Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veilig Thuis heeft nog geen meldingen ontvangen over kinderen bij klimaatprotest

Door ANP
schedule 5 min
Veilig Thuis heeft nog geen meldingen ontvangen over kinderen bij klimaatprotest
De Veilig Thuis-organisaties hebben nog geen meldingen binnengekregen over de kinderen die afgelopen weekeinde meededen aan het klimaatprotest op de snelweg A12 in Den Haag, en de medewerkers kunnen dus nog geen besluit nemen over de afhandeling van de meldingen. Dat laat het overkoepelende Landelijk Netwerk Veilig Thuis vrijdag weten.

Veilig Thuis is opgericht om kinderen te beschermen, vooral tegen huiselijk geweld en mishandeling. Onder de duizenden mensen die zaterdag en zondag meededen aan de blokkade van de A12 waren enkele tientallen kinderen. Zij werden met hun ouders aangehouden en naar de rand van de stad gebracht. De politie kondigde aan dat de aanhoudingen van ruim dertig kinderen zouden worden doorgegeven aan Veilig Thuis.

Volgens de politie zou het kunnen dat de meldingen iets langer duren omdat "een kwaliteitscontroleur" er nog naar moet kijken.

Gesprekken

Veilig Thuis zegt dat er gesprekken lopen met de politie. "Zij zijn een belangrijke partner voor ons, er mag niet veel ruis op de lijn zijn en blijven", aldus een woordvoerder. Het netwerk liet eerder weten dat het meedoen aan een demonstratie op zich niet genoeg reden voor een melding is.

Een van de betrokken ouders is Rejo Zenger. Hij deed met zijn 10-jarige dochter mee aan de blokkade. Met andere ouders kijkt hij nu wat er mogelijk is om de meldingen aan te vechten. Zenger gaat ervan uit dat Veilig thuis "inziet dat er niets aan de hand is en dat er geen sprake is van mishandeling of huiselijk geweld. De demonstratie was vreedzaam, mijn dochter tekende met stoepkrijt de aarde in de vorm van een hart, een klassiek orkest speelde. De enige onveiligheid die we te vrezen hadden, kwam van de politie."

Zorgen

Zenger zegt zich wel zorgen te maken over de mogelijke gevolgen van een melding op de lange termijn. "Zulke informatie wordt tien jaar lang bewaard, en potentieel nog langer, want systemen worden lang niet altijd opgeschoond. En misschien gebeurt er over vijf jaar iets heel anders waar de politie vraagtekens bij zet. Dan zien ze de melding en denken ze misschien: daar zal vast en zeker iets aan de hand zijn. Het is heel vervelend als ik er dan last van krijg dat de politie nu wat al te enthousiast is met een melding over kindermishandeling. Het is heftig als de politie je op deze wijze intimideert."

Hij trekt een verband met de toeslagenaffaire. "Een melding was toen voldoende om verdere stappen te zetten. Dat vind ik problematisch. Ik heb niets gedaan dat niet oké is."

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.