Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzame mobiliteit steeds vaker speerpunt van werkgevers

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Duurzame mobiliteit steeds vaker speerpunt van werkgevers
Werkgevers zetten steeds meer in op duurzame mobiliteit. Dat blijkt uit de jaarlijkse werkgeversenquête die I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deelnemers werd gevraagd welke maatregelen zij nemen om duurzaam reisgedrag onder werknemers te bevorderen.

Net als vorig jaar is thuiswerken nog steeds populair: bij een derde van de werkgevers werkt meer dan de helft van de werknemers een of meerdere dagen thuis. 80 procent van de werkgevers is daar erg over te spreken en zet dan ook verschillende middelen in om hybride werken te stimuleren, zoals ICT-voorzieningen voor thuis en een thuiswerkvergoeding.

Laadpunten

Elektrische voertuigen winnen ondertussen terrein. Steeds meer werkgevers zorgen voor laadpunten bij hun bedrijf, zowel voor auto's als fietsen. Ook de reiskostenvergoeding is onverminderd populair: in 65 procent van de gevallen worden werknemers op deze manier gecompenseerd voor de gemaakte reiskosten ongeacht het vervoermiddel dat ze gebruiken. De reiskostenvergoeding is sinds vorig jaar flink gestegen, van 19 naar 21 cent per kilometer. Vanaf volgend jaar stijgt die verder naar 22 cent.

Thuiswerken een blijvertje

"We zien in dit onderzoek terug dat thuiswerken voor veel mensen een blijvertje is. Uiteindelijk is dat ook een effectieve manier om aan de ene kant de filedruk te verlagen, en aan de andere kant de uitstoot te verminderen", reageert minister Mark Harbers van I&W op de resultaten van de enquête. Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen is tevreden met de ontwikkelingen. "Werknemers zijn er vaak heel blij mee als de baas ze ondersteunt om duurzame keuzes te maken. Want om de knop om te zetten, heb je soms een steuntje in de rug nodig."

Aan het onderzoek deden 1016 werkgevers met meer dan honderd werknemers mee.

03 juli '25 (14:14)

Verkeer kan weer over Afsluitdijk rijden

Het verkeer kan donderdagochtend weer gebruikmaken van de Afsluitdijk, meldt Rijkswaterstaat. Door een storing aan een brug over de Stevinsluizen werd de Afsluitdijk donderdag enige tijd in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

03 juli '25 (14:14)

Tweedehandsautoverkoop stijgt: groei elektrische auto's zwakt af

De verkoop van tweedehands auto's in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met ruim 4 procent gestegen tot bijna 1,1 miljoen stuks, melden brancheorganisaties BOVAG en RDC. In juni zwakte de occasionverkoop wel af tot een groei van 2 procent.

03 juli '25 (12:15)

Weg langs World Forum langer afgesloten vanwege NAVO-top

Voor het gewone verkeer gaat de Johan de Wittlaan in Den Haag later open dan gepland. Sinds april 2025 is de weg afgesloten en dat was eigenlijk de bedoeling voor de NAVO-top die onlangs werd gehouden. Auto’s en vrachtwagens zouden begin augustus weer over de weg kunnen rijden, maar dat gaat waarschijnlijk nog een paar weken langer duren. Dat meldt Omroep West.

03 juli '25 ( 9:34)

Afsluitdijk opnieuw in beide richtingen gesloten, weer een storing bij de Stevinsluizen

Het verkeer kan in beide richtingen niet over de Afsluitdijk. In de brug bij de Stevinsluizen bij Den Oever is een technisch probleem geconstateerd. De Afsluitdijk was dinsdag 1 juli ook al dicht tussen Noord-Holland en Friesland vanwege technische problemen. Dat meldt NH Nieuws.

03 juli '25 ( 8:44)

ANWB verwacht vanaf vrijdag grote drukte op wegen

Op de Nederlandse wegen wordt het vrijdag en de rest van het weekend flink druk door het begin van de zomervakantie in het zuiden van het land, verwacht de ANWB. Het verkeer kan vrijdag vanaf het middaguur al vastlopen.

03 juli '25 ( 8:04)

Bestelauto ramt twee vrachtwagens bij Sint Annaland

Dinsdag 1 juli 2025 is bij Sint Annaland in Zeeland een bestuurder van een bestelauto tegen de achterkant van twee vrachtwagens gereden. De bestuurder raakte daarbij lichtgewond. Dat meldt HVZeeland.nl.

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.