Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van auto tot motor en trekker tot speed-pedelec: 15 miljoen kentekens in Nederland

Door Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van auto tot motor en trekker tot speed-pedelec: 15 miljoen kentekens in Nederland
Elke dag worden bij de RDW meer kentekens geregistreerd dan beëindigd. Het aantal kentekens heeft door deze voortdurende stijging nu het grote aantal van 15 miljoen bereikt. Van auto tot motor en van trekker tot speed-pedelec: ze tellen allemaal mee. Dit meldt de RDW.

Het overgrote deel van het gekentekende wagenpark bestaat uit personenauto’s: bijna 9,5 miljoen auto’s zijn vastgelegd in het kentekenregister van de RDW. Op zeer ruime afstand volgen ruim 1,3 miljoen brom- en snorfietsen, bijna 1,3 miljoen bedrijfswagens (dit kunnen bestelbussen zijn, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagens) en eveneens bijna 1,3 miljoen aanhangwagens en opleggers. De laatste categorie wordt sinds 2003 van een kenteken voorzien. Brom- en snorfietsen kregen vanaf 2005 een kenteken. Samen zorgen ze nu dus voor een flink aandeel.

Nieuw: registratie land(bouw)bouwvoertuigen

Een nieuwe eend in de bijt zijn de (land)bouwvoertuigen. Dit zijn trekkers, maar onder andere ook grondverzetmachines en allerlei getrokken werktuigen. Deze categorie kent sinds 1 januari 2022 een registratieplicht. De registratie van deze voertuigen zorgde wederom voor een fikse toename van het totaal aantal kentekens. Op het moment gaat het om ongeveer 720.000 voertuigen. Daarmee moet deze categorie het nog afleggen tegen de motorfietsen, waarvan er meer dan 800.000 in het kentekenregister van de RDW opgenomen zijn.

Elektrische invloed stijgt

De toename van elektrische voertuigen is niet nieuw. Op het totaal van 15 miljoen is het aandeel elektrische gekentekende voertuigen met 4% gering te noemen. Toch betekent dit meer dan 390.000 volledig elektrische personenauto’s. Opvallend is ook het aandeel elektrische autobussen. Van bijna 9.500 bussen zijn er 1.500 elektrisch, oftewel 16%. Ook is al bijna 10% (73.000 van de 762.000) van alle snorfietsen elektrisch aangedreven. En dan hebben we natuurlijk nog de elektrische speed-pedelecs. Daarvan rijden er nu meer dan 33.000 rond. Een weggebruiker die elektrisch rijden nog niet ontdekt heeft, is de motorrijder. Met slechts 1.600 stuks is de elektrische motorfiets nog een zeldzaamheid te noemen. 

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.