Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Plan Natuur & Milieu voor halvering CO2-uitstoot: minder afhankelijk worden van de eigen auto

Door ANP
schedule 5 min
Plan Natuur & Milieu voor halvering CO2-uitstoot: minder afhankelijk worden van de eigen auto
Nederlanders moeten minder afhankelijk van hun eigen auto's worden, vindt Natuur & Milieu. De organisatie heeft een uitgebreid plan opgesteld om dat mogelijk te maken. Onderzoeksbureau CE Delft concludeert in een doorrekening dat daarmee de CO2-uitstoot van mobiliteit tegen 2030 bijna kan halveren ten opzichte van 1990.

Beter openbaar vervoer in de regio, veel meer elektrisch (deel)vervoer en duurzamer vrachtvervoer met schone voertuigen zijn een greep uit de maatregelen die de organisatie voorstelt. Ook het beprijzen van vervuiling en gratis ov voor mensen met lage inkomens staan op de lijst van in totaal 27 maatregelen.

Voorzieningen dichterbij

Naast veranderingen in de manier waarop we reizen, pleit Natuur & Milieu voor maatregelen die reizen simpelweg minder nodig maken. Een belangrijk punt is dat voorzieningen die belangrijk zijn voor mensen weer dichterbij gebracht moeten worden. Voor veel mensen op het platteland en in voorsteden zijn voorzieningen volgens de opstellers van het rapport te ver weg komen te liggen. Ook verdere digitalisering kan autoritten minder nodig maken.

Frisse kijk op reizen

Doorgaan op de huidige voet is volgens Natuur & Milieu geen optie, want dan worden de klimaat- en stikstofdoelen niet gehaald. "Met deze frisse kijk op reizen laten we zien hoe het anders kan en moet", klinkt het.

"We reizen steeds meer, sneller en verder en meestal kiezen we automatisch voor de auto", schetst directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Met al die autoritten worden veel CO2 en stikstofoxiden uitgestoten. Ondanks maatregelen om het vervoer schoner te maken, bijvoorbeeld door elektrische auto's te stimuleren, daalt die uitstoot maar langzaam. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft eerder becijferd dat de uitstoot van de mobiliteitssector slechts zo'n 13 procent zal afnemen tot 2030.

Plattelandshubs

In het rapport pleit de milieuorganisatie voor de aanleg van 'plattelandshubs' aan de randen van steden en dorpen. Van daaruit moeten mensen snel met het ov naar hun werk of het centrum kunnen reizen. Over het resterende autovervoer moet wat de organisatie betreft een bedrag per kilometer worden betaald dat wordt gebaseerd op de uitstoot van het voertuig, het tijdstip en de plaats. Met een elektrische auto buiten de spits rijden wordt dan goedkoper dan met een benzine- of dieselauto aansluiten in de spits.

29 september '23 ( 8:05)

Arriva licht klanten in na datalek en treft maatregelen

Arriva heeft dinsdag 19 september 2023 een datalek geconstateerd. Het betrof een lek bij één specifiek formulier: het contactformulier op de website. Mogelijk zijn gegevens inzichtelijk geweest voor onbevoegden. Daarover bericht Arriva.

29 september '23 ( 7:53)

Gemeentelijke Pluim voor Rebro Transport uit Rucphen

Tijdens het Open Huis van de gemeente Rucphen heeft Rebro Transport uit Rucphen, een transportbedrijf met circa tweehonderd medewerkers, een Gemeentelijke Pluim ontvangen. Dat meldt Internetbode.nl.

28 september '23 (15:22)

Doek gevallen voor reisorganisatie Vacansoleil

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (14:15)

Fastned verdrievoudigt aantal snellaadstations in Duitsland na winnen belangrijke kavels

Snellaadbedrijf Fastned heeft twee belangrijke kavels gewonnen als onderdeel van de landelijke aanbesteding 'Deutschlandnetz'. De kavels bestaan uit 92 gebieden in het westen en zuidwesten van Duitsland. Dat meldt Fastned.

28 september '23 (12:37)

Ruim 100 aanhangers van Extinction Rebellion lopen weer tunnelbak A12 in

Ruim honderd aanhangers van Extinction Rebellion zijn donderdag weer de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen. Net als woensdag blokkeren ze daar de snelweg, ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken. Een enkele agent kijkt toe, maar verder doet de politie niets, ziet een ANP-verslaggever. Verkeersregelaars houden het verkeer tegen aan het begin van de weg.

28 september '23 (12:09)

Werkzaamheden bij kruising Lorenzstraat in Veenendaal

Van 2 tot en met 6 oktober 2023 zijn er onderzoekswerkzaamheden rond de kruising van de Lorentzstraat met de Rondweg-Oost (N233) in Veenendaal, richting Buurtlaan Oost en richting A12. De werkzaamheden vinden ’s avonds en ’s nachts plaats en geven niet veel verkeershinder. Dit meldt de Provincie Utrecht.

28 september '23 ( 7:07)

Grote IT-storing Volkswagenfabrieken verholpen

Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan persbureau DPA.

27 september '23 (14:22)

Binnenkort flitsbezorging door jongeren onder 16 jaar verboden

"Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

27 september '23 (13:07)

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in; politie houdt niet tegen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

26 september '23 (16:22)

Veilig Thuis: enige melding over kind bij blokkade A12 is afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.