Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'

Door ANP
schedule 4 min
'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'
taatssecretaris Vivianne Heijnen wil ondernemers niet "aan het onmogelijke houden", maar ze wil wel "ambitieus blijven" waar het gaat om het schoner maken van transport naar centra. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer noemde Heijnen het belangrijk dat kleine ondernemers ook kunnen meegaan in de verduurzaming van hun voertuigen. Vanaf 2025 mogen gemeenten daar strenge eisen aan stellen: enkele tientallen gemeenten voeren dan zero-emissiezones in, waar alleen nog vrachtwagens en bestelbusjes welkom zijn die op elektriciteit of waterstof rijden.

Over die strengere uitstootregels maken sommige ondernemers zich zorgen. Ze vrezen bijvoorbeeld dat de aanschaf van schone voertuigen te duur is, of lopen aan tegen een tekort aan laadcapaciteit. Voor de aanschaf van schone vrachtwagens zonder schadelijke uitstoot is een subsidieregeling in het leven geroepen. Die is zeer in trek: de pot van 30 miljoen euro voor dit jaar was binnen een dag leeg.

BBB-leider Caroline van der Plas deelt die zorgen en wilde daarom van Heijnen weten wat ze eraan gaat doen. "We maken onze binnensteden helemaal kapot", zei Van der Plas.

Zero-emissiezones

Die conclusie deelt de staatssecretaris niet. Ze wees erop dat er diverse uitzonderingen en ontheffingen komen voor sectoren waarin nog te weinig emissievrije voertuigen voorhanden zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om voertuigen van circussen, kermissen, marktwagens, verhuiswagens of kraanwagens.

Heijnen benadrukte verder dat het instellen van zero-emissiezones is afgesproken in het Nederlandse klimaatakkoord van 2019. Ze voegde eraan toe dat de prijs van elektrische bestelbussen ook snel daalt: over enkele jaren zijn die goedkoper in het gebruik dan busjes op diesel of benzine.

Over de laadcapaciteit zei de bewindsvrouw "intensief in gesprek" te zijn met minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Die capaciteit hangt nauw samen met de uitbreiding van het stroomnet, dat in een rap tempo vol begint te raken in diverse regio's. Mocht de capaciteit niet op tijd op peil komen, dan zijn er volgens Heijnen nog "genoeg momenten om in te grijpen". Ze blijft "hoopvol dat de doelen gerealiseerd kunnen worden". Mogelijk komt daar ook extra geld voor door de invoering van een nieuwe vrachtwagenheffing, die naar verwachting in 2026 ingaat.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.

25 mei '23 (11:23)

Kamervragen over komend verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Caroline van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt. Dit meldt de . 

24 mei '23 (10:16)

Fiets naar je Werk Dag: ook de gemeente Dalfsen doet 25 mei mee

Donderdag 25 mei 2023 is het nationale Fiets naar je Werk Dag. Een dag waarop Nederlanders hun auto zoveel mogelijk laten staan en op de fiets naar het werk gaan. Veel gemeenten doen mee aan dit initiatief. Ook de gemeente Dalfsen, meldt zij op haar website.

24 mei '23 ( 9:05)

Ook deze zomer Kustbus tussen Petten en Den Helder

De Kustbus rijdt deze zomer opnieuw tussen Petten en Den Helder. Deze bus rijdt van 26 juni tot en met 3 september 2023. Reizigers kunnen gratis met de Kustbus reizen. Dit meldt de gemeente Den Helder.