Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam steekt geld in fietsbrug over IJ en openbaar vervoer

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Amsterdam steekt geld in fietsbrug over IJ en openbaar vervoer
Amsterdam doet veel investeringen om de groei van de stad bij te houden. Zo steekt het college dit jaar geld in beter openbaar vervoer en een fietsbrug over het IJ, maar ook in onderwijs, sport, kunst en cultuur en buurtvoorzieningen, zo staat in de Voorjaarsnota die donderdag is gepresenteerd. Toch wordt niet aan alle wensen van de stad voldaan.

Volgens wethouder Hester van Buren (Financiën) staat de Voorjaarsnota in het teken van verbinding, met oog voor de kwetsbare wijken. Om het openbaar vervoer op peil te houden in 2024, trekt de hoofdstad 7,5 miljoen euro uit. Ook reserveert de stad 300 miljoen euro voor het Zuidasdok, het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en een extra metrohalte. Daarvoor moet nog gespaard worden en een deel van bepaalde reserves ingezet worden.

De stad reserveert 100 miljoen euro voor een fietsbrug over het IJ, aan de oostkant van de stad. Om de brug te realiseren is minstens 300 miljoen euro nodig. De Vervoerregio draagt 75 miljoen euro bij. De gemeente zegt met andere partners in gesprek te gaan om de rest van het bedrag te financieren.

57 miljoen

Ook trekt de stad 57 miljoen euro uit voor de zogeheten Smart Mobility Hub bij de Johan Cruijff Arena: een gebouw met parkeerplekken voor elektrische auto’s, deelscooters en fietsen en op het dak een sportpark. Het Flevoparkbad in Oost wordt uitgebreid, de Jaap Edenbaan krijgt een nieuwe ijshal en komt er een fonkelnieuwe bibliotheek in Zuidoost. Verder is er geld voor het Slavernijmuseum en het nieuwe theater de Meervaart in Nieuw-West.

Toch kan niet alles, en bepaalde investeringen zijn geannuleerd "omdat de financiële vooruitzichten zorgelijk zijn en de schuld niet te hoog mag oplopen". Zoals het bouwen van twee zwembaden, een bijdrage aan de renovatie en uitbreiding van poppodium Paradiso en de nieuwbouw van het Bijlmerpark Theater. "Met de gemaakte keuzes binnen de grote projecten voorkomt het college hogere structurele lasten en schulden."

Amsterdam verwacht tegelijkertijd een tekort in de begroting van 90 miljoen euro, doordat gemeenten dan fors minder geld krijgen van het Rijk, zo werd bij het presenteren van de begroting vorig jaar in september al duidelijk. Dat zogeheten 'ravijn' wordt dieper, zo blijkt donderdag. Gemeenten houden door de maatregelen van het kabinet vanaf 2026 een structureel tekort van jaarlijks 3 miljard euro over. Hierdoor, en door stijgende rente en inflatie, loopt het structurele tekort op de gemeentelijke begroting verder op. Het college maakt zich daar zorgen over, maar bereidt zich voor om daarop "bij te kunnen sturen".

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).