Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Studenten TU Eindhoven onthullen nieuwe zonnewagen Stella Terra

Door ANP
schedule 5 min
Studenten TU Eindhoven onthullen nieuwe zonnewagen Stella Terra
Studenten van de TU Eindhoven onthullen donderdag hun nieuwe zonnewagen: Stella Terra. Het is de eerste terreinwagen op zonne-energie die ook op onverharde wegen kan rijden. In oktober gaat het Solar Team de auto uitgebreid testen in allerlei verschillende landschappen in Marokko.

De auto begint in Tanger en rijdt dan eerst door de bergen. Vervolgens gaat het team door naar de bossen en groener gebied, vertelt Bob van Ginkel van het Solar Team. De wagen eindigt in het zuiden van Marokko in de Sahara. "We vertrouwen erop dat Stella Terra het goed zal uithouden", zegt Van Ginkel. "In Nederland heeft ze ook alle testen doorstaan." Sterker nog: Stella Terra is ook al gecontroleerd door de RDW (Dienst Wegverkeer) en mag dus de weg op.

Crowdfunding na aardbeving

Het plan om de auto in Marokko te testen staat al langer. De studenten schrokken dan ook erg van de aardbeving vorige week. De route van Stella Terra ligt redelijk ver van het getroffen gebied en de test gaat dus door. Wel willen de studenten een crowdfundingsactie opzetten om de getroffenen te helpen.

Geen gezinsauto's meer

De Solar Teams van de TU Eindhoven deden voorheen vaak mee met de World Solar Challenge in Australië in de klasse voor gezinsauto's (Cruisers). Stella Terra doet daar niet aan mee en ook het vorige team sloeg de races over. "De laatste gezinsauto was energie positief, dus wekte meer energie op dan ze verbruikte", legt Van Ginkel uit. Sindsdien zijn de teams een andere richting opgegaan en maken ze geen gezinsauto's meer. Het vorige team kwam bijvoorbeeld met een zonnecamper. En het huidige team dus met een terreinwagen.

Grenzen opzoeken

"We willen de grenzen opzoeken van wat mogelijk is", zegt Van Ginkel. "Met onze wagen hebben we eigenlijk geen competitie." Na de test in Marokko wil het team door Europa reizen en onderweg met bedrijven en veel mensen spreken. "We willen bewijzen dat dit mogelijk is en mensen inspireren. Hopelijk kunnen we ze laten zien dat de energietransitie veel sneller kan."

Hoe lang Stella Terra door kan rijden is afhankelijk van het terrein en hoe hard de zon schijnt. Als ze stil staat, kan de batterij in elk geval in twee tot drie dagen volledig volgeladen zijn.

29 september '23 ( 8:05)

Arriva licht klanten in na datalek en treft maatregelen

Arriva heeft dinsdag 19 september 2023 een datalek geconstateerd. Het betrof een lek bij één specifiek formulier: het contactformulier op de website. Mogelijk zijn gegevens inzichtelijk geweest voor onbevoegden. Daarover bericht Arriva.

29 september '23 ( 7:53)

Gemeentelijke Pluim voor Rebro Transport uit Rucphen

Tijdens het Open Huis van de gemeente Rucphen heeft Rebro Transport uit Rucphen, een transportbedrijf met circa tweehonderd medewerkers, een Gemeentelijke Pluim ontvangen. Dat meldt Internetbode.nl.

28 september '23 (15:22)

Doek gevallen voor reisorganisatie Vacansoleil

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (14:15)

Fastned verdrievoudigt aantal snellaadstations in Duitsland na winnen belangrijke kavels

Snellaadbedrijf Fastned heeft twee belangrijke kavels gewonnen als onderdeel van de landelijke aanbesteding 'Deutschlandnetz'. De kavels bestaan uit 92 gebieden in het westen en zuidwesten van Duitsland. Dat meldt Fastned.

28 september '23 (12:37)

Ruim 100 aanhangers van Extinction Rebellion lopen weer tunnelbak A12 in

Ruim honderd aanhangers van Extinction Rebellion zijn donderdag weer de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen. Net als woensdag blokkeren ze daar de snelweg, ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken. Een enkele agent kijkt toe, maar verder doet de politie niets, ziet een ANP-verslaggever. Verkeersregelaars houden het verkeer tegen aan het begin van de weg.

28 september '23 (12:09)

Werkzaamheden bij kruising Lorenzstraat in Veenendaal

Van 2 tot en met 6 oktober 2023 zijn er onderzoekswerkzaamheden rond de kruising van de Lorentzstraat met de Rondweg-Oost (N233) in Veenendaal, richting Buurtlaan Oost en richting A12. De werkzaamheden vinden ’s avonds en ’s nachts plaats en geven niet veel verkeershinder. Dit meldt de Provincie Utrecht.

28 september '23 ( 7:07)

Grote IT-storing Volkswagenfabrieken verholpen

Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan persbureau DPA.

27 september '23 (14:22)

Binnenkort flitsbezorging door jongeren onder 16 jaar verboden

"Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

27 september '23 (13:07)

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in; politie houdt niet tegen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

26 september '23 (16:22)

Veilig Thuis: enige melding over kind bij blokkade A12 is afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.