Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van auto tot motor en trekker tot speed-pedelec: 15 miljoen kentekens in Nederland

Door Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van auto tot motor en trekker tot speed-pedelec: 15 miljoen kentekens in Nederland
Elke dag worden bij de RDW meer kentekens geregistreerd dan beëindigd. Het aantal kentekens heeft door deze voortdurende stijging nu het grote aantal van 15 miljoen bereikt. Van auto tot motor en van trekker tot speed-pedelec: ze tellen allemaal mee. Dit meldt de RDW.

Het overgrote deel van het gekentekende wagenpark bestaat uit personenauto’s: bijna 9,5 miljoen auto’s zijn vastgelegd in het kentekenregister van de RDW. Op zeer ruime afstand volgen ruim 1,3 miljoen brom- en snorfietsen, bijna 1,3 miljoen bedrijfswagens (dit kunnen bestelbussen zijn, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagens) en eveneens bijna 1,3 miljoen aanhangwagens en opleggers. De laatste categorie wordt sinds 2003 van een kenteken voorzien. Brom- en snorfietsen kregen vanaf 2005 een kenteken. Samen zorgen ze nu dus voor een flink aandeel.

Nieuw: registratie land(bouw)bouwvoertuigen

Een nieuwe eend in de bijt zijn de (land)bouwvoertuigen. Dit zijn trekkers, maar onder andere ook grondverzetmachines en allerlei getrokken werktuigen. Deze categorie kent sinds 1 januari 2022 een registratieplicht. De registratie van deze voertuigen zorgde wederom voor een fikse toename van het totaal aantal kentekens. Op het moment gaat het om ongeveer 720.000 voertuigen. Daarmee moet deze categorie het nog afleggen tegen de motorfietsen, waarvan er meer dan 800.000 in het kentekenregister van de RDW opgenomen zijn.

Elektrische invloed stijgt

De toename van elektrische voertuigen is niet nieuw. Op het totaal van 15 miljoen is het aandeel elektrische gekentekende voertuigen met 4% gering te noemen. Toch betekent dit meer dan 390.000 volledig elektrische personenauto’s. Opvallend is ook het aandeel elektrische autobussen. Van bijna 9.500 bussen zijn er 1.500 elektrisch, oftewel 16%. Ook is al bijna 10% (73.000 van de 762.000) van alle snorfietsen elektrisch aangedreven. En dan hebben we natuurlijk nog de elektrische speed-pedelecs. Daarvan rijden er nu meer dan 33.000 rond. Een weggebruiker die elektrisch rijden nog niet ontdekt heeft, is de motorrijder. Met slechts 1.600 stuks is de elektrische motorfiets nog een zeldzaamheid te noemen. 

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

02 juli '25 ( 8:21)

Code oranje in drie provincies: stevige onweersbuien in het oosten

Met uitzondering van de Wadden ook vandaag hitte. In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland is vanwege extreme hitte code oranje van kracht. Dat meldt KNMI.

02 juli '25 ( 8:04)

Stijging verkoop campers en caravans

In de eerste helft van 2025 is de verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland gestegen. Van alle kampeerauto's en caravans staan de meeste geregistreerd in Noord-Brabant. Dat meldt Nederlands Dagblad.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.