Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reisgedrag naar werk verandert het makkelijkst bij nieuwe baan of verhuizing

Door Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Reisgedrag naar werk verandert het makkelijkst bij nieuwe baan of verhuizing
In 2022 ging 44 procent van de mensen die dicht (minder dan 7,5 kilometer) bij hun werk wonen, toch met de auto. Ook al is de fiets, lopen of het openbaar vervoer beter voor het milieu en de gezondheid. Uit onderzoek door het RIVM blijkt dat mensen dit vaak doen uit gewoonte. Ook blijkt dat mensen hun reisgedrag eerder veranderen bij een verhuizing of nieuwe baan. Maatregelen die daarop inspelen hebben dan ook het meest effect. Dit meldt het RIVM.  

Om ervoor te zorgen dat werknemers  een korte woon-werkafstand op een gezondere en duurzamere manier afleggen, is een combinatie van maatregelen nodig. Zowel van de overheid als van werkgevers. Dat kan door actieve reisvormen te stimuleren en tegelijkertijd het gebruik van de auto minder aantrekkelijk te maken. 

Maatregelen hebben meest effect bij verandering van routine

Reisgedrag is gewoontegedrag. En dat is lastig te veranderen. Maatregelen hebben dan ook het meeste effect op momenten dat mensen een nieuwe routine ontwikkelen. Bijvoorbeeld als zij beginnen met een nieuwe baan en de eerste keren afwegen met welk vervoersmiddel zij naar hun werk gaan reizen. 

Het is belangrijk dat deze maatregelen het bewustzijn en de kennis over actieve vervoersvormen vergroten. Bijvoorbeeld over de route, kosten en reistijden van reizen met OV of fiets naar het werk. Maar mensen moeten ook voor de actieve vervoerswijzen kúnnen kiezen. Dat kan bijvoorbeeld door deze het gemakkelijkst en best betaalbaar te maken. 

Goede voorzieningen en aantrekkelijke regelingen

De overheid kan bijvoorbeeld zorgen voor een duurzaam mobiliteitsbeleid. Dat betekent een goede bereikbaarheid met OV voor iedereen, en goede, veilige en prettige fiets- en wandelpaden. 
 
Verder is het belangrijk dat de overheid werknemers overzichtelijke informatie geeft over reiskosten en reistijden van alternatieve vervoersvormen. Daarnaast kan de overheid werkgevers via wet- en regelgeving de gelegenheid geven om een duurzaam mobiliteitsbeleid te voeren.

Werknemers en werkgevers hebben meer kennis nodig over regelingen en vergoedingen voor actieve vervoerswijzen. Werkgevers kunnen door het parkeerbeleid het autogebruik van hun werknemers ontmoedigen. En ze kunnen zorgen voor goede fietsvoorzieningen, vergoedingen en regelingen en hun werknemers hierover informeren.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.