Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Amsterdam steekt geld in fietsbrug over IJ en openbaar vervoer

Door ANP
schedule 5 min
Amsterdam steekt geld in fietsbrug over IJ en openbaar vervoer
Amsterdam doet veel investeringen om de groei van de stad bij te houden. Zo steekt het college dit jaar geld in beter openbaar vervoer en een fietsbrug over het IJ, maar ook in onderwijs, sport, kunst en cultuur en buurtvoorzieningen, zo staat in de Voorjaarsnota die donderdag is gepresenteerd. Toch wordt niet aan alle wensen van de stad voldaan.

Volgens wethouder Hester van Buren (Financiën) staat de Voorjaarsnota in het teken van verbinding, met oog voor de kwetsbare wijken. Om het openbaar vervoer op peil te houden in 2024, trekt de hoofdstad 7,5 miljoen euro uit. Ook reserveert de stad 300 miljoen euro voor het Zuidasdok, het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en een extra metrohalte. Daarvoor moet nog gespaard worden en een deel van bepaalde reserves ingezet worden.

De stad reserveert 100 miljoen euro voor een fietsbrug over het IJ, aan de oostkant van de stad. Om de brug te realiseren is minstens 300 miljoen euro nodig. De Vervoerregio draagt 75 miljoen euro bij. De gemeente zegt met andere partners in gesprek te gaan om de rest van het bedrag te financieren.

57 miljoen

Ook trekt de stad 57 miljoen euro uit voor de zogeheten Smart Mobility Hub bij de Johan Cruijff Arena: een gebouw met parkeerplekken voor elektrische auto’s, deelscooters en fietsen en op het dak een sportpark. Het Flevoparkbad in Oost wordt uitgebreid, de Jaap Edenbaan krijgt een nieuwe ijshal en komt er een fonkelnieuwe bibliotheek in Zuidoost. Verder is er geld voor het Slavernijmuseum en het nieuwe theater de Meervaart in Nieuw-West.

Toch kan niet alles, en bepaalde investeringen zijn geannuleerd "omdat de financiële vooruitzichten zorgelijk zijn en de schuld niet te hoog mag oplopen". Zoals het bouwen van twee zwembaden, een bijdrage aan de renovatie en uitbreiding van poppodium Paradiso en de nieuwbouw van het Bijlmerpark Theater. "Met de gemaakte keuzes binnen de grote projecten voorkomt het college hogere structurele lasten en schulden."

Amsterdam verwacht tegelijkertijd een tekort in de begroting van 90 miljoen euro, doordat gemeenten dan fors minder geld krijgen van het Rijk, zo werd bij het presenteren van de begroting vorig jaar in september al duidelijk. Dat zogeheten 'ravijn' wordt dieper, zo blijkt donderdag. Gemeenten houden door de maatregelen van het kabinet vanaf 2026 een structureel tekort van jaarlijks 3 miljard euro over. Hierdoor, en door stijgende rente en inflatie, loopt het structurele tekort op de gemeentelijke begroting verder op. Het college maakt zich daar zorgen over, maar bereidt zich voor om daarop "bij te kunnen sturen".

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.

25 mei '23 (11:23)

Kamervragen over komend verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Caroline van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt. Dit meldt de . 

24 mei '23 (10:16)

Fiets naar je Werk Dag: ook de gemeente Dalfsen doet 25 mei mee

Donderdag 25 mei 2023 is het nationale Fiets naar je Werk Dag. Een dag waarop Nederlanders hun auto zoveel mogelijk laten staan en op de fiets naar het werk gaan. Veel gemeenten doen mee aan dit initiatief. Ook de gemeente Dalfsen, meldt zij op haar website.

24 mei '23 ( 9:05)

Ook deze zomer Kustbus tussen Petten en Den Helder

De Kustbus rijdt deze zomer opnieuw tussen Petten en Den Helder. Deze bus rijdt van 26 juni tot en met 3 september 2023. Reizigers kunnen gratis met de Kustbus reizen. Dit meldt de gemeente Den Helder.

23 mei '23 (16:22)

'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'

taatssecretaris Vivianne Heijnen wil ondernemers niet "aan het onmogelijke houden", maar ze wil wel "ambitieus blijven" waar het gaat om het schoner maken van transport naar centra. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer noemde Heijnen het belangrijk dat kleine ondernemers ook kunnen meegaan in de verduurzaming van hun voertuigen. Vanaf 2025 mogen gemeenten daar strenge eisen aan stellen: enkele tientallen gemeenten voeren dan zero-emissiezones in, waar alleen nog vrachtwagens en bestelbusjes welkom zijn die op elektriciteit of waterstof rijden.