Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Premie autoverzekering jongeren stijgt 3 keer zo hard als die van ouderen

Door Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Premie autoverzekering jongeren stijgt 3 keer zo hard als die van ouderen
Jongeren tussen de 18 en 24 jaar worden van alle leeftijdsgroepen het hardst getroffen door de premieverhogingen van autoverzekeringen. Zeker in vergelijking met 65-plussers. Dat blijkt uit cijfers van vergelijker Independer. Zo was het prijsverschil tussen die twee leeftijdsgroepen voor een autoverzekering eerst nog 826 euro op jaarbasis, twee jaar later is dat verschil opgelopen tot 1.097 euro. Dit komt doordat de oudere ‘slechts’ 42 euro meer is gaan betalen voor zijn verzekering, terwijl de jongere een veel grotere stijging voor zijn kiezen kreeg, namelijk 313 euro. Hierdoor is de premiestijging voor jongeren ruim 3 keer zo snel gegaan als voor ouderen, én dat in slechts twee jaar tijd. Dit meldt Independer.

Op dit moment betaalt een jongere gemiddeld 313 euro meer dan twee jaar geleden. Dat is een stijging van maar liefst 22,5 procent. Dit komt neer op een premie van 1.701 euro per jaar; zo’n 152 euro per maand. Voor 65-plussers was deze stijging “slechts” 7,45. Dat er een verschil is met de premie van een 65-plusser, is op zich niet gek. “Jongeren betalen namelijk altijd al relatief meer dan ouderen en meer ervaren automobilisten”, legt autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer uit. “Maar deze verschillen zijn wel heel hard toegenomen. De groep 18- tot en met 24- jarigen betaalt nu op jaarbasis maar liefst 1.097 euro meer dan 65-plussers.” Dijcks vult aan: “De verschillen met andere leeftijdsgroepen lijken door de jaren heen alleen maar verder op te lopen. De vraag is dan ook of jongeren op een gegeven moment nog wel een auto kunnen verzekeren.” 

Stijging zet door in alle soorten autoverzekeringen 

Er zijn drie keuzes in een autoverzekering. Als eerste de WA-verzekering: die is verplicht en biedt alleen dekking voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering ligt bij jongeren in Nederland op 1.466 euro (+23,4 procent ten opzichte van 2021). Dan is er de WA+-verzekering, ook wel beperkt casco verzekering genoemd. Deze dekt ook WA-schade, plus een aantal schades aan de eigen auto, zoals ruitschade, stormschade en diefstal. De jaarpremie hiervoor ligt gemiddeld op 1.620 euro (+24,2 procent ten opzichte van 2021). Tot slot is er de volledig cascoverzekering, oftewel de all risk verzekering. Deze vergoedt naast WA-schade ook bijna alle andere schades aan de eigen auto. Ook als je de schade zelf veroorzaakt. De gemiddelde volledig cascoverzekering kost 2.324 euro per jaar. Ten opzichte van 2021 is de premie van all risk verzekeringen in absolute zin het hardst gestegen, namelijk met 383 euro. Dat komt neer op een stijging van 19,8 procent ten opzichte van 2021. “De premies van alle soorten autoverzekeringen zijn dus hoger geworden. Dat komt door de gestegen kosten van reparaties, gestegen salarissen en de hogere kosten van het materiaal”, legt Dijcks uit. 

Jonge autobezitters vooral in Zuid-Holland de klos 

In Zuid-Holland betalen jonge autobezitters de hoogste premies. Een autoverzekering heeft daar een gemiddelde jaarpremie van 1.945 euro. Dat is 14,4 procent hoger dan het landelijk gemiddelde voor jongeren. Jonge autobezitters uit Friesland betalen relatief de laagste premies. Daar liggen de gemiddelde jaarpremies op 1.267 euro, ofwel ruim een kwart minder dan het landelijk gemiddelde. “Met dit soort bedragen ga je je als jongere afvragen of je je nog wel een auto met de bijbehorende verzekeringen kunt veroorloven. Toch zijn er ook grote verschillen te vinden tussen de verzekeraars en is het verstandig om goed te zoeken naar de beste en voordeligste verzekering voor jou. Ook zijn er verzekeraars waarbij je met een hoger eigen risico korting kunt krijgen op de premie. Maar: let dan wel goed op dat je dat extra bedrag opzij zet”, aldus Dijcks.

08 december '23 ( 8:50)

Fietsproef Amersfoort: sneller door groen fietsen

Dinsdag 5 december 2023 is de gemeente Amersfoort gestart met een kleinschalige fietsproef. Doel van deze proef is om verkeer sneller te laten doorstromen en het fietsen in de stad te stimuleren. Daarover bericht de gemeente Amersfoort.

08 december '23 ( 6:00)

Nieuwe maximumsnelheid voor meeste wegen in Amsterdam

In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

07 december '23 (15:00)

Werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14 leiden vanaf februari tot hinder

Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

07 december '23 ( 7:15)

In het hele land code geel vanwege gladheid en mist

In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

06 december '23 (19:00)

Vanaf juli vrachtwagenrijbewijs nodig voor grote elektrische bestelbus

Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.

06 december '23 (15:30)

Marechaussee vindt 47 vreemdelingen in vrachtwagen in Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagavond 47 illegale vreemdelingen gevonden in een vrachtwagen in Hoek van Holland. De chauffeur, een Nederlander, is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De trailer werd gecontroleerd voordat het voertuig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken.

05 december '23 (14:45)

Europees Hof geeft zegen aan coronareismaatregelen

Een EU-land mag tijdens een epidemie zoals de coronapandemie plezierreizen naar een buitenland met een groot besmettingsgevaar verbieden. Ook mag een lidstaat reizigers opleggen om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar de regels moeten dan wel echt nodig, duidelijk, eerlijk en goed onderbouwd zijn, tekent de hoogste Europese rechter aan.

05 december '23 (12:15)

Slachtoffers dodelijk ongeval A59 op verschrikkelijke manier om het leven gekomen

De slachtoffers van het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle zijn op een verschrikkelijke manier om het leven gekomen. Dat vertelde de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Breda. Daar wordt de strafzaak behandeld tegen de 33-jarige Thomas de G. Hij wordt verdacht van doodslag door op vrijdagavond 10 maart het fatale ongeval te veroorzaken.

05 december '23 ( 8:57)

Pilot met slimme fietssensor in Utrecht

Vrijdag 15 december 2023 start de gemeente Utrecht op de kruising Biltstraat-Kruisstraat in de domstad een pilot met een slimme fietssensor. Door deze sensor springt het verkeerslicht vaker op groen. De pilot duurt tot en met 15 mei 2024. Daarover bericht de gemeente Utrecht.

05 december '23 ( 8:40)

Sligro Food Group neemt deel activiteiten van Simon Loos Transport over

Sligro Food Group staat naar verwachting op het punt om de transportactiviteiten die Simon Loos Transport verricht voor Sligro over te nemen van dit transportbedrijf. Dat meldt Sligro.