Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Elektrische rijders maken zich steeds minder zorgen om bereik auto

Door ANP
schedule 5 min
Elektrische rijders maken zich steeds minder zorgen om bereik auto
Rijders van elektrische auto's maken zich steeds minder druk om het bereik van hun auto. Haast de helft vindt het niet nodig om de auto dagelijks te laden. Dat stelt Shell Recharge, de laadtak van het olie- en gasconcern, na de zesde editie van een jaarlijks onderzoek. Daarbij werden 25.000 rijders van elektrische auto's in Europa ondervraagd, van wie 7000 in Nederland.

Vorig jaar gaf nog ongeveer een vijfde van de rijders aan de auto niet elke dag te hoeven opladen. Dat heeft mogelijk te maken met gewenning aan elektrisch rijden en de gedragsverandering die nodig is ten opzichte van rijden in een auto met een verbrandingsmotor. Maar ook de steeds grotere batterijen en verbeteringen in de efficiëntie van elektrische auto's kan meespelen.

Toch staat de beperkte actieradius nog altijd op nummer één als belangrijkste barrière voor een bredere adoptie van elektrische auto's. Dat is opvallend omdat het grote merendeel van de ritten makkelijk binnen het gemiddelde bereik van de meeste elektrische auto's passen.

Aanschafkosten

De beschikbaarheid van publieke laadpunten wordt als tweede struikelpunt gezien. Shell merkt dat een steeds groter deel van de bezitters van elektrische auto's geen mogelijkheid tot een eigen laadpunt meer heeft, mogelijk omdat er ook steeds meer betaalbare elektrische auto's op de markt zijn. Zelfs op de tweedehands markt ontstaat inmiddels wat keuze.

De aanschafkosten zakten dan ook wat in het lijstje met knelpunten. Maar dat mogelijke struikelblok staat nog wel op de derde plaats in Nederland.

Laadpasjes

Verder geven rijders van elektrische auto's aan dat ze liever naar bestemmingen als winkels gaan als ze weten dat ze daar hun auto kunnen opladen. Een fors deel kiest voor dergelijke bestemmingen boven locaties waar niet geladen kan worden. Maar in Nederland speelt dat minder dan in andere landen. Veel gebruikers hebben hier nog altijd een eigen laadpaal thuis en vertrekken dus altijd met een volle auto. Ook zijn er in Nederland relatief veel publieke laadpalen.

Met al die verschillende soorten laadpalen blijven mensen nog veelal kaarten van meerdere aanbieders hebben. Ook al zijn er steeds meer kaarten waarmee vrijwel alle publieke laadpalen te gebruiken zijn. De Europese Unie werkt aan regels waardoor alle publieke laadpalen in 2027 met alle laadpasjes te gebruiken moeten zijn.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.