keer zo snel gegaan als voor ouderen, én dat in slechts twee jaar tijd. Dit meldt Independer.

Op dit moment betaalt een jongere gemiddeld 313 euro meer dan twee jaar geleden. Dat is een stijging van maar liefst 22,5 procent. Dit komt neer op een premie van 1.701 euro per jaar; zo’n 152 euro per maand. Voor 65-plussers was deze stijging “slechts” 7,45. Dat er een verschil is met de premie van een 65-plusser, is op zich niet gek. “Jongeren betalen namelijk altijd al relatief meer dan ouderen en meer ervaren automobilisten”, legt autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer uit. “Maar deze verschillen zijn wel heel hard toegenomen. De groep 18- tot en met 24- jarigen betaalt nu op jaarbasis maar liefst 1.097 euro meer dan 65-plussers.” Dijcks vult aan: “De verschillen met andere leeftijdsgroepen lijken door de jaren heen alleen maar verder op te lopen. De vraag is dan ook of jongeren op een gegeven moment nog wel een auto kunnen verzekeren.” 

Stijging zet door in alle soorten autoverzekeringen 

Er zijn drie keuzes in een autoverzekering. Als eerste de WA-verzekering: die is verplicht en biedt alleen dekking voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering ligt bij jongeren in Nederland op 1.466 euro (+23,4 procent ten opzichte van 2021). Dan is er de WA+-verzekering, ook wel beperkt casco verzekering genoemd. Deze dekt ook WA-schade, plus een aantal schades aan de eigen auto, zoals ruitschade, stormschade en diefstal. De jaarpremie hiervoor ligt gemiddeld op 1.620 euro (+24,2 procent ten opzichte van 2021). Tot slot is er de volledig cascoverzekering, oftewel de all risk verzekering. Deze vergoedt naast WA-schade ook bijna alle andere schades aan de eigen auto. Ook als je de schade zelf veroorzaakt. De gemiddelde volledig cascoverzekering kost 2.324 euro per jaar. Ten opzichte van 2021 is de premie van all risk verzekeringen in absolute zin het hardst gestegen, namelijk met 383 euro. Dat komt neer op een stijging van 19,8 procent ten opzichte van 2021. “De premies van alle soorten autoverzekeringen zijn dus hoger geworden. Dat komt door de gestegen kosten van reparaties, gestegen salarissen en de hogere kosten van het materiaal”, legt Dijcks uit. 

Jonge autobezitters vooral in Zuid-Holland de klos 

In Zuid-Holland betalen jonge autobezitters de hoogste premies. Een autoverzekering heeft daar een gemiddelde jaarpremie van 1.945 euro. Dat is 14,4 procent hoger dan het landelijk gemiddelde voor jongeren. Jonge autobezitters uit Friesland betalen relatief de laagste premies. Daar liggen de gemiddelde jaarpremies op 1.267 euro, ofwel ruim een kwart minder dan het landelijk gemiddelde. “Met dit soort bedragen ga je je als jongere afvragen of je je nog wel een auto met de bijbehorende verzekeringen kunt veroorloven. Toch zijn er ook grote verschillen te vinden tussen de verzekeraars en is het verstandig om goed te zoeken naar de beste en voordeligste verzekering voor jou. Ook zijn er verzekeraars waarbij je met een hoger eigen risico korting kunt krijgen op de premie. Maar: let dan wel goed op dat je dat extra bedrag opzij zet”, aldus Dijcks.

06 december '24 ( 9:28)

Ruim twee weken werkzaamheden op Rondweg Emmen (N391)

Op de Rondweg Emmen (N391), ter hoogte van de Nieuw-Amsterdamsestraat, is van vrijdag 6 december tot en met maandag 23 december 2024 beperkt verkeer mogelijk. Aan de noord- en zuidzijde is één rijbaan beschikbaar. Dat kan voor verkeer leiden tot vertraging. Daarover bericht de provincie Utrecht.

05 december '24 (13:45)

Herkansing NK Tegenwindfietsen na afgeblazen editie om harde wind

De deelnemers die vorig jaar november hadden willen strijden om de titel beste tegenwindfietser van Nederland, krijgen komende zaterdag een herkansing. Op de Zeeuwse Oosterscheldekering wordt dan de Dikke Vette Inhaaleditie gereden, nadat de achtste editie van de race in 2023 niet kon doorgaan door te harde wind.

05 december '24 ( 8:15)

Veel meer pakket- en maaltijdbezorgers

Het aantal pakket- en maaltijdbezorgers is in vier jaar tijd met 75 procent gestegen. Vorig jaar werkten er naar schatting zo'n 124.000 bezorgers, vier jaar eerder waren dit er nog 71.000. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

05 december '24 ( 7:00)

Vorig jaar meer fietsen gestolen: 698 miljoen euro schade

Nederlanders waren in 2023 vaker het slachtoffer van vermogensdelicten, zoals diefstal, vernieling of aankoopfraude. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor over 2023. De daarbij gerapporteerde schade was 3,2 miljard euro, 13 procent meer dan in 2021.

05 december '24 ( 6:00)

Vroege avondspits verwacht vanwege pakjesavond

De ANWB waarschuwt voor een 'sintspits', een vroege en drukke avondspits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond begint de spits dan eerder dan gebruikelijk. De eerste files worden al rond 14.30 uur verwacht en het drukste moment zal vallen rond 16.30 uur. Dat is een uurtje eerder dan anders tijdens de donderdagse avondspits.

04 december '24 (16:15)

Weer vertraging voor elektrisch busvervoer in deel Zuid-Holland

De invoering van volledig elektrisch busvervoer in een deel van de provincie Zuid-Holland heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het was de bedoeling dat vanaf 15 december ruim 250 elektrische bussen zouden rijden in en om Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden en Katwijk. Enkele tientallen bussen van de Italiaanse leverancier Iveco komen echter later door vertraging in de productie.

04 december '24 (15:45)

Politie grijpt in bij onaangekondigd klimaatprotest op A12

De politie heeft woensdagmiddag ingegrepen bij een onaangekondigd klimaatprotest van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Rond het middaguur liepen en fietsten meer dan honderd activisten de weg op, om ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer te demonstreren tegen fossiele subsidies. Na ongeveer anderhalf uur kwam de politie in actie om het protest te beëindigen.

04 december '24 (14:17)

Officieel faillissement voor Frank Starmans Transporten; doorstart onduidelijk

Transporteur Frank Starmans Transporten B.V. is deze week officieel failliet verklaard door de rechtbank. Wat er precies met het Limburgse bedrijf is gebeurd en waarom het faillissement is aangevraagd, is niet duidelijk. Dit meldt Transport Online.

04 december '24 (13:00)

Klimaatactivisten weer de A12 op tegen fossiele subsidies

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn woensdagmiddag weer de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag opgegaan. Rond het middaguur liepen en fietsten betogers de weg op. Dat was deze keer onaangekondigd. De weghelft die de stad uit gaat, is door de blokkade onbegaanbaar. In de andere richting kan het verkeer wel doorrijden.

03 december '24 ( 8:19)

Kunstwerk van Space Cowboys op rotonde Eemnes gedoopt

Vrijdag 29 november 2024 doopten gedeputeerde André van Schie van de provincie Utrecht, wethouder Theo Reijn van de gemeente Eemnes en het kunstenaarsduo Space Cowboys met een plens 'Zuiderzeewater' het kunstwerk Vogelwachters op de nieuwe rotonde aan de Wakkerendijk (N221) in Eemnes. Daarover bericht de provincie Utrecht.