Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dinsdag en donderdag voor werkenden veel spits

Door Fleur Zomer
schedule 4 min
file met borden van verlaagde snelheid
DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de werkende mensen in Nederland hebben op dinsdag en donderdag last van de grote verkeersdrukte, blijkt uit een onderzoek door bureau Kantar Public. Na de coronapandemie is de zogenoemde piekbelasting van de wegen en het openbaar vervoer intenser geworden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Coalitie Anders Reizen, een netwerk van zeventig grote werkgevers. Deze groep vraagt zich af: wat beweegt mensen om tijdens de spits in de auto of trein te stappen en wat is er nodig om op andere tijden naar het werk te gaan?

Want hoewel vier op de tien werkenden niet gebonden zijn aan een fysieke werkplek, reizen veel van hen toch tijdens de spits naar hun werk. Ze doen dat bijvoorbeeld omdat de baas dat zo wil, omdat er overleggen gepland staan of wegens gewoontegedrag. Dat kan anders, vindt de coalitie van werkgevers.

Nut

Zo zijn er bedrijven die met werknemers afspreken dat je fysiek niet bij elkaar komt voor 10.00 uur in de ochtend, zegt Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen. "Of zij spreken af dat complete teams fysiek samenwerken op maandag en woensdag. Een andere manier om medewerkers de spits te laten omzeilen, is het stimuleren van de fiets. Bedrijven die daar succesvol in zijn betalen meer kilometervergoeding voor de fiets dan voor de auto."

Negen op de tien werknemers willen niet 'zomaar' op andere dagen naar het werk komen, blijkt uit de studie. Maar als de werkgever daar expliciet om vraagt, dan is 48 procent van de werkenden die niet aan een fysieke werkplek gebonden zijn, bereid om dat wel te doen. Daarmee heeft de werkgever "goud in handen", denkt Houppermans. "Zij kunnen met medewerkers die niet vastzitten aan een fysieke werkplek én met hun teamleiders nieuwe afspraken maken. Medewerkers willen dat het nut heeft om naar kantoor te komen. Afspraken over bijvoorbeeld andere starttijden, ideale werkdagen en thuiswerken helpen daarbij."

De Coalitie Anders Reizen heeft onderling afgesproken om uiterlijk in 2030 hun CO2-uitstoot op mobiliteit met de helft te verminderen ten opzichte van 2016. Het representatieve onderzoek van Kantar omvat een literatuurstudie en een onderzoek onder 1121 werkende Nederlanders.

Door: ANP

29 september '23 ( 8:05)

Arriva licht klanten in na datalek en treft maatregelen

Arriva heeft dinsdag 19 september 2023 een datalek geconstateerd. Het betrof een lek bij één specifiek formulier: het contactformulier op de website. Mogelijk zijn gegevens inzichtelijk geweest voor onbevoegden. Daarover bericht Arriva.

29 september '23 ( 7:53)

Gemeentelijke Pluim voor Rebro Transport uit Rucphen

Tijdens het Open Huis van de gemeente Rucphen heeft Rebro Transport uit Rucphen, een transportbedrijf met circa tweehonderd medewerkers, een Gemeentelijke Pluim ontvangen. Dat meldt Internetbode.nl.

28 september '23 (15:22)

Doek gevallen voor reisorganisatie Vacansoleil

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (14:15)

Fastned verdrievoudigt aantal snellaadstations in Duitsland na winnen belangrijke kavels

Snellaadbedrijf Fastned heeft twee belangrijke kavels gewonnen als onderdeel van de landelijke aanbesteding 'Deutschlandnetz'. De kavels bestaan uit 92 gebieden in het westen en zuidwesten van Duitsland. Dat meldt Fastned.

28 september '23 (12:37)

Ruim 100 aanhangers van Extinction Rebellion lopen weer tunnelbak A12 in

Ruim honderd aanhangers van Extinction Rebellion zijn donderdag weer de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen. Net als woensdag blokkeren ze daar de snelweg, ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken. Een enkele agent kijkt toe, maar verder doet de politie niets, ziet een ANP-verslaggever. Verkeersregelaars houden het verkeer tegen aan het begin van de weg.

28 september '23 (12:09)

Werkzaamheden bij kruising Lorenzstraat in Veenendaal

Van 2 tot en met 6 oktober 2023 zijn er onderzoekswerkzaamheden rond de kruising van de Lorentzstraat met de Rondweg-Oost (N233) in Veenendaal, richting Buurtlaan Oost en richting A12. De werkzaamheden vinden ’s avonds en ’s nachts plaats en geven niet veel verkeershinder. Dit meldt de Provincie Utrecht.

28 september '23 ( 7:07)

Grote IT-storing Volkswagenfabrieken verholpen

Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan persbureau DPA.

27 september '23 (14:22)

Binnenkort flitsbezorging door jongeren onder 16 jaar verboden

"Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

27 september '23 (13:07)

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in; politie houdt niet tegen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

26 september '23 (16:22)

Veilig Thuis: enige melding over kind bij blokkade A12 is afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.