Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten
40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.

Ruim de helft (55 procent) van de Nederlandse autobezitters gaat met de auto op vakantie dit jaar. Ook veel EV-rijders zijn van plan om met de auto op vakantie te gaan: maar liefst 65 procent. Dat is opvallend hoog; dat je met een elektrische auto wat vaker moet stoppen om op te laden, nemen die EV-rijders dus voor lief. 40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaat, kiest ervoor de auto vooraf te laten checken.

Volgens BOVAG is dat bemoedigend en ook zeer verstandig. Ten eerste omdat de periode tussen de voorgeschreven beurten steeds langer wordt, en ten tweede omdat met name benzineauto's maar een keer in de twee jaar voor een apk naar de garage hoeven (tot ze 10 jaar oud zijn). Daardoor kan het al een behoorlijke tijd geleden zijn dat de auto is nagekeken door een professionele monteur en ook moet men zich realiseren: een apk is geen onderhoud. Dat maakt een vakantiecheck voorafgaand aan een lange vakantie-autorit zeker geen overbodige luxe. Gelukkig doet 40 procent van de autorijders dat al, maar een groot deel ook (nog) niet. 55-plussers kiezen veel vaker voor een vakantiecheck (47 procent) dan autobezitters tussen 18 en 34 jaar (23 procent). Terwijl aangenomen mag worden dat die jongere groep vaker in een wat oudere auto rijdt. 

Problemen

Uitvraag onder BOVAG-monteurs leert dat bij een vakantiecheck met name versleten banden en remmen en te lage vloeistofniveaus worden aangetroffen. Ook problemen met airco's en schokbrekers komen regelmatig naar boven bij een vakantiecheck. Stuk voor stuk kunnen deze defecten leiden tot een verpeste vakantie. Na de vakantie komen auto's vaak terug in de garage met een haperend koelsysteem of defecte airconditioning, versleten koppeling, klapband of remproblemen.

Wat houdt vakantiecheck in?

Autobedrijven bepalen zelf wat ze controleren tijdens een vakantiecheck. Daar is geen vaste checklist voor, zoals bij de apk. Het advies van BOVAG is daarom: vraag altijd even bij het autobedrijf na wat wel en niet zit inbegrepen bij de vakantiecheck. In het algemeen zal dat sowieso inhouden: controle van de vloeistofniveaus, het koelsysteem, het remsysteem, de verlichting, de banden, de ruitenwissers en de accu.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

20 september '23 ( 9:37)

'Autorijden wordt voor veel mensen bijna onbetaalbaar'

Autorijden wordt voor veel mensen straks vrijwel onbetaalbaar als gevolg van de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, concludeert brancheorganisatie BOVAG. Zo is vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's per maand 60 procent duurder dan voor een benzinevariant.

20 september '23 ( 9:37)

8 jaar cel geëist tegen filmende hardrijder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tegen een 22-jarige Rotterdammer een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A20 bij Schiedam. Daarnaast vindt het OM dat de man tien jaar lang geen auto meer mag besturen. Rotterdammer Mohamed T. had volgens de officier van justitie cannabis gebruikt. En uit onderzoek op zijn telefoon is gebleken dat hij tijdens het rijden aan het filmen was.

20 september '23 ( 9:07)

Verdubbeling verkoop aantal elektrische auto's in Europese Unie

De Europese autoverkopen zijn in augustus voor de dertiende maand op rij gestegen, maakte brancheorganisatie ACEA bekend. In totaal werden er meer dan 904.500 auto's op kenteken gezet in de Europese Unie, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder.

19 september '23 (12:37)

Ook op Prinsjesdag blokkeren klimaatactivisten de A12

In Den Haag zijn opnieuw zeker tweehonderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de snelweg A12 opgelopen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten. Het is de elfde dag op rij dat klimaatactivisten de weg blokkeren uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit.

19 september '23 ( 8:28)

Chauffeur van bij Eemnes doorzochte vrachtwagen toch aangehouden

In juli 2023 werd op de snelweg A27 bij Eemnes een Roemeense vrachtwagen onder zware beveiliging door de recherche onderzocht. Er werden verdovende middelen in het vervoermiddel aangetroffen. Eerder werd bericht dat na de doorzoeking niemand was gearresteerd. Maar dat blijkt achteraf niet het geval te zijn. Dat meldt RTV Utrecht.

19 september '23 ( 8:20)

Amsterdammers kunnen mening geven over nieuwe uitstootvrije zones

Amsterdam kent vanaf 2025 uitstootvrije zones: gebieden waar alleen nieuwe voertuigen of vaartuigen zónder uitlaatgassen mogen rijden of varen. Tot en met 23 oktober 2023 kunnen inwoners van de hoofdstad hun mening geven over die nieuwe zones en het aanscherpen van de milieuzone. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.