Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In november minder ontslagen nodig bij VDL Nedcar

Door ANP
schedule 3 min
In november minder ontslagen nodig bij VDL Nedcar
Bij VDL Nedcar vallen per 1 november minder ontslagen dan de eerder aangekondigde 1800. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat veel werknemers vrijwillig vertrokken zijn, en met problemen in de productie waardoor extra handen nodig zijn, zei CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma na berichtgeving in onder meer het Eindhovens Dagblad woensdag.

Ongeveer tweehonderd medewerkers doen mee aan een vrijwillige vertrekregeling, waarmee zij gebruik kunnen maken van een groot deel van de afspraken in het sociaal plan, aldus Bruinsma. Hij verwacht dat zo'n driehonderd vaste medewerkers vrijdag te horen krijgen dat ze per 1 november weg moeten. Dat zijn er enkele honderden minder dan eerder gemeld. De ongeveer duizend uitzend- en flexmedewerkers moeten wel allemaal weg.

Veel ziekteverzuim

Naast de vrijwillige vertrekkers speelt het grote ziekteverzuim mee, waardoor meer medewerkers nodig blijven dan eerder gepland. Temeer omdat enkele toeleveranciers tijdelijk geen onderdelen konden leveren als gevolg van brand in een fabriek elders in Europa en overstromingen in Slovenië, aldus Bruinsma. Dat betekent dat deze onderdelen nog moeten worden geleverd en gemonteerd.

Eerste ontslagronde

Vrijdag doet VDL de aanzegging van de eerste ontslagronde. Het aantal ploegen wordt dan zoals eerder aangekondigd teruggebracht van twee naar een. Op 1 maart eindigt het contract met BMW voor de bouw van mini's in Born. "Dat minder mensen weg moeten per 1 november is uitstel van executie", zei Bruinsma woensdag. "Het leeuwendeel van de werknemers moet er per 1 maart toch uit." VDL liet eerder weten rond die tijd niet meer dan maximaal vijfhonderd mensen te kunnen handhaven, die voor allerlei andere werkzaamheden zullen worden ingezet. Bij Nedcar werken zo'n 3950 mensen, van wie er dus zo'n tweehonderd vrijwillig vertrekken.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.