Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Premie autoverzekering jongeren stijgt 3 keer zo hard als die van ouderen

Door Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Premie autoverzekering jongeren stijgt 3 keer zo hard als die van ouderen
Jongeren tussen de 18 en 24 jaar worden van alle leeftijdsgroepen het hardst getroffen door de premieverhogingen van autoverzekeringen. Zeker in vergelijking met 65-plussers. Dat blijkt uit cijfers van vergelijker Independer. Zo was het prijsverschil tussen die twee leeftijdsgroepen voor een autoverzekering eerst nog 826 euro op jaarbasis, twee jaar later is dat verschil opgelopen tot 1.097 euro. Dit komt doordat de oudere ‘slechts’ 42 euro meer is gaan betalen voor zijn verzekering, terwijl de jongere een veel grotere stijging voor zijn kiezen kreeg, namelijk 313 euro. Hierdoor is de premiestijging voor jongeren ruim 3 keer zo snel gegaan als voor ouderen, én dat in slechts twee jaar tijd. Dit meldt Independer.

Op dit moment betaalt een jongere gemiddeld 313 euro meer dan twee jaar geleden. Dat is een stijging van maar liefst 22,5 procent. Dit komt neer op een premie van 1.701 euro per jaar; zo’n 152 euro per maand. Voor 65-plussers was deze stijging “slechts” 7,45. Dat er een verschil is met de premie van een 65-plusser, is op zich niet gek. “Jongeren betalen namelijk altijd al relatief meer dan ouderen en meer ervaren automobilisten”, legt autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer uit. “Maar deze verschillen zijn wel heel hard toegenomen. De groep 18- tot en met 24- jarigen betaalt nu op jaarbasis maar liefst 1.097 euro meer dan 65-plussers.” Dijcks vult aan: “De verschillen met andere leeftijdsgroepen lijken door de jaren heen alleen maar verder op te lopen. De vraag is dan ook of jongeren op een gegeven moment nog wel een auto kunnen verzekeren.” 

Stijging zet door in alle soorten autoverzekeringen 

Er zijn drie keuzes in een autoverzekering. Als eerste de WA-verzekering: die is verplicht en biedt alleen dekking voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering ligt bij jongeren in Nederland op 1.466 euro (+23,4 procent ten opzichte van 2021). Dan is er de WA+-verzekering, ook wel beperkt casco verzekering genoemd. Deze dekt ook WA-schade, plus een aantal schades aan de eigen auto, zoals ruitschade, stormschade en diefstal. De jaarpremie hiervoor ligt gemiddeld op 1.620 euro (+24,2 procent ten opzichte van 2021). Tot slot is er de volledig cascoverzekering, oftewel de all risk verzekering. Deze vergoedt naast WA-schade ook bijna alle andere schades aan de eigen auto. Ook als je de schade zelf veroorzaakt. De gemiddelde volledig cascoverzekering kost 2.324 euro per jaar. Ten opzichte van 2021 is de premie van all risk verzekeringen in absolute zin het hardst gestegen, namelijk met 383 euro. Dat komt neer op een stijging van 19,8 procent ten opzichte van 2021. “De premies van alle soorten autoverzekeringen zijn dus hoger geworden. Dat komt door de gestegen kosten van reparaties, gestegen salarissen en de hogere kosten van het materiaal”, legt Dijcks uit. 

Jonge autobezitters vooral in Zuid-Holland de klos 

In Zuid-Holland betalen jonge autobezitters de hoogste premies. Een autoverzekering heeft daar een gemiddelde jaarpremie van 1.945 euro. Dat is 14,4 procent hoger dan het landelijk gemiddelde voor jongeren. Jonge autobezitters uit Friesland betalen relatief de laagste premies. Daar liggen de gemiddelde jaarpremies op 1.267 euro, ofwel ruim een kwart minder dan het landelijk gemiddelde. “Met dit soort bedragen ga je je als jongere afvragen of je je nog wel een auto met de bijbehorende verzekeringen kunt veroorloven. Toch zijn er ook grote verschillen te vinden tussen de verzekeraars en is het verstandig om goed te zoeken naar de beste en voordeligste verzekering voor jou. Ook zijn er verzekeraars waarbij je met een hoger eigen risico korting kunt krijgen op de premie. Maar: let dan wel goed op dat je dat extra bedrag opzij zet”, aldus Dijcks.

26 maart '25 (15:04)

Ford raadt opladen 8000 plug-in hybrides sterk af om brandgevaar

Ford Nederland roept eigenaren van 8000 plug-in hybrides dringend op om deze niet langer op te laden, vanwege het risico op kortsluiting en brand. Het betreft de Kuga PHEV van voor de facelift van vorig jaar, bevestigde een woordvoerder na eerdere berichtgeving van vakblad Autoweek en BN DeStem.

26 maart '25 (14:20)

Rijbewijs vanaf 2030 digitaal op je smartphone

Vanaf eind 2030 krijgen landen die lid zijn van de Europese Unie een digitaal rijbewijs, die op je smartphone te zien zal zijn. Het digitale rijbewijs is, net zoals het fysieke rijbewijs, in Nederland tien jaar geldig. Dat meldt Hart van Nederland.

26 maart '25 (13:25)

Minister Madlener onderzoekt aanpassingen voor dodenweg N36

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil de N36 veiliger maken. Hij komt nog voor de zomer met een plan. Madlener wil kijken hoe de weg over de gehele lengte veiliger gemaakt kan worden. Een rijbaanscheiding wordt daarbij vaak genoemd. Dat meldt Oost.

26 maart '25 (12:54)

FNV: garagepersoneel en fietsenmakers staken donderdag en vrijdag

Zeker duizend werknemers van autobedrijven en fietsenzaken verspreid over het land leggen donderdag en vrijdag het werk neer, meldt FNV. De vakbond kondigt dit aan omdat brancheorganisatie BOVAG na regionale en landelijke stakingen geen beter cao-bod heeft gedaan.

26 maart '25 ( 7:54)

FNV: afvalvrachtwagens niet toegelaten op recyclinglocaties

Werknemers op verschillende recyclinglocaties in Nederland laten vrachtwagens met afval woensdag niet toe om hun vuilnis af te geven. Dit doen ze uit protest tegen een mogelijke invoering van een nieuwe belastingheffing op de afvalverwerking van plastic, meldt FNV.

25 maart '25 (14:04)

Vrachtwagenchauffeur omgekomen bij ongeval bij Beneluxtunnel

Bij een ongeluk met een vrachtwagen op snelweg A4 nabij de Beneluxtunnel bij Rotterdam is de bestuurder van een vrachtwagen om het leven gekomen, meldt de politie. Volgens getuigen moest de vrachtwagenchauffeur een noodstop maken voor een auto.

25 maart '25 (10:56)

Reiziger geeft ov net als vorig jaar een ruime voldoende

Reizigers in het openbaar vervoer zijn zeer tevreden over het openbaar vervoer in 2024. Ze geven, net als in 2023, het cijfer 7,8, aldus een onderzoek van het kennisplatform CROW. In de enquête gaven reizigers hun mening over vervoer met trein, bus, tram, metro en boot. Vervoer over water wordt met een 8,6 het hoogst beoordeeld.

25 maart '25 ( 8:26)

Bestuurder omgekomen na botsing tussen vrachtwagen en auto op N258

Maandag 24 maart 2025 zijn op de N258 Langeweg bij Hulst een vrachtwagen en een personenauto frontaal met elkaar in botsing gekomen. Bij dit ongeval is de bestuurder van de personenauto, een 59-jarige man uit Hulst, om het leven gekomen. De vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '25 ( 8:13)

Nieuwe fietstunnel onder N206 bereikt diepste punt

Onder de N206, ter hoogte van de kruising N206/N441, wordt een nieuwe fiets-/voetgangerstunnel gebouwd. Vorige week werd het diepste punt van de tunnel bereikt. De verwachting is dat na het voltooien van de tunnel de huidige omlegging van de N206 in september weer teruggebracht kan worden naar de oude plek. Daarover bericht de gemeente Katwijk.

25 maart '25 ( 7:22)

Opnieuw bijna helft minder Tesla's verkocht in EU

Autorijders in de Europese Unie kochten afgelopen maand opnieuw veel minder vaak een Tesla dan een jaar eerder. Het aantal was met net geen 12.000 bijna de helft van de verkopen in februari 2024, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Daarmee wijkt de fabrikant net als een maand eerder duidelijk af van de algehele trend binnen de EU-markt voor elektrische auto's, die juist in opmars is.