Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uber-directeur wil oplossing voor alle chauffeurs, zelfstandig of niet

Door ANP
schedule 4 min
Uber-directeur wil oplossing voor alle chauffeurs, zelfstandig of niet
Directeur van Uber in Noord-Europa Maurits Schönfeld wil graag een oplossing voor Uber-chauffeurs die zelfstandig willen rijden, maar ook voor de groep chauffeurs die liever als werknemer behandeld wil worden. Dat zegt hij tegen het ANP in aanloop naar het hoger beroep van dinsdag. Centraal in de zaak, die werd aangespannen door vakbond FNV, staat de vraag of mensen die rijden voor Uber dat doen als zelfstandige of als werknemer.

Schönfeld zegt dat een ruime meerderheid van de chauffeurs juist als zelfstandige voor het taxiplatform wil rijden. "Maar we zien ook een groep die iets anders wil. Daarom moeten we kijken hoe we voor iedereen tot een oplossing komen", stelt Schönfeld. De FNV kijkt bovendien op een andere manier naar zelfstandig werk, en dat leidt tot polarisatie, vindt Schönfeld. "Ik denk juist dat chauffeurs vrijheid waarderen, om meer hun leven in te richten zoals zij dat willen."

Maar volgens de FNV kunnen de zzp'ers die rijden voor Uber niet zelf hun tarief bepalen. "Uber bepaalt het uurtarief, wie er wel of niet in de app komt, wie welke rit krijgt en hoe de ritten worden uitgevoerd", stelt bestuurder Amrid Sewgobind. De FNV wil dan ook dat Uber de taxi-cao gaat volgen. Zodat chauffeurs meer loon krijgen, maar ook meer rechten bij ontslag of ziekte.

Hoger beroep

Schönfeld denkt dat zelfstandigheid ook niet ten koste moet gaan van aanvullende sociale bescherming. "We zouden daarvoor moeten kijken naar de 1,2 miljoen zelfstandigen in dit land en bijvoorbeeld naar een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en het regelen van toegang tot een pensioenfonds. Maar dat moet zonder het kind met het badwater weg te gooien."

Het hoger beroep volgt op een uitspraak waarin de rechter de FNV in het gelijk stelde. De rechter dwong Uber chauffeurs die via het platform werken als werknemers te behandelen en volgens de cao te betalen. Maar zolang het hoger beroep dient, hoeft het taxiplatform die uitspraak nog niet na te leven. Dat zou te ingrijpend zijn, voor zowel de chauffeurs als Uber, terwijl het nog onzeker is of de uitspraak in hoger beroep in stand blijft.

29 september '23 ( 8:05)

Arriva licht klanten in na datalek en treft maatregelen

Arriva heeft dinsdag 19 september 2023 een datalek geconstateerd. Het betrof een lek bij één specifiek formulier: het contactformulier op de website. Mogelijk zijn gegevens inzichtelijk geweest voor onbevoegden. Daarover bericht Arriva.

29 september '23 ( 7:53)

Gemeentelijke Pluim voor Rebro Transport uit Rucphen

Tijdens het Open Huis van de gemeente Rucphen heeft Rebro Transport uit Rucphen, een transportbedrijf met circa tweehonderd medewerkers, een Gemeentelijke Pluim ontvangen. Dat meldt Internetbode.nl.

28 september '23 (15:22)

Doek gevallen voor reisorganisatie Vacansoleil

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (14:15)

Fastned verdrievoudigt aantal snellaadstations in Duitsland na winnen belangrijke kavels

Snellaadbedrijf Fastned heeft twee belangrijke kavels gewonnen als onderdeel van de landelijke aanbesteding 'Deutschlandnetz'. De kavels bestaan uit 92 gebieden in het westen en zuidwesten van Duitsland. Dat meldt Fastned.

28 september '23 (12:37)

Ruim 100 aanhangers van Extinction Rebellion lopen weer tunnelbak A12 in

Ruim honderd aanhangers van Extinction Rebellion zijn donderdag weer de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen. Net als woensdag blokkeren ze daar de snelweg, ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken. Een enkele agent kijkt toe, maar verder doet de politie niets, ziet een ANP-verslaggever. Verkeersregelaars houden het verkeer tegen aan het begin van de weg.

28 september '23 (12:09)

Werkzaamheden bij kruising Lorenzstraat in Veenendaal

Van 2 tot en met 6 oktober 2023 zijn er onderzoekswerkzaamheden rond de kruising van de Lorentzstraat met de Rondweg-Oost (N233) in Veenendaal, richting Buurtlaan Oost en richting A12. De werkzaamheden vinden ’s avonds en ’s nachts plaats en geven niet veel verkeershinder. Dit meldt de Provincie Utrecht.

28 september '23 ( 7:07)

Grote IT-storing Volkswagenfabrieken verholpen

Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan persbureau DPA.

27 september '23 (14:22)

Binnenkort flitsbezorging door jongeren onder 16 jaar verboden

"Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

27 september '23 (13:07)

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in; politie houdt niet tegen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

26 september '23 (16:22)

Veilig Thuis: enige melding over kind bij blokkade A12 is afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.