Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Protestmars klimaatactivisten naar A12 in Den Haag

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Protestmars klimaatactivisten naar A12 in Den Haag
Klimaatactivisten houden een protestmars in aanloop naar de volgende A12-blokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag. Deze keer vertrekken vanaf drie plaatsen groepen betogers richting Den Haag: vanuit Arnhem, Alkmaar en Almere. De mars begint aanstaande zondag in alle drie de steden.

Actiegroep Extinction Rebellion (XR) heeft voor iedere dag daarna trajecten van zo'n 20 kilometer uitgezet. Op een actiesite, A12mars.nl, hebben ze de beoogde routes gezet. Die gaan van treinstation naar treinstation, zodat het makkelijk is om deel te nemen. "Deze actie is publieksvriendelijk en geheel binnen alle wettelijke kaders", benadrukt de groep daarop.

Verkeer blokkeren

Dat laatste geldt niet noodzakelijkerwijs voor het centrale protest in Den Haag. Vanaf 9 september wil XR daar opnieuw het verkeer blokkeren op de A12, een van de belangrijkste toegangswegen de stad in. Het protest wordt onder meer daar gehouden, omdat het op steenworp afstand van het tijdelijke Tweede Kamergebouw is. Eerdere acties draaiden uit op politie-ingrijpen.

Strafbaar

Een snelwegblokkade is wat de rechtbank in Den Haag betreft strafbaar. De rechter deelde begin augustus nog diverse taakstraffen uit aan zeven mensen die hadden opgeroepen tot deelname aan een eerdere actie op de snelweg, in januari. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat het blokkeren van het snelwegverkeer gevaarlijk is en vervolgde hen wegens opruiing. De rechter ging daarin mee. De veroordeelden zijn in beroep gegaan. XR vindt dat het blokkeren van een snelweg wel degelijk zou moeten kunnen binnen de Nederlandse wetgeving.

21 juni '24 (13:30)

Veiligheid openbaar vervoer wordt 'speerpunt' voor PVV-staatssecretaris Jansen

De aanpak van agressie en geweld in treinen en bussen wordt "100 procent zeker een van de speerpunten" voor aanstaand staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu). Dat zegt de PVV'er tijdens een hoorzitting waarin de Tweede Kamer kennis kan maken met aspirant-bewindslieden.

21 juni '24 (13:15)

Afgesloten rijstrook op brug A7 richting Amsterdam gaat weer open

Een afgesloten rijstrook op de brug in de A7 bij Purmerend gaat zaterdagochtend weer open, meldt Rijkswaterstaat. Er wordt gewerkt aan het versterken van de brug en dat heeft de afgelopen tijd geleid tot veel vertraging voor het verkeer.

21 juni '24 ( 9:30)

Scooterrijdster bij botsing in Vught omgekomen

Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

21 juni '24 ( 6:15)

Concert Taylor Swift in Amsterdam: pendelbussen in trek

Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

20 juni '24 (12:00)

Pinkpop sluit deel van parkeerterrein af na vele regen

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 ( 8:15)

Busverkeer Qbuzz weer opgestart na storing

Het busverkeer bij Qbuzz wordt weer opgestart, meldt de vervoerder op X. Eerder donderdagochtend werd gemeld dat er geen bussen reden als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

20 juni '24 ( 8:15)

Ook in andere Europese landen minder elektrische auto's verkocht

De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

19 juni '24 (14:15)

1,45 euro voor ritje door nieuwe Blankenburgtunnel

Een ritje door de nieuwe Blankenburgverbinding, de tunnel tussen de A15 en de A20 in Zuid-Holland die eind dit jaar opengaat, kost een automobilist 1,45 euro per keer. Voor zware voertuigen zoals vrachtwagens wordt het tarief 8,70 euro. Dat maakte de RDW bekend op de dag dat de camera's werden opgehangen die nodig zijn voor de tolheffing.

19 juni '24 (12:30)

Bestuurder zware elektrische bus mag jaar langer met B-rijbewijs rijden

Bestuurders van zware elektrische bestelbussen mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur). Vanaf 1 juli zouden zij een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig hebben, maar Harbers wil de huidige gedoogsituatie met een jaar verlengen. Daarna komt Brussel waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere voertuigen. Het gaat alleen om bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een zware bestelbus hebben gekocht.

19 juni '24 (11:15)

Rollerbank voor controle fatbikes bij alle politie-eenheden

Alle politie-eenheden in Nederland beschikken nu over een rollerbank om te controleren of fatbikes, elektrische fietsen en speedpedelecs harder kunnen dan is toegestaan. Het was de bedoeling dat de testapparaten al in april voor alle bijna 250 eenheden beschikbaar zouden zijn, maar dat plan liep vertraging op.