Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Doorbraak nadert in gesprekken over VDL Nedcar

Door ANP
schedule 5 min
Doorbraak nadert in gesprekken over VDL Nedcar
Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

Bruinsma zei dat vrijdagochtend tijdens een stakingsbijeenkomst in Holtum, op een steenworp afstand van de Limburgse fabriek. "Heb vertrouwen in dit proces", hield Bruinsma de honderden stakers voor. "Heb hoop op een goede oplossing!" Vrijdagmiddag bespreken de vakbonden de nieuwe situatie met de kaderleden. Bruinsma en andere vakbondsbestuurders wilden verder niets zeggen over de mogelijke doorbraak in de onderhandelingen.

Enkele werknemers suggereerden vrijdag dat er mogelijk een akkoord in het verschiet zou liggen, maar de vakbonden willen geen verdere mededelingen hierover doen. Bij VDL was niet direct iemand voor een reactie beschikbaar.

Achtste stakingsdag

Vrijdag was de achtste officiële stakingsdag bij Nedcar. Daaraan zijn twee wilde stakingsdagen vooraf gegaan. De vakbonden zijn boos omdat VDL niet tegemoet wil komen aan hun voorstel voor een beter sociaal plan. Het bod van VDL vinden zij te laag. Een nieuw sociaal plan is nodig omdat in november ruim 1800 mensen hun baan verliezen, en er mogelijk evenveel mensen in maart 2024 weg moeten. Dit omdat dan een contract met de Duitse autofabrikant BMW afloopt voor de productie van MINI's bij Nedcar in Born. Bij Nedcar werken 3950 mensen.

De actievoerders werden vrijdag ook toegesproken door CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij riep minister Micky Adriaansens van Economische Zaken op zo snel mogelijk in het regeringsvliegtuig te stappen om naar nieuw werk voor Nedcar te zoeken. "Stap in dat vliegtuig, ga naar Japan, Amerika of om het even waar, en zorg dat er werk hierheen komt", zei hij. "Ik zal dit zelf aankaarten in Den Haag."

Familiebedrijf

"Het kan niet zo zijn dat een familiebedrijf als VDL, met honderd bedrijven, geen verantwoordelijkheid neemt voor het personeel. De familie is groter dan dat kleine kringetje, ook jullie werknemers horen bij die familie. De directie moet zich schamen dat jullie afscheid niet op een goede manier gebeurt!"

Het is nog niet duidelijk of de stakingen volgende week hervat worden.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.