Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stichting Car Claim gaat door met strijd om sjoemeldiesels Peugeot en Opel

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Stichting Car Claim gaat door met strijd om sjoemeldiesels Peugeot en Opel
Stichting Car Claim zet haar juridische strijd rond sjoemelsoftware in dieselwagens van Peugeot, Citroën en Opel door. Volgens de claimorganisatie heeft de rechter in Amsterdam Car Claim aangemerkt als representatieve belangbehartiger waardoor de lopende procedure een volgende fase in kan gaan.

Stichtingvoorzitter Guido van Woerkom, die eerder onder meer directeur was van de ANWB, spreekt van een "essentiële stap voor de weg naar compensatie voor alle gedupeerde Nederlandse automobilisten." In de volgende fase van de zaak zal de rechter de vorderingen van Car Claim volgens hem echt inhoudelijk gaan behandelen. "In die fase zal de rechtbank mede vaststellen of sjoemelrijders een gebrekkig product geleverd hebben gekregen dat niet aan de wet voldoet en zij daarom recht hebben op compensatie."

Volkswagen

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij het Duitse Volkswagen. Dat autoconcern erkende destijds op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met speciale software. Daardoor leken de dieselwagens schoner dan ze in werkelijkheid waren. In Nederland hebben meerdere stichtingen sjoemeldieselzaken lopen tegen autofabrikanten. Door hun software zouden honderdduizenden Nederlandse automobilisten zijn gedupeerd.

Compensatie

Car Claim wist in 2021 al een Nederlandse rechter te overtuigen dat kopers van sjoemeldiesels van Volkswagen recht hebben op compensatie. Deze zou 3000 euro voor betrokken nieuw gekochte wagens en 1500 euro voor tweedehandsauto's moeten bedragen. Maar de fabrikant tekende beroep aan. Volgens Volkswagen hadden automobilisten namelijk helemaal geen financiële schade geleden door het feit dat hun auto's meer uitstoten dan gemeld.

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

19 juli '24 ( 8:00)

Forse toename gestolen vrachtwagens eerste helft 2024

De afgelopen zes maanden zijn opvallend meer zware bedrijfsvoertuigen gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal diefstallen nam met 44 procent toe, meldt de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

18 juli '24 (14:45)

Advies: maak tram, bus en metro volgend jaar 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een bericht hierover van NU.nl.

18 juli '24 (10:45)

Heinenoordtunnel vanaf 26 juli twee weken dicht vanwege renovatie

De Heinenoordtunnel op de snelweg A29 tussen Rotterdam en Bergen op Zoom is van vrijdag 26 juli tot en met vrijdag 9 augustus in beide richtingen dicht omdat de tunnel gerenoveerd wordt. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de richting van de Hoeksche Waard gebruik te maken van de omleidingen via de A16 en de N217. Verkeer met bestemming Zierikzee en Bergen op Zoom moet gebruikmaken van de omleiding via de A16, A17 en A59.

18 juli '24 ( 9:00)

Forse toename autoverkoop Volvo

Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

18 juli '24 ( 6:15)

Verkoop van volledig elektrische auto's in EU nauwelijks toegenomen

De verkoop van volledig elektrische auto's in Europa is in de eerste helft van dit jaar amper gegroeid. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA verloren stekkerwagens daarmee terrein aan hybride modellen, waarvan er bijna een vijfde meer op kenteken zijn gezet.

17 juli '24 (21:15)

Autoconcern Stellantis gaat zich meer richten op hybride voertuigen

Stellantis, het autoconcern achter merken als Fiat, Peugeot en Opel, is van plan de productie van transmissiesystemen voor hybride voertuigen op te voeren. Daarmee schaaft het bedrijf verder aan zijn strategische koers, nu de vraag naar volledig elektrische auto's de laatste tijd is verzwakt.