Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Topkwartaal voor Tesla: nooit eerder zo veel elektrische auto's afgeleverd

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Topkwartaal voor Tesla: nooit eerder zo veel elektrische auto's afgeleverd
Tesla heeft in het afgelopen kwartaal een recordaantal elektrische auto’s afgeleverd. De prijsverlagingen die de Amerikaanse autofabrikant onder leiding van miljardair Elon Musk doorvoerde om de vraag aan te jagen, lijken daarmee effect te hebben. In het tweede kwartaal kregen 466.140 nieuwe Tesla’s een eigenaar. Dat waren er 83 procent meer dan een jaar geleden.

De automaker overtrof daarmee de verwachting van analisten. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde kenners hadden gemiddeld gerekend op ruim 448.000 leveringen. Tesla, dat zijn auto's rechtstreeks aan consumenten verkoopt, slaagde er ook in om de voorraadopbouw te verkleinen. Zo daalde het verschil tussen productie en leveringen tot 13.560 eenheden in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal produceerde Tesla nog bijna 18.000 auto's meer dan het aan klanten leverde.

Drie maanden gratis snelladen

Naast het verlagen van de verkoopprijzen van de modellen introduceerde Tesla ook andere extraatjes, zoals drie maanden gratis snelladen in de Verenigde Staten voor auto's die voor 30 juni zijn afgeleverd om kopers te verleiden. De modellen 3 en Y waren goed voor 96 procent van de verkopen. Tesla maakt daarnaast de Model S en X. Het bedrijf maakte geen verkoopcijfers per land of regio bekend.

Steeds meer concurrentie

Tesla is nog altijd veruit de grootste fabrikant van elektrische voertuigen in de VS, maar krijgt te maken met steeds meer concurrentie over de hele wereld. De meest recente Tesla, de Model Y, stamt al uit 2020. In China blijft het bedrijf achter bij concurrent BYD. Om de vraag in de grote Chinese markt te stimuleren kondigde Tesla vorige week aan dat het de prijzen van zijn premium automodellen in China met meer dan 4,5 procent zal verlagen. Op 19 juli zal Tesla de volledige resultaten over het tweede kwartaal rapporteren.

Door: ANP

19 juli '24 (13:15)

Vroege avondspits door vakantieverkeer

De avondspits komt vrijdag vroeg op gang, onder meer door vakantieverkeer. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie staat er rond 13.00 uur 160 kilometer file. Vooral richting de grens rijdt het langzaam, bijvoorbeeld op de A12 bij Arnhem en op de A16 bij Breda.

19 juli '24 (12:06)

Werkzaamheden verbetering Houtribweg (N307) in Lelystad

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken om de Houtribweg (N307) de komende jaren aan te passen. Daarover bericht de gemeente Lelystad.

19 juli '24 ( 9:22)

Wegwerkzaamheden aan Amerikaweg en Boerhaavelaan in Haarlem

In Schalkwijk en Haarlem Oost worden veel woningen gebouwd. Dat zorgt voor een toename van het verkeer. De Amerikaweg en de Boerhaavelaan zijn belangrijke toegangswegen. De Amerikaweg krijgt groot onderhoud en de Boerhaavelaan wordt opnieuw ingericht. Daarover bericht de gemeente Haarlem.

19 juli '24 ( 8:45)

Onweersbuien: zaterdagavond code geel in midden en zuidoosten

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

19 juli '24 ( 8:00)

Forse toename gestolen vrachtwagens eerste helft 2024

De afgelopen zes maanden zijn opvallend meer zware bedrijfsvoertuigen gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal diefstallen nam met 44 procent toe, meldt de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

18 juli '24 (14:45)

Advies: maak tram, bus en metro volgend jaar 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een bericht hierover van NU.nl.

18 juli '24 (10:45)

Heinenoordtunnel vanaf 26 juli twee weken dicht vanwege renovatie

De Heinenoordtunnel op de snelweg A29 tussen Rotterdam en Bergen op Zoom is van vrijdag 26 juli tot en met vrijdag 9 augustus in beide richtingen dicht omdat de tunnel gerenoveerd wordt. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de richting van de Hoeksche Waard gebruik te maken van de omleidingen via de A16 en de N217. Verkeer met bestemming Zierikzee en Bergen op Zoom moet gebruikmaken van de omleiding via de A16, A17 en A59.

18 juli '24 ( 9:00)

Forse toename autoverkoop Volvo

Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

18 juli '24 ( 6:15)

Verkoop van volledig elektrische auto's in EU nauwelijks toegenomen

De verkoop van volledig elektrische auto's in Europa is in de eerste helft van dit jaar amper gegroeid. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA verloren stekkerwagens daarmee terrein aan hybride modellen, waarvan er bijna een vijfde meer op kenteken zijn gezet.

17 juli '24 (21:15)

Autoconcern Stellantis gaat zich meer richten op hybride voertuigen

Stellantis, het autoconcern achter merken als Fiat, Peugeot en Opel, is van plan de productie van transmissiesystemen voor hybride voertuigen op te voeren. Daarmee schaaft het bedrijf verder aan zijn strategische koers, nu de vraag naar volledig elektrische auto's de laatste tijd is verzwakt.