Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inspectie legt dwangsom op aan negen aanbieders van ‘fatbikes’

Door Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Inspectie legt dwangsom op aan negen aanbieders van ‘fatbikes’
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aan 9 (internet)aanbieders van ‘fatbikes’ een last onder dwangsom (LOD) van 15.000 euro opgelegd. Dit omdat zij bromfietsen aanbieden en/of verkopen die niet voorzien zijn van een typegoedkeuring, meldt ILT.

Het gaat specifiek om ‘fatbikes’: E-bikes met dikkere banden die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen (bijvoorbeeld door middel van een gashendel). De dwangsom wordt opgelegd om ervoor te zorgen dat de verkoop direct wordt gestaakt en/of om herhaling in de toekomst te voorkomen. Als de overtreding blijft voortduren, kan de ILT een nieuwe last onder dwangsom opleggen.

Bromfiets

In november 2022 kregen 27 internetaanbieders van deze ‘fatbikes’ een waarschuwing van de inspectie. Uit de technische specificaties bleek dat de aangeboden voertuigen niet zijn aan te merken als een elektrische fiets (fiets met trapondersteuning). Tweewielige voertuigen die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen (bijvoorbeeld door middel van een gashendel) zijn bromfietsen. Ze mogen alleen worden aangeboden/verkocht als ze beschikken over een goedkeuring.

Daarnaast is het verboden om zonder typegoedkeuring, zonder kenteken, zonder WA-verzekering, zonder rijbewijs en zonder het dragen van een helm met een dergelijke ‘fatbike’ op de openbare weg te rijden; de politie handhaaft deze regels. Als voor elke overtreding afzonderlijk wordt bekeurd, dan kan het totaal aan boetes oplopen tot 1.400 euro.

Voornemen

Na de waarschuwing in november 2022 zijn 15 aanbieders gestopt met het aanbieden/verkopen van de ‘fatbikes’. In april 2023 ontvingen de resterende 12 aanbieders een voornemen tot last onder dwangsom; zij kregen de gelegenheid om hierop te reageren. Bij 3 aanbieders loopt de procedure nog en 9 hebben een last onder dwangsom van de ILT ontvangen.

Toezicht ILT

Op het moment dat voertuigen zoals bromfietsen te koop worden aangeboden, moeten deze aan bepaalde eisen voldoen. Om er achter te komen welke eisen van toepassing zijn, moet worden gekeken naar de technische specificaties en het doel van het voertuig. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat voertuigen als bromfietsen voldoen aan de eisen van de EU Verordening 168/2013, anders mogen ze in principe niet worden verkocht. De ILT ziet daar op toe.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.