Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tegenvallende cijfers laadpalenmaker Alfen

Door ANP
schedule 5 min
Tegenvallende cijfers laadpalenmaker Alfen
Alfen is woensdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs en verloor ruim 5 procent. De verkoper van laadpalen en andere opslagsystemen voor elektriciteit gaf vorige week al een omzetalarm vanwege uitdagende marktomstandigheden en kwam nu met de volledige resultaten. Die vielen ondanks de eerdere waarschuwing toch tegen. Alfen zag de groei in het tweede kwartaal bijna volledig stilvallen en de winst fors dalen. Het bedrijf kampt onder meer met grote voorraden aan laadsystemen.

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen lijkt Adyen (plus 3 procent) eindelijk wat te herstellen van de recente koersval. De betalingsverwerker ging dinsdag nog voor de vierde dag op rij omlaag. Sinds de publicatie van de zwaar tegenvallende resultaten vorige week heeft het bedrijf al ongeveer de helft aan beurswaarde zien verdampen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 741,98 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 868,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent.

Stijgers en dalers

Naast Adyen stonden ING en speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich in de kopgroep van de AEX, met winsten van ruim 1 procent. Chipbedrijf ASMI was de grootste daler met een min van 0,6 procent. In de chipsector wordt met hooggespannen verwachtingen uitgekeken naar de resultaten van Nvidia, die woensdag na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De Amerikaanse chipproducent is dit jaar fors in waarde gestegen door het optimisme rondom kunstmatige intelligentie (AI) en beleggers en analisten rekenen op sterke resultaten van het bedrijf.

Randstad won 0,1 procent. Volgens de Belgische krant De Tijd blijkt het uitzendconcern al jaren winsten uit België te sluizen naar Zwitserland. De belastinginspectie heeft volgens de krant al voor bijna 73 miljoen euro aan claims ingediend tegen verschillende Randstad-bedrijven in België.

Nieuwe tank voor vloeibaar gemaakt aardgas

In de MidKap klom Vopak 0,7 procent. Gate terminal, eigendom van het tankopslagbedrijf en Gasunie, heeft definitief besloten een nieuwe tank voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te bouwen in de Rotterdamse haven. Bij de kleinere bedrijven daalde Kendrion 0,3 procent. De producent van elektromagnetische componenten zag de omzet in de eerste jaarhelft stijgen, maar werd wel voorzichtiger over de tweede jaarhelft.

De euro was 1,0859 dollar waard, tegen 1,0847 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 79,31 dollar. Brentolie werd ook 0,4 procent goedkoper, op 83,69 dollar per vat.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.