Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootste dijkversterkingsoperatie sinds Deltawerken

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Grootste dijkversterkingsoperatie sinds Deltawerken
Rijkswaterstaat en de 21 waterschappen zijn bezig met de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Om Nederland beter te beschermen tegen overstromingen wordt in de periode tot 2050 in fases 1500 kilometer aan dijken versterkt. Een van de deelprojecten is de versterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven. Dit stuk dijk heeft een lengte van 55 kilometer en is in beheer bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Hoogheemraad Els Otterman legt uit dat de Lekdijk een groot deel van midden- en west-Nederland tegen overstromingen beschermt. "Achter de Lekdijk liggen geen primaire waterkeringen meer. Dus als die breekt, stroomt het water zo door naar Amsterdam."

De Lekdijk beschermt al ruim 900 jaar tegen overstromingen. In 2017 zijn de landelijke normen voor de veiligheid van dijken aangescherpt. "Daarbij is niet alleen gekeken naar de hoogte van de dijken, maar is bijvoorbeeld ook onderzocht wat het achterland van de dijken is. Hoeveel mensen wonen er achter een dijk en wat voor economisch kapitaal zit er", zegt Otterman. "Uit het onderzoek kwam voor de Lekdijk naar voren dat er een hoop moet gebeuren. De werkzaamheden die nodig zijn, voeren we uit in de periode tot 2030."

Verdeelsleutel

De versterking van de 55 kilometer Lekdijk kost 490 miljoen euro. Het Rijk betaalt daarvan de helft en de 21 waterschappen nemen gezamenlijk 40 procent van de kosten voor hun rekening. HDSR betaalt de resterende 10 procent. Deze verdeelsleutel zijn de partijen overeengekomen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) dat voor de landelijke dijkversterkingsoperatie is vastgesteld.

Otterman laat weten dat het werk aan de dijk tussen Amerongen en Schoonhoven in zes deeltrajecten is opgedeeld. "De problemen bij het ene stuk van 100 meter dijk, kunnen heel anders zijn dan bij de volgende 100 meter."

Uiterwaarden

Om de Lekdijk sterk te maken brengt het schap onder meer extra klei aan op de dijk en op uiterwaarden die voor de dijk liggen. Ook neemt HDSR maatregelen tegen piping: daarbij stroomt zand onder een dijk door, waardoor deze instabiel kan worden. "Een innovatieve oplossing tegen piping is het Prolock-systeem. Dat is een damwand van recyclebare kunststof die zand tegenhoudt, maar wel water doorlaat", zegt Otterman. "Van de ervaringen die wij opdoen met het Prolock-systeem en andere innovaties die we toepassen om de Lekdijk te versterken kunnen andere partijen die later aan de beurt zijn bij het uitvoeren van het Hoogwaterbeschermingsprogramma wellicht hun voordeel doen."

Door: ANP

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).