Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stakingen Nedcar opgeschort na beter bod VDL

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Stakingen Nedcar opgeschort na beter bod VDL
De gezamenlijke vakbonden hebben verdere stakingen bij autofabriek Nedcar in Born opgeschort. Tegelijkertijd hebben CNV, FNV en De Unie een uitnodiging van VDL voor formele gesprekken geaccepteerd. Die gesprekken vinden dinsdagmiddag plaats. "De windvaantjes staan in de goede richting", zei FNV-bestuurder Patrick Meerts maandag. 

"We gaan het overleg dinsdag positief in", zei CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma. "VDL is ons tegemoetgekomen. Het nieuwe bod van VDL is een verbetering. Er zitten voldoende elementen in de uitnodiging die mogelijkheden bieden om eruit te komen." Afgelopen week zaten de bonden achter de schermen al met VDL aan tafel om de mogelijkheden te verkennen.

Stakingsdreiging

De stakingsdreiging blijft overigens nog wel even boven de onderhandelingstafel hangen. "Eerst zullen we in het formele gesprek een resultaat moeten bereiken", zegt Bruinsma. "En daarna moeten de vakbondsleden er ook nog mee akkoord gaan. Pas dan behoren de stakingen definitief tot de verleden tijd."

Bij Nedcar werd al acht keer een dag het werk neergelegd, naast nog eens twee wilde stakingsdagen. De werknemers zetten daarmee de directie van Nedcar-eigenaar VDL onder druk om met een beter sociaal plan te komen. Tussen het bod van VDL en de vraag van de bonden zou volgens de laatsten een gat gapen van 20 miljoen euro. Volgens de bonden is een beter sociaal plan nodig dan het oude uit 2021, omdat er massaontslagen bij Nedcar zijn aangekondigd. Dit omdat een contract met BMW voor de bouw van MINI's begin volgend jaar afloopt, en er nog geen nieuwe opdrachtgever is gevonden.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.