Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inspectie legt dwangsom op aan negen aanbieders van ‘fatbikes’

Door Nationale Transportgids
schedule 7 min
Inspectie legt dwangsom op aan negen aanbieders van ‘fatbikes’
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aan 9 (internet)aanbieders van ‘fatbikes’ een last onder dwangsom (LOD) van 15.000 euro opgelegd. Dit omdat zij bromfietsen aanbieden en/of verkopen die niet voorzien zijn van een typegoedkeuring, meldt ILT.

Het gaat specifiek om ‘fatbikes’: E-bikes met dikkere banden die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen (bijvoorbeeld door middel van een gashendel). De dwangsom wordt opgelegd om ervoor te zorgen dat de verkoop direct wordt gestaakt en/of om herhaling in de toekomst te voorkomen. Als de overtreding blijft voortduren, kan de ILT een nieuwe last onder dwangsom opleggen.

Bromfiets

In november 2022 kregen 27 internetaanbieders van deze ‘fatbikes’ een waarschuwing van de inspectie. Uit de technische specificaties bleek dat de aangeboden voertuigen niet zijn aan te merken als een elektrische fiets (fiets met trapondersteuning). Tweewielige voertuigen die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen (bijvoorbeeld door middel van een gashendel) zijn bromfietsen. Ze mogen alleen worden aangeboden/verkocht als ze beschikken over een goedkeuring.

Daarnaast is het verboden om zonder typegoedkeuring, zonder kenteken, zonder WA-verzekering, zonder rijbewijs en zonder het dragen van een helm met een dergelijke ‘fatbike’ op de openbare weg te rijden; de politie handhaaft deze regels. Als voor elke overtreding afzonderlijk wordt bekeurd, dan kan het totaal aan boetes oplopen tot 1.400 euro.

Voornemen

Na de waarschuwing in november 2022 zijn 15 aanbieders gestopt met het aanbieden/verkopen van de ‘fatbikes’. In april 2023 ontvingen de resterende 12 aanbieders een voornemen tot last onder dwangsom; zij kregen de gelegenheid om hierop te reageren. Bij 3 aanbieders loopt de procedure nog en 9 hebben een last onder dwangsom van de ILT ontvangen.

Toezicht ILT

Op het moment dat voertuigen zoals bromfietsen te koop worden aangeboden, moeten deze aan bepaalde eisen voldoen. Om er achter te komen welke eisen van toepassing zijn, moet worden gekeken naar de technische specificaties en het doel van het voertuig. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat voertuigen als bromfietsen voldoen aan de eisen van de EU Verordening 168/2013, anders mogen ze in principe niet worden verkocht. De ILT ziet daar op toe.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.