Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzame mobiliteit steeds vaker speerpunt van werkgevers

Door ANP
schedule 4 min
Duurzame mobiliteit steeds vaker speerpunt van werkgevers
Werkgevers zetten steeds meer in op duurzame mobiliteit. Dat blijkt uit de jaarlijkse werkgeversenquête die I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deelnemers werd gevraagd welke maatregelen zij nemen om duurzaam reisgedrag onder werknemers te bevorderen.

Net als vorig jaar is thuiswerken nog steeds populair: bij een derde van de werkgevers werkt meer dan de helft van de werknemers een of meerdere dagen thuis. 80 procent van de werkgevers is daar erg over te spreken en zet dan ook verschillende middelen in om hybride werken te stimuleren, zoals ICT-voorzieningen voor thuis en een thuiswerkvergoeding.

Laadpunten

Elektrische voertuigen winnen ondertussen terrein. Steeds meer werkgevers zorgen voor laadpunten bij hun bedrijf, zowel voor auto's als fietsen. Ook de reiskostenvergoeding is onverminderd populair: in 65 procent van de gevallen worden werknemers op deze manier gecompenseerd voor de gemaakte reiskosten ongeacht het vervoermiddel dat ze gebruiken. De reiskostenvergoeding is sinds vorig jaar flink gestegen, van 19 naar 21 cent per kilometer. Vanaf volgend jaar stijgt die verder naar 22 cent.

Thuiswerken een blijvertje

"We zien in dit onderzoek terug dat thuiswerken voor veel mensen een blijvertje is. Uiteindelijk is dat ook een effectieve manier om aan de ene kant de filedruk te verlagen, en aan de andere kant de uitstoot te verminderen", reageert minister Mark Harbers van I&W op de resultaten van de enquête. Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen is tevreden met de ontwikkelingen. "Werknemers zijn er vaak heel blij mee als de baas ze ondersteunt om duurzame keuzes te maken. Want om de knop om te zetten, heb je soms een steuntje in de rug nodig."

Aan het onderzoek deden 1016 werkgevers met meer dan honderd werknemers mee.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.