Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overheden verzoeken Kamer om maatregelen tegen prijsstijgingen in openbaar vervoer

Door ANP
schedule 4 min
Overheden verzoeken Kamer om maatregelen tegen prijsstijgingen in openbaar vervoer
Provincies en vervoerregio's roepen de Tweede Kamer op om via de miljoenennota middelen vrij te maken om de prijsstijgingen in het openbaar vervoer te beperken. Volgens DOVA, het samenwerkingsverband van lagere overheden die de concessies aan stads- en streekvervoerders verlenen, stijgen de prijzen in het stads- en streekvervoer in 2024 met bijna 12 procent bij ongewijzigd beleid.

Dit jaar stegen de prijzen al met 7 procent. "Na een eerdere btw-verhoging komt er nu in twee jaar tijd nog eens 20 procent bij. Zo jaag je mensen het ov uit", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen namens de decentrale overheden.

Ov-bedrijven zien zich genoodzaakt de prijzen te verhogen om de forse kostenstijgingen van afgelopen jaren voor onder meer energie en personeel te compenseren. Zelf hebben de decentrale overheden die de hogere kosten voor het ov onder de aandacht brengen geen financiële ruimte meer om de prijsstijgingen te verzachten.

Beter betaalbaar voor de reiziger

Ze wijzen erop dat er al een goed plan ligt om het ov te verbeteren en beter betaalbaar voor de reiziger te maken. "Nog afgelopen april hebben vervoerders, decentrale overheden en het Rijk namelijk een pakket samengesteld om dit voor elkaar te krijgen." Onderdeel van het pakket zijn onder meer hogere rijksuitkeringen voor het ov aan decentrale overheden, fiscale maatregelen die het ov-gebruik stimuleren en het voortvarend terugdringen van de personeelstekorten.

Verschraling van het openbaar vervoer

Ook verwijzen de decentrale overheden naar een motie waarin de Kamer zich heeft uitgesproken tegen de verschraling van het ov. "Ondanks deze ondubbelzinnige oproep van de Kamer, heeft het kabinet nog niks ondernomen om de motie uit te voeren."

Het Interprovinciaal Overleg en DOVA hebben gezamenlijk de oproep aan de Kamer gedaan. In DOVA werken de twaalf provincies, het ov-bureau Groningen Drenthe, de vervoersregio Amsterdam en de metropoolregio Rotterdam Den Haag samen.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.